Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Nieuws

  Ziggo voelt concurrentie KPN glasvezel in bijna helft huishoudens

  KPN heeft door de versnelde uitrol van glasvezel de druk op marktleider Ziggo verder opgevoerd. Het telecombedrijf heeft met glasvezel toegang tot bijna de helft van de woningen.
  Jarco Kriek
  31 oktober 2022
  comments 4
  Ziggo voelt concurrentie KPN glasvezel in bijna helft huishoudens
  Foto Getty Images

  Ziggo is sinds jaar en dag de Nederlandse marktleider in het segment van de vaste diensten tv, internet en telefonie. In bijna 7,3 miljoen woningen – meer dan negentig procent van het totaal – is een Ziggo-aansluitpunt in de meterkast aanwezig. VodafoneZiggo is bezig met het afronden van de uitrol van DOCSIS 3.1 op het Ziggo kabelnetwerk. Voor het eind van dit jaar kan Ziggo hierdoor aan alle klanten gigabit internet leveren. Hierbij wordt een downloadsnelheid van 1Gbps geleverd, hetzelfde als bij de glasvezelconcurrenten. De upload is echter trager dan bij glasvezel.

   

  Meer glasvezel

  De grootste glasvezelexploitant van Nederland is KPN. Exploitatie van de glasvezelnetwerken vindt plaats via de bedrijven KPN NetwerkNL en Glaspoort. Dit laatste bedrijf is een joint-venture van KPN met pensioenfonds ABP. KPN heeft als doelstelling om voor het einde van 2025 in minimaal tachtig procent van de Nederlandse woningen een glasvezelaansluitpunt gerealiseerd te hebben. Om dit doel te bereiken wil het telecombedrijf minimaal een half miljoen nieuwe aansluitpunten per jaar realiseren.

   

  Bijna de helft

  KPN publiceerde onlangs de financiële cijfers over het derde kwartaal. Hieruit blijkt dat in de periode van juli tot en met september 76.000 nieuwe glasvezelaansluitpunten zijn gerealiseerd. Dit is minder dan in de twee voorgaande kwartalen, maar dit is verklaarbaar vanwege de vakantieperiode. In totaal heeft KPN in 3,47 miljoen woningen een aansluitpunt voor toegang tot de eigen glasvezelnetwerken. Dit komt overeen met 46 procent van het totale aantal woningen in Nederland. In vrijwel alle woningen waar KPN een glasvezelaansluitpunt heeft, is eveneens toegang tot het kabelnetwerk van Ziggo.

  KPNKPN NetwerkNLGlaspoortZiggoVodafoneZiggogigabitinternetglasvezelDOCSIS 3.1concurrentieconcurrentiestrijd
 1. TV-TIP Live and Let Die

  Live and Let Die
  RTL 7 om 20:25 uur
  James Bond (Roger Moore, die de rol hier voor het eerst speelt) doet onderzoek naar de moord op drie collega's. Hij ontdekt dat de slachtoffers alle drie contact hadden met Kananga (Yaphet Kotto), de dictator van het Caraïbische eiland San Monique. Op San Monique krijgt 007 te maken met drugs, geweld en de duistere krachten van voodoo.

  TV-TIP Wheeler Dealers

  Wheeler Dealers
  discovery om 20:30 uur
  In mei 2002 werd de liefhebber van brullende motoren en brandend rubber getrakteerd op de gepeperde versie van de vrij brave Audi A6 Avant, de RS6 Avant. Met in het vooronder een 4,2 liter twinturbo V8, goed voor 450 pk, sprintte de opgepompte stationwagen in een duizelingwekkende 4,7 seconden van 0 naar 100 km/u. Mike vindt een ultra­marijnblauw exemplaar van de eerste generatie, die Elvis nog verder oppompt om het op het circuit op te nemen tegen dé sportwagen der sportwagens: de Porsche 911.

  Interview

  • *

   Leo Blokhuis

   Top 2000 Quiz

   Het was het jaar waarin Coldplay definitief doorbrak, het internet ontplofte, maar ook de onzekerheid of er nog wel leven zou zijn na 2000. Het jaar 1999 herinnert fans van NPO Radio 2 echter nog aan iets heel ánders, namelijk aan de start van de Top 2000.
   Reacties0 reactie(s)