Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Nieuws

  Ziggo verloochent zichzelf: toch snellere upload glasvezel

  Ziggo verklaarde in de afgelopen maanden dat een uploadsnelheid van 100 Mb/s ruim voldoende was voor de behoefte van de abonnees.
  Jarco Kriek
  20 februari 2024
  comments 10
  Ziggo verloochent zichzelf: toch snellere upload glasvezel
  Foto Getty Images

  Dat Ziggo met deze uitspraak op de stoel van de klant ging zitten, kwam het kabelbedrijf op veel kritiek te staan. Ook al heeft Ziggo het voor een groep van meer dan 90 procent van de abonnees bij het juiste eind. Ziggo heeft de discussie nu echter zelf weer op gang gebracht door via glasvezel in Edam-Volendam wel symmetrische internetsnelheden te leveren.

   

  Glasvezel-kabel

  Ziggo geeft met de ongelijkheid in geleverde diensten zelf aan dat glasvezel kwalitatief betere diensten kan leveren dan het – zoals Ziggo het zelf noemt – glasvezel-kabel netwerk in het traditionele verzorgingsgebied van het kabelbedrijf. Glasvezel-kabel is een enigszins misleidende term voor het door Ziggo gebruikte HFC-netwerk, die coax met glasvezel combineert en waarbij de DOCSIS techniek wordt gebruikt. Als moederbedrijf van Ziggo zegt ZiggoVodafone dat de diensten naar de klanten thuis voor 97 procent via glasvezel worden gedistribueerd. Alleen de zogenaamde ‘last mile’ van straatkast naar woonaansluiting loopt via een coaxkabel. Kabels die in sommige gevallen overigens al meer dan 40 jaar oud zijn en hierdoor de vooraf ingeschatte maximale levensduur hebben bereikt.

   

  Ongelijkheid

  Het is op zich wel begrijpelijk dat sommige Ziggo-klanten het vragende en klagende vingertje omhoog steken. De prijs van de abonnementen in Edam-Volendam is hetzelfde als in de rest van Nederland, maar daarvoor wordt in Edam-Volendam wel een symmetrische snelheid geleverd. Ook plaatst het de uitspraken over een uploadsnelheid die voldoet aan gebruikersbehoefte in een ander daglicht. Ziggo wil dus eigenlijk wel net als glasvezelproviders als KPN, Odido en Delta de snellere symmetrische upload aan klanten leveren, maar het eigen netwerk is kennelijk niet in staat om dit te doen.

  ZiggoVodafoneZiggointernetinternetsnelheidglasvezeluploadsymmetrisch

  Reacties

 1. TV-TIP Voor het Blok

  Voor het Blok
  NPO 3 om 18:16 uur
  Britt Dekker heeft haar blokkendoos weer uitgepakt voor de spannende familiequiz Voor het Blok. Twee teams nemen plaats voor de bewegende blokkenmuren, die de kandidaten omver proberen te duwen. Om de baldadige blokken te verslaan moet je niet alleen veel kennis in huis hebben: soepele gewrichten zijn ook een must. Naast haar kinderprogramma's bij Zapp presenteert Britt sinds kort ook Lachen om Home Video’s op SBS6. Ze verving Airen Mylene, die na zes jaar wel genoeg had gelachen.

  TV-TIP Star Trek: Picard

  Star Trek: Picard
  Veronica om 20:00 uur
  Starfleet-kapitein Jean-Luc Picard geniet van een wel­verdiend pensioen totdat hij een nood­oproep ontvangt van oud-collega Beverly Crusher. De kapitein verzamelt zijn oude crew van de USS Enterprise en stuit op een intergalactische samenzwering. Het derde seizoen zit barstensvol bekende gezichten uit Star Trek: The Next Generation en is het laatste avontuur van Picard en zijn bemanning: Patrick Stewart is inmiddels ook alweer 83.

  Interview