Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Nieuws

  Ziggo voelt concurrentie KPN glasvezel in bijna helft huishoudens

  KPN heeft door de versnelde uitrol van glasvezel de druk op marktleider Ziggo verder opgevoerd. Het telecombedrijf heeft met glasvezel toegang tot bijna de helft van de woningen.
  Jarco Kriek
  31 oktober 2022
  comments 4
  Ziggo voelt concurrentie KPN glasvezel in bijna helft huishoudens
  Foto Getty Images

  Ziggo is sinds jaar en dag de Nederlandse marktleider in het segment van de vaste diensten tv, internet en telefonie. In bijna 7,3 miljoen woningen – meer dan negentig procent van het totaal – is een Ziggo-aansluitpunt in de meterkast aanwezig. VodafoneZiggo is bezig met het afronden van de uitrol van DOCSIS 3.1 op het Ziggo kabelnetwerk. Voor het eind van dit jaar kan Ziggo hierdoor aan alle klanten gigabit internet leveren. Hierbij wordt een downloadsnelheid van 1Gbps geleverd, hetzelfde als bij de glasvezelconcurrenten. De upload is echter trager dan bij glasvezel.

   

  Meer glasvezel

  De grootste glasvezelexploitant van Nederland is KPN. Exploitatie van de glasvezelnetwerken vindt plaats via de bedrijven KPN NetwerkNL en Glaspoort. Dit laatste bedrijf is een joint-venture van KPN met pensioenfonds ABP. KPN heeft als doelstelling om voor het einde van 2025 in minimaal tachtig procent van de Nederlandse woningen een glasvezelaansluitpunt gerealiseerd te hebben. Om dit doel te bereiken wil het telecombedrijf minimaal een half miljoen nieuwe aansluitpunten per jaar realiseren.

   

  Bijna de helft

  KPN publiceerde onlangs de financiële cijfers over het derde kwartaal. Hieruit blijkt dat in de periode van juli tot en met september 76.000 nieuwe glasvezelaansluitpunten zijn gerealiseerd. Dit is minder dan in de twee voorgaande kwartalen, maar dit is verklaarbaar vanwege de vakantieperiode. In totaal heeft KPN in 3,47 miljoen woningen een aansluitpunt voor toegang tot de eigen glasvezelnetwerken. Dit komt overeen met 46 procent van het totale aantal woningen in Nederland. In vrijwel alle woningen waar KPN een glasvezelaansluitpunt heeft, is eveneens toegang tot het kabelnetwerk van Ziggo.

  KPNKPN NetwerkNLGlaspoortZiggoVodafoneZiggogigabitinternetglasvezelDOCSIS 3.1concurrentieconcurrentiestrijd
 1. TV-TIP WK Voetbal: Nederland - Verenigde Staten

  WK Voetbal: Nederland - Verenigde Staten
  NPO 1 om 15:50 uur
  Nederland neemt het vandaag in de achtste finale van het WK op tegen de Verenigde Staten. De groepsfase zorgde voor niet al te veel weerstand dus nou moeten de Oranje leeuwen laten zien wat ze in huis hebben. Laten we hopen dat Virgil van Dijk de mannen naar een overwinning kan leiden, anders houdt het WK hier op voor Oranje.

  TV-TIP Klaas Kan Alles

  Klaas Kan Alles
  NPO 3 om 18:33 uur
  Klaas kan een hoop, maar niet alles. In de afgelopen jaren ging hij bijvoorbeeld bijna koppie onder toen hij tijdens zijn missie ‘150 meter onder water zwemmen zonder zuurstof’ de hemelpoort al op een kier zag staan. Maar van verliezen, nee, daar houdt Klaas niet van. Dit keer wordt hij uitgedaagd om een boot, vliegtuig én auto op afstand te besturen. Omdat een van de drie voortuigen op ware grootte moet zijn, vertrekt hij naar Oxford waar een bedrijf driftig sleutelt aan een zelfrijdende auto.

  Interview

  • *

   Raymond Thiry

   The Net

   In deze internationale dramaserie speelt Raymond Thiry (63) de louche directeur van een wereldwijde voetbalorganisatie.
   Reacties0 reactie(s)