Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Nieuws

  Ziggo voelt druk groeiende glasvezelconcurrentie

  Ziggo heeft in 2022 de concurrentiedruk van glasvezel verder zien toenemen. KPN, Delta Fiber en Open Dutch Fiber waren actiever dan in voorgaande jaren.
  Jarco Kriek
  23 maart 2023
  comments 3
  Ziggo voelt druk groeiende glasvezelconcurrentie
  Foto Getty Images

  Het aantal woningen dat toegang heeft tot minimaal één glasvezelnetwerk nam in 2022 met 1,3 miljoen toe. De meeste van deze woningen bevinden zich binnen het verzorgingsgebied van Ziggo. Volgens marktonderzoeker Telecompaper gaat het om de grootste jaarlijkse groei van nieuwe glasvezelaansluitingen die ooit in Nederland werd gemeten. Het totale aantal glasvezelaansluitingen komt hierdoor uit op 6,86 miljoen.

   

  Marktaandeel

  Hoewel KPN via dochterbedrijf KPN NetwerkNL met 347.000 de meeste nieuwe glasvezelaansluitingen realiseerde, daalde het marktaandeel van het bedrijf naar 61 procent. Vijf jaar geleden lag dit percentage nog meer dan 20 procent hoger. Verder heeft KPN samen met pensioenfonds ABP de joint-venture Glaspoort opgericht dat met toegang tot 186.000 woningen een marktaandeel van drie procent heeft. Glaspoort heeft echter een groot aantal lopende en al aangekondigde glasvezelprojecten in het vooruitzicht en staat daarmee voor een groeispurt.

   

  Meer glasvezel

  De nummer twee en drie in de Nederlandse glasvezelmarkt zijn Delta Fiber (Delta en Caiway) en Open Dutch Fiber met T-Mobile als hoofdhuurder. Delta Fiber heeft met een miljoen aansluitingen een marktaandeel van 17 procent. Open Dutch Fiber zag de toegang tot woningen in 2022 met 457.000 toenemen naar 650.000. Daarnaast nam Open Dutch Fiber glasvezelexploitant E-Fiber over. Dit zorgde ervoor dat het marktaandeel naar 11 procent groeide. Zowel Delta Fiber al Open Dutch Fiber hebben als ambitie om in 2025 met hun glasvezelnetwerken toegang tot minimaal twee miljoen adressen te hebben.

  ZIggoVodafoneZiggoKPNKPN NetwerkNLGlaspoortDelta FiberOpen Dutch FiberODFglasvezeltvtelevisieinternetconcurrentieconcurrentiedruk

  Reacties

 1. TV-TIP Last Christmas

  Last Christmas
  Net5 om 20:30 uur
  Hoewel ze weinig met Kerst heeft, zit Kate (Emilia Clarke) er continu middenin. Ze werkt in een winkel die het hele jaar door kerstspullen verkoopt. Logisch dus dat ze het er niet naar haar zin heeft. Daar komt verandering in als de charmante Tom (Henry Golding) de winkel binnenstapt. Hij leert Kate weer van het leven en Kerst te genieten.

  TV-TIP Het grote 30 tellen tv-toernooi

  Het grote 30 tellen tv-toernooi
  NPO 1 om 20:33 uur
  Water links van Nederland! De eerste mensen op aarde! De vorige president van de Verenigde Staten! In Het grote 30 tellen tv-toernooi, zeg maar de tv-variant van het immens populaire spel 30 Seconds, zetten Isa Hoes, Jochem van Gelder en Berget Lewis zich, met versterking van familieleden, in voor het Liliane Fonds. Welk team weet binnen dertig tellen de meeste antwoorden te verzamelen? Giovanca Ostiana en Bert van Leeuwen presenteren.

  Interview

  • *

   Eva Laurenssen

   Dertigers

   Dramaserie Dertigers sluit het jaar af met een knal, in de vorm van een heuse kerstspecial. Is dit echt het afscheidsfeestje? We vragen het aan Eva Laurenssen, gezicht van het eerste uur.
   Reacties0 reactie(s)