Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Nieuws

  Ziggo voelt druk glasvezel nu echt en verkoopt veel minder tv en internet

  Het is niet de vraag óf Ziggo last krijgt van de snellere uitrol van glasvezel in Nederland, maar hoeveel de druk uiteindelijk gaat worden. De eerste voortekenen zijn slecht.
  Jarco Kriek
  4 november 2021
  comments 26
  Ziggo voelt druk glasvezel nu echt en verkoopt veel minder tv en internet
  Foto Getty Images

  VodafoneZiggo heeft de financiële cijfers van het derde kwartaal gepubliceerd. Het bedrijf ziet de omzet met twee procent stijgen. Daarnaast kopen meer klanten zowel vaste diensten bij Ziggo als mobiele diensten bij Vodafone. Op zich een goed resultaat, maar als wat dieper in de cijfers wordt gedoken dan wordt zichtbaar dat met name bedrijfsonderdeel Ziggo minder goed presteert.

   

  Glasvezel

  De snellere uitrol van glasvezel binnen het verzorgingsgebied door KPN NetwerkNL (KPN), Delta Fiber (Delta en Caiway) en Open Dutch Fiber (T-Mobile) speelt Ziggo parten. Ziggo biedt in het grootste deel van het eigen verzorgingsgebied – ongeveer 5 miljoen van de 7,2 miljoen aansluitingen – gigabit internet dat deels met glasvezel vergelijkbaar is. De downloadsnelheid is hierbij wel met 1000Mbps (1Gbps) gelijk, maar de uploadsnelheid blijft met 50Mbps ver achter.

   

  Klagende klanten

  Daarnaast heeft Ziggo te maken met onvrede bij eigen klanten. Ze klagen bijvoorbeeld al enige tijd over de slechte elektronische programmagids (EPG). De EPG is niet alleen onvolledig maar door verkeerde informatie worden afleveringen van series bij opname met de functie serie-linking (serie-opname) niet altijd opgenomen. Ook de afwachtende houding van Ziggo in de afgelopen jaren bij uitbreiding van het HD-aanbod is aanleiding voor een deel van de klanten om te klagen. Overigens heeft Ziggo deze week de eerste stap met het uitbreiden van het HD-aanbod gezet.

   

  Minder klanten

  Ziggo heeft in het derde kwartaal 22.900 tv-klanten verloren. De overgebleven klanten kochten ook minder aanvullende tv-abonnementen. Voor aanbieders van vaste diensten is het internetabonnement op dit moment het meest belangrijk. Dit komt vanwege een verschuiving van lineair naar online kijken. Ziggo verkocht in het derde kwartaal 10.400 internetabonnementen minder.

  ZiggoVodafoneZiggotvtelevisieinternetkwartaalcijfersklantverliesglasvezelconcurrentieconcurrentiestrijd

  Reacties

 1. TV-TIP UEFA Europa League: FC Zürich - PSV

  UEFA Europa League: FC Zürich - PSV
  Veronica om 18:00 uur
  PSV zou drie weken geleden tegen Arsenal aantreden, maar dat werd uitgesteld vanwege het overlijden van Queen Elizabeth. De club loopt Europees gezien dus een wedstrijd achter. Dat legt de druk op aanvoerder Luuk de Jong: winst tegen FC Zürich zou voor de stand in groep A niet gek zijn.

  TV-TIP Keuringsdienst van waarde

  Keuringsdienst van waarde
  NPO 3 om 20:25 uur
  Ooit zwommen ze enkel en alleen in zee: grote garnalen. Nu worden ze voor consumptie gekweekt in oorden hier ver vandaan. En over die kweek hoorde de Keuringsdienst een vreemd verhaal. Bij de moeder garnaal zou een oog worden afgeknipt. Dat zou de voortplanting op de één of andere manier stimuleren. Een ogenschijnlijk onwaarschijnlijk gerucht, of toch niet? De Keuringsdienst over hoe de garnalenindustrie op onorthodoxe wijze de geboortecijfers opkrikt.

  Interview