Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Nieuws

  Ziggo komt in mei met beperkte verhoging uploadsnelheid internet

  Ziggo gaat de uploadsnelheid van alle internetabonnementen verhogen. Het gaat echter om een zeer beperkte verhoging.
  Jarco Kriek
  10 januari 2023
  comments 9
  Ziggo komt in mei met beperkte verhoging uploadsnelheid internet
  Foto Getty Images

  Bij Ziggo-klanten die al langer op een snellere upload zitten te wachten, krijgt de aangekondigde snelheidsverhoging de handen zeker niet op elkaar. De maximale verhoging van de uploadsnelheid blijft namelijk beperkt tot 25Mbps. Daarmee blijft de uploadsnelheid nog steeds ver achter bij die van aanbieders op de glasvezel, zoals KPN, T-Mobile, Delta en Caiway.

   

  Sneller

  Bij alle abonnementen gaat de uploadsnelheid afhankelijk van het abonnement tussen de 5 en 25Mbps omhoog. Alleen bij het Internet Complete-abonnement wordt ook de downloadsnelheid verhoogd, en wel van 350 naar 400Mbps. Internet Complete is de meest verkochte abonnementsvorm bij het kabelbedrijf.

   

  ‘Gratis’

  Ziggo onderbouwt de snelheidsverhoging door te stellen dat uit onderzoek blijkt dat klanten het waarderen als ze sneller kunnen uploaden. Ook zegt het kabelbedrijf dat klanten niets hoeven te doen om vanaf begin mei sneller te kunnen internetten. De snelheidsverhoging wordt automatisch en gratis doorgevoerd. In hoeverre gratis uiteindelijk daadwerkelijk gratis is, zal enkele weken later blijken wanneer Ziggo in juli zijn jaarlijkse prijsaanpassing aankondigt. In voorgaande jaren werd een eerdere gratis snelheidsverhoging van het internetabonnement als een van de argumenten gebruikt om de prijs van dit abonnement te verhogen.

   

  Tegenvaller

  Door de aangekondigde snelheidsverhoging wordt de maximale uploadsnelheid bij consumentenabonnementen vanaf begin mei 75Mbps. Met de werkzaamheden die eerder zijn uitgevoerd om het hele netwerk naar DOCSIS 3.1 op te waarderen in het achterhoofd komt dit nogal als een tegenvaller. Een uploadsnelheid van 75Mbps had Ziggo namelijk ook bij het eerder gebruikte DOCSIS 3 kunnen leveren.

   

  Analoge radio

  Het is voor menige Ziggo-klant ook een domper dat de analoge FM-kabelradio het veld moest ruimen voor deze beperkte verhoging van de uploadsnelheid. Daarbij moeten we wel aantekenen dat analoge FM-kabelradio in de laatste fase alleen kon worden aangeboden met een ontheffing van toezichthouder Commissariaat voor de Media (CvdM). Omdat Ziggo al met analoge tv was gestopt, moest het volgens de wet ook met analoge FM-kabelradio stoppen. Hiervoor gaf de toezichthouder een tijdelijke ontheffing.

   

  Nog sneller

  De DOCSIS 3.1-techniek die Ziggo nu in het hele verzorgingsgebied gebruikt biedt veel meer mogelijkheden om de uploadsnelheid in de toekomst verder te verhogen. De maximale uploadsnelheid is 2Gbps in de DOCSIS 3.1 specificatie. De maximale downloadsnelheid is vijf keer hoger en bedraagt dus 10Gbps. Ziggo gaat dit jaar testen met DOCSIS 4. Met deze standaard biedt Comcast op dit moment in Amerika een symmetrische internetsnelheid van 10Gbps aan.

   

  Hieronder een overzicht van de aangekondigde wijzigingen:

   

    Oude snelheid Nieuwe snelheid

  Internet Basic

   

  50Mbit/s down
  20Mbit/s up

   

  50Mbit/s down
  25Mbit/s up

   

  Internet Start

   

  100Mbit/s down
  20Mbit/s up

   

  100Mbit/s down
  30Mbit/s up

   

  Internet Start XXL

   

  200Mbit/s down
  20Mbit/s up

   

  200Mbit/s down
  30Mbit/s up

   

  Internet Complete

   

  350Mbit/s down
  35Mbit/s up

   

  400Mbit/s down
  40Mbit/s up

   

  Internet Max

   

  600Mbit/s down
  40Mbit/s up

   

  600Mbit/s down
  50Mbit/s up

   

  Internet Giga

   

  1000Mbit/s down
  50Mbit/s up

   

  1000Mbit/s down
  75Mbit/s up

   

  ZiggoVodafoneZiggointernetinternetsnelheiduploaddownload

  Reacties

 1. TV-TIP Joanna Lumley's Specerijenroute

  Joanna Lumley's Specerijenroute
  NPO 2 om 18:30 uur
  Absolutely Fabulous-ster Joanna Lumley werd geboren in India, en is gefascineerd door verre streken en exotische keukens. Ze reist naar landen die barsten van de specerijen en kruiden, zoals Indonesië, India en Zanzibar. Ze geniet van het natuurschoon en de schitterende kleuren, maar staat ook stil bij de bloederige onderdrukking van de bevolking in de voormalige kolonies. In de eerste aflevering is Indonesië aan de beurt. Joanna bezoekt o.a. Banda, Jakarta en de Molukken, waar ze meer leert over de geschiedenis van nootmuskaat.

  TV-TIP Help, Mijn Man is Klusser!

  Help, Mijn Man is Klusser!
  RTL 5 om 19:00 uur
  De komende weken geniet je van seizoen 15 van het verbouwprogramma Help, Mijn Man is Klusser!. Een bijzondere reeks, want de meeste deelnemers zijn maar wat blij met de hulp van John Williams en zijn team. In de eerste aflevering dreigt Petra haar man te verlaten als hij de hulp van John niet accepteert, maar Joop blijkt de redelijkheid zelve te zijn. Later in het seizoen is het zelfs de man zélf die een beroep doet op John. Natuurlijk zijn er óók weer mokkende kandidaten die het klusteam het liefst weg zouden sturen.

  Interview