Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Nieuws

  Ziggo, Viaplay of Videoland: hoogste bod in Formule 1 biedingstrijd niet altijd de winnaar

  De biedingsstrijd voor de uitzendrechten van Formule 1 nadert zijn climax. Ziggo zou volgens geruchten bij de eerste ronde Viaplay overboden hebben. Maar wat betekent dit?
  Jarco Kriek
  16 maart 2024
  comments 13
  Ziggo, Viaplay of Videoland: hoogste bod in Formule 1 biedingstrijd niet altijd de winnaar
  Foto Getty Images

  Wie gaat de Formule 1 uitzenden na 2025? Deze vraag wordt naar verwachting in de resterende dagen van deze maand beantwoord. Zeker is in ieder geval dat de koper van de uitzendrechten een bedrag gaat betalen dat ver boven de marktwaarde ligt. Dit betekent voor de kijker dat het volgen van de Formule 1 duurder gaat worden: misschien rechtstreeks via het abonnement om live Formule 1 te kijken, misschien via een prijsverhoging van het abonnement van tv en internet als de uitzendrechten aan Ziggo worden verkocht.

   

  Geruchten

  De geruchten over het verloop van de biedingsstrijd volgen elkaar razendsnel op. Ziggo zou in de eerste biedingsronde Viaplay de baas zijn. Onduidelijk is of Videoland de ‘dark horse’ is waar rekening moet worden gehouden. Vaak vindt bij de verkoop van dergelijke sportrechten een tweede biedingsronde plaats waarbij de verkoper van de rechten de opbrengst probeert te verhogen.

   

  Meerdere factoren

  Maar zelfs al heeft VodafoneZiggo voor Ziggo en betaalzender Ziggo Sport Totaal het hoogste bod geplaatst, dan nog is het niet zeker dat dit bedrijf ook de uitzendrechten mag kopen. Er zijn diverse voorbeelden waarbij de hoogste bieder niet de uiteindelijke koper is geworden. Voor de verkoper van de uitzendrechten zijn in dat geval andere redenen dusdanig belangrijk dat de weegschaal toch niet doorslaat naar de kant met het meeste geld. Dit was eerder dit jaar in Nederland te zien toen Eredivisie CV een hoger bod van een providerconsortium bestaande uit VodafoneZiggo, KPN, Odido en Delta Fiber naast zich neerlegde en koos voor de vertrouwde zekerheid van de afgelopen jaren. Hierdoor blijft het Nederlandse betaald voetbal tot media 2030 bij ESPN te zien.

   

  Voordeel

  In het geval van de Nederlandse Formule 1-uitzendrechten zou verkoper FOM bijvoorbeeld voor een lager bod van Viaplay kunnen kiezen. Het voordeel voor FOM zou dan kunnen zijn dat het de uitzendrechten voor meerdere Europese landen in één overeenkomst aan Viaplay kan verkopen. Hierdoor blijft het tot het laatste moment koffiedik kijken op welke manier de Formule 1 vanaf 2025 in Nederland te zien is. Ondertussen zijn de snelste auto’s in de wereld in 2024 bij Viaplay en F1 TV Pro te zien.

  ViaplayViaplay GroupZiggoVodafoneZiggoRTLRTL NederlandViaplayFormule 1uitzendrechten

  Reacties

 1. TV-TIP Voor het Blok

  Voor het Blok
  NPO 3 om 18:16 uur
  Britt Dekker heeft haar blokkendoos weer uitgepakt voor de spannende familiequiz Voor het Blok. Twee teams nemen plaats voor de bewegende blokkenmuren, die de kandidaten omver proberen te duwen. Om de baldadige blokken te verslaan moet je niet alleen veel kennis in huis hebben: soepele gewrichten zijn ook een must. Naast haar kinderprogramma's bij Zapp presenteert Britt sinds kort ook Lachen om Home Video’s op SBS6. Ze verving Airen Mylene, die na zes jaar wel genoeg had gelachen.

  TV-TIP Star Trek: Picard

  Star Trek: Picard
  Veronica om 20:00 uur
  Starfleet-kapitein Jean-Luc Picard geniet van een wel­verdiend pensioen totdat hij een nood­oproep ontvangt van oud-collega Beverly Crusher. De kapitein verzamelt zijn oude crew van de USS Enterprise en stuit op een intergalactische samenzwering. Het derde seizoen zit barstensvol bekende gezichten uit Star Trek: The Next Generation en is het laatste avontuur van Picard en zijn bemanning: Patrick Stewart is inmiddels ook alweer 83.

  Interview