Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Nieuws

  Ziggo voelt concurrentie KPN glasvezel in bijna helft huishoudens

  KPN heeft door de versnelde uitrol van glasvezel de druk op marktleider Ziggo verder opgevoerd. Het telecombedrijf heeft met glasvezel toegang tot bijna de helft van de woningen.
  Jarco Kriek
  31 oktober 2022
  comments 4
  Ziggo voelt concurrentie KPN glasvezel in bijna helft huishoudens
  Foto Getty Images

  Ziggo is sinds jaar en dag de Nederlandse marktleider in het segment van de vaste diensten tv, internet en telefonie. In bijna 7,3 miljoen woningen – meer dan negentig procent van het totaal – is een Ziggo-aansluitpunt in de meterkast aanwezig. VodafoneZiggo is bezig met het afronden van de uitrol van DOCSIS 3.1 op het Ziggo kabelnetwerk. Voor het eind van dit jaar kan Ziggo hierdoor aan alle klanten gigabit internet leveren. Hierbij wordt een downloadsnelheid van 1Gbps geleverd, hetzelfde als bij de glasvezelconcurrenten. De upload is echter trager dan bij glasvezel.

   

  Meer glasvezel

  De grootste glasvezelexploitant van Nederland is KPN. Exploitatie van de glasvezelnetwerken vindt plaats via de bedrijven KPN NetwerkNL en Glaspoort. Dit laatste bedrijf is een joint-venture van KPN met pensioenfonds ABP. KPN heeft als doelstelling om voor het einde van 2025 in minimaal tachtig procent van de Nederlandse woningen een glasvezelaansluitpunt gerealiseerd te hebben. Om dit doel te bereiken wil het telecombedrijf minimaal een half miljoen nieuwe aansluitpunten per jaar realiseren.

   

  Bijna de helft

  KPN publiceerde onlangs de financiële cijfers over het derde kwartaal. Hieruit blijkt dat in de periode van juli tot en met september 76.000 nieuwe glasvezelaansluitpunten zijn gerealiseerd. Dit is minder dan in de twee voorgaande kwartalen, maar dit is verklaarbaar vanwege de vakantieperiode. In totaal heeft KPN in 3,47 miljoen woningen een aansluitpunt voor toegang tot de eigen glasvezelnetwerken. Dit komt overeen met 46 procent van het totale aantal woningen in Nederland. In vrijwel alle woningen waar KPN een glasvezelaansluitpunt heeft, is eveneens toegang tot het kabelnetwerk van Ziggo.

  KPNKPN NetwerkNLGlaspoortZiggoVodafoneZiggogigabitinternetglasvezelDOCSIS 3.1concurrentieconcurrentiestrijd
 1. TV-TIP Cast

  Cast
  NPO 3 om 21:18 uur
  De vlinders fladderen met een noodvaart de verkeerde kant op als blijkt dat Elise Schaap en Maarten Heijmans, het liefdeskoppel in een nieuwe romcom, elkaar weigeren te zoenen. Om de twee letterlijk nader tot elkaar te laten komen, wordt zelfbenoemd intimiteitscoördinator Kiki opgetrommeld. Ondertussen moet het castingbureau op zoek naar de hoofdrol voor een film over Willem van Oranje. En hoewel Willem een witte man was, zijn alle kleuren en genders welkom.

  TV-TIP 2Doc: Meneer Pastoor

  2Doc: Meneer Pastoor
  NPO 2 om 22:16 uur
  Ruim veertig jaar bestierde pastoor John van Oss de parochies van Schimmert en Gernhout, twee dorpjes in Zuid-Limburg. Inmiddels is het tijd voor een welverdiend pensioen. Zijn opvolgers, paters Stefan Musanai en Charles Leta, zijn niet alleen zo’n vijftig jaar jonger, maar ook geboren en getogen op het tropische eiland Flores in ­Indonesië. Maar dan blijkt dat de geliefde pastoor, in Limburg en omstreken ook bekend vanwege zijn indrukwekkende verzameling kerstballen, helemaal niet zo eenvoudig te vervangen is.

  Interview

  • *

   Margreet Beetsma

   Editie NL

   Editie NL bestaat op 7 april 20 jaar. Presentatrice Margreet Beetsma (49) over het succes van het creatieve actualiteitenprogramma: “Wij kunnen van een hoopje modder een gebakje maken.”
   Reacties0 reactie(s)