Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Nieuws

  Ziggo voegt FilmBox toe: interview met directeur Jeroen Bergman

  Meer dan drie miljoen Ziggo-abonnees kunnen vanaf 30 juni kijken naar FilmBox. Deze lineaire zender toont 24 uur per dag films en series zonder reclameonderbrekingen.
  Jarco Kriek
  29 juni 2022
  comments 14
  Ziggo voegt FilmBox toe: interview met directeur Jeroen Bergman

  Met het standaard tv-abonnement kijken naar de betere filmklassiekers, en dan ook nog zonder reclameonderbrekingen. Wat ooit de normaalste zaak van de wereld was, lijkt anno 2022 niet meer mogelijk. FilmBox bewijst echter dat het nog steeds kan.

   

  SPI International

  FilmBox is een zender van SPI International. Dit mediabedrijf werd dit jaar, na goedkeuring van de Europese media-autoriteiten, overgenomen door Canal+. Dit Franse bedrijf is via Canal+ Luxembourg (M7 Group) eveneens eigenaar van Canal Digitaal en Online.nl. FilmBox is niet de enige activiteit van SPI International in Nederland. Ook betaalzender Film1 valt onder dit bedrijf. Jeroen Bergman geeft leiding aan Film1 en FilmBox, en vertelt over de toekomstplannen.

   

  Canal+

  Allereerst laat Bergman zijn licht schijnen over de overname van 'zijn' zenders door Canal+. "Canal+ is een van de grootste producenten en rechtenhouders van Europese films en series, en daarnaast een succesvolle speler in de distributie van content via satelliet en streaming. Met deze overname verwachten we Film1 en FilmBox naar een nog hoger plan te kunnen tillen door gebruik te maken van de ervaring en vooral ook de contentrechten van Canal+."

   

  Nu Ziggo, mogelijk later bij KPN

  FilmBox is al enige tijd beschikbaar in het basispakket van onder meer Canal Digitaal, Delta en Caiway. De filmzender maakt een grote stap in het huiskamerbereik, want ook Ziggo biedt de zender nu aan ruim 3,2 miljoen abonnees via het digitale basispakket TV Start/TV Standaard. Is het toeval dat de grootste provider van Nederland het kanaal kort na de overname van de filmzender gaat doorgeven? "Nee. De discussie over FilmBox loopt al geruime tijd en de overeenstemming met deze tv-providers was al bereikt voor de overname", is het duidelijke antwoord van Bergman. En hoe zit het met doorgifte van FilmBox bij andere providers, zoals KPN en T-Mobile? "We hebben goede hoop dat FilmBox uiteindelijk volledig gedistribueerd zal worden in Nederland."

   

  Voorlopig geen 4K

  Beeldkwaliteit, geluid en beleving zijn belangrijk bij een filmzender. Nederland wacht nog steeds op de eerste filmzender die lineair in 4K gaat uitzenden. Bergman tempert de verwachtingen als we vragen wanneer FilmBox of een kanaal van Film1 in 4K beschikbaar komt. "Op dit moment hebben we dergelijke plannen niet, maar vanzelfsprekend zal ons aanbod blijven evolueren in reactie op vraag van kijkers en tv providers."

   

  Oudere content

  Naast beeldkwaliteit is kwaliteit van de content wellicht nog belangrijker. Op FilmBox zijn niet de allernieuwste films en series te bekijken. 'Ouwe meuk', wordt dan al snel gezegd door kritische kijkers, die vergeten dat FilmBox een basiskanaal is waarvoor niets extra betaald hoeft te worden. "Wat 'ouwe meuk' is voor de een, is een nostalgische klassieker voor de ander. Smaken verschillen, maar we maken geen excuus voor het feit dat de meeste films op FilmBox wat ouder zijn dan op Film1. We kiezen zoveel mogelijk op kwaliteit en variëteit. Zo hebben we in het weekend veel oudere klassiekers, in de nacht meer arthouse, iedere vrijdag een horrorblok, een kinderblok op woensdagmiddag en zaterdag- en zondagochtend, en op maandagavond een recentere 'film van de week' en een dubbele aflevering van Narcos. Met de overname door Canal+ en de veel bredere distributie van Ziggo ontstaan er allerlei mogelijkheden om het aanbod zowel op Film1 als op FilmBox nog verder te versterken en daar zullen we zeker gebruik van maken."

   

  Reclameonderbreking

  Nu het bereik groter wordt, is FilmBox interessant voor adverteerders. Betekent dit dat films en series uiteindelijk toch door reclame onderbroken worden? Bergman: "Nee. Het niet onderbreken van films door reclame is een uniek aspect van FilmBox binnen het basispakket, dat veel aantrekkingskracht heeft zowel op kijkers als op tv-providers."

   

  Blijven geloven in lineair

  Eigenlijk kunnen we zeggen dat FilmBox momenteel tegen de stroom in zwemt. De focus in televisieland ligt op dit moment op streaming, en SPI International zet met FilmBox juist in op lineaire distributie. "Wij zien ook de trend van lineair naar on demand en van traditionele tv providers naar OTT. Er is echter een groot verschil tussen de trend en de absolute realiteit. Er wordt in Nederland nog steeds enorm veel naar lineaire tv gekeken en ondanks de gestage graduele teruggang heeft lineaire tv nog een lange toekomst, denken wij. In Nederland was er een duidelijk gat in de markt om een van de meest geuite irritaties op te lossen: het onderbreken van films door reclame. Omdat SPI al in veel landen een FilmBox-zender exploiteert en door Film1 al veel films in licentie heeft, was dit een schot voor open doel."

   

  OTT-plannen

  Over de plannen om Film1 in het OTT-abonnement van Canal Digitaal en FilmBox bij NLZIET onder te brengen is Bergman helder. "Helaas biedt het OTT abonnement van Canal Digitaal geen opties voor additionele abonnementen op dit moment, dus blijft het voorlopig bij FilmBox. Er zijn op dit moment geen plannen om FilmBox via NLZIET aan te bieden, maar het lijkt zeker niet ondenkbaar in de toekomst.”

   

  Geen ESPN-constructie

  Abonnees van Ziggo of andere providers hoeven volgens Bergman niet te vrezen voor de zogenaamde ESPN-constructie die Disney in Nederland hanteert. Providers die ESPN willen doorgeven moeten voor iedere abonnee - ook als deze niet naar kanalen van de betaalzender kijkt - een distributievergoeding betalen. Dit is bij FilmBox en Film1 niet het geval, zo laat Bergman weten.

  ZiggoVodafoneZiggoFilmBoxFilm1SPI InternationalCanal+filmsseriesreclame

  Reacties

 1. TV-TIP Spoedeisende Hulp 24/7

  Spoedeisende Hulp 24/7
  RTL 5 om 20:30 uur
  In de nieuwe realityshow Spoedeisende Hulp 24/7 bezoeken we de SEH-afdelingen van drie gerenommeerde ziekenhuizen, waar medisch personeel continu een strijd tegen de klok levert. Verdriet en geluk, leven en dood liggen op de spoedeisende hulp enorm dicht bij elkaar. Het personeel vertelt over hun passie voor het werk en toont alle mooie, intieme en schrijnende situaties die ze in het ziekenhuis meemaken.

  TV-TIP Secrets in the Sand

  Secrets in the Sand
  History om 20:30 uur
  Als we één ding hebben opgestoken van Star Wars dan is het dat zand ruw en irritant is, en werkelijk overal tussenkomt. Niet zo gek dus, dat er onder de ontelbare korrels nog heel wat schatten verborgen liggen. In Secrets in the Sand leggen archeologen bijzondere historische vondsten bloot, die onder de golvende duinen waren verdwenen. In Chili duiken mummies van een verdwenen volk op, en in Egypte wordt een nieuwe graftombe ontdekt die door het zand werd verzwolgen.

  Interview