Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Nieuws

  Ziggo komt in mei met beperkte verhoging uploadsnelheid internet

  Ziggo gaat de uploadsnelheid van alle internetabonnementen verhogen. Het gaat echter om een zeer beperkte verhoging.
  Jarco Kriek
  10 januari 2023
  comments 9
  Ziggo komt in mei met beperkte verhoging uploadsnelheid internet
  Foto Getty Images

  Bij Ziggo-klanten die al langer op een snellere upload zitten te wachten, krijgt de aangekondigde snelheidsverhoging de handen zeker niet op elkaar. De maximale verhoging van de uploadsnelheid blijft namelijk beperkt tot 25Mbps. Daarmee blijft de uploadsnelheid nog steeds ver achter bij die van aanbieders op de glasvezel, zoals KPN, T-Mobile, Delta en Caiway.

   

  Sneller

  Bij alle abonnementen gaat de uploadsnelheid afhankelijk van het abonnement tussen de 5 en 25Mbps omhoog. Alleen bij het Internet Complete-abonnement wordt ook de downloadsnelheid verhoogd, en wel van 350 naar 400Mbps. Internet Complete is de meest verkochte abonnementsvorm bij het kabelbedrijf.

   

  ‘Gratis’

  Ziggo onderbouwt de snelheidsverhoging door te stellen dat uit onderzoek blijkt dat klanten het waarderen als ze sneller kunnen uploaden. Ook zegt het kabelbedrijf dat klanten niets hoeven te doen om vanaf begin mei sneller te kunnen internetten. De snelheidsverhoging wordt automatisch en gratis doorgevoerd. In hoeverre gratis uiteindelijk daadwerkelijk gratis is, zal enkele weken later blijken wanneer Ziggo in juli zijn jaarlijkse prijsaanpassing aankondigt. In voorgaande jaren werd een eerdere gratis snelheidsverhoging van het internetabonnement als een van de argumenten gebruikt om de prijs van dit abonnement te verhogen.

   

  Tegenvaller

  Door de aangekondigde snelheidsverhoging wordt de maximale uploadsnelheid bij consumentenabonnementen vanaf begin mei 75Mbps. Met de werkzaamheden die eerder zijn uitgevoerd om het hele netwerk naar DOCSIS 3.1 op te waarderen in het achterhoofd komt dit nogal als een tegenvaller. Een uploadsnelheid van 75Mbps had Ziggo namelijk ook bij het eerder gebruikte DOCSIS 3 kunnen leveren.

   

  Analoge radio

  Het is voor menige Ziggo-klant ook een domper dat de analoge FM-kabelradio het veld moest ruimen voor deze beperkte verhoging van de uploadsnelheid. Daarbij moeten we wel aantekenen dat analoge FM-kabelradio in de laatste fase alleen kon worden aangeboden met een ontheffing van toezichthouder Commissariaat voor de Media (CvdM). Omdat Ziggo al met analoge tv was gestopt, moest het volgens de wet ook met analoge FM-kabelradio stoppen. Hiervoor gaf de toezichthouder een tijdelijke ontheffing.

   

  Nog sneller

  De DOCSIS 3.1-techniek die Ziggo nu in het hele verzorgingsgebied gebruikt biedt veel meer mogelijkheden om de uploadsnelheid in de toekomst verder te verhogen. De maximale uploadsnelheid is 2Gbps in de DOCSIS 3.1 specificatie. De maximale downloadsnelheid is vijf keer hoger en bedraagt dus 10Gbps. Ziggo gaat dit jaar testen met DOCSIS 4. Met deze standaard biedt Comcast op dit moment in Amerika een symmetrische internetsnelheid van 10Gbps aan.

   

  Hieronder een overzicht van de aangekondigde wijzigingen:

   

    Oude snelheid Nieuwe snelheid

  Internet Basic

   

  50Mbit/s down
  20Mbit/s up

   

  50Mbit/s down
  25Mbit/s up

   

  Internet Start

   

  100Mbit/s down
  20Mbit/s up

   

  100Mbit/s down
  30Mbit/s up

   

  Internet Start XXL

   

  200Mbit/s down
  20Mbit/s up

   

  200Mbit/s down
  30Mbit/s up

   

  Internet Complete

   

  350Mbit/s down
  35Mbit/s up

   

  400Mbit/s down
  40Mbit/s up

   

  Internet Max

   

  600Mbit/s down
  40Mbit/s up

   

  600Mbit/s down
  50Mbit/s up

   

  Internet Giga

   

  1000Mbit/s down
  50Mbit/s up

   

  1000Mbit/s down
  75Mbit/s up

   

  ZiggoVodafoneZiggointernetinternetsnelheiduploaddownload

  Reacties

 1. TV-TIP Kopen of Slopen

  Kopen of Slopen
  RTL 4 om 20:30 uur
  Ahmed en Maaike hebben flink wat woonwensen op hun verlanglijstje staan, maar met twee kinderen en een klap speelgoed is het in de Vianense 23-onder-een-kapper van het stel nu al flink behelpen. Er is niet eens ruimte voor Ahmeds computer, laat staan voor de door Maaike zo gewenste gezinsuitbreiding. Maar ja, de boel verbouwen is ook zo wat. Terwijl Britta tóch haar schetsboek uit de kast pakt, gaat Alex op zoek naar een woning met meer ruimte. Maar vindt hij die ook binnen de negentig dagen?

  TV-TIP Juno

  Juno
  Paramount Network om 20:30 uur
  Terwijl haar klasgenoten zich bezighouden met typische puberdingen, heeft Juno (Elliot Page) iets anders aan haar hoofd: ze is zwanger. Ze besluit haar kind ter adoptie af te staan en gaat op zoek naar geschikte ouders. Die lijkt ze gevonden te hebben in Vanessa en Mark, maar voor Juno de knoop doorhakt, wil ze hen beter leren kennen.

  Interview

  • *

   Leo Blokhuis

   Top 2000 Quiz

   Het was het jaar waarin Coldplay definitief doorbrak, het internet ontplofte, maar ook de onzekerheid of er nog wel leven zou zijn na 2000. Het jaar 1999 herinnert fans van NPO Radio 2 echter nog aan iets heel ánders, namelijk aan de start van de Top 2000.
   Reacties0 reactie(s)