Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Nieuws

  Ziggo voelt druk groeiende glasvezelconcurrentie

  Ziggo heeft in 2022 de concurrentiedruk van glasvezel verder zien toenemen. KPN, Delta Fiber en Open Dutch Fiber waren actiever dan in voorgaande jaren.
  Jarco Kriek
  23 maart 2023
  comments 3
  Ziggo voelt druk groeiende glasvezelconcurrentie
  Foto Getty Images

  Het aantal woningen dat toegang heeft tot minimaal één glasvezelnetwerk nam in 2022 met 1,3 miljoen toe. De meeste van deze woningen bevinden zich binnen het verzorgingsgebied van Ziggo. Volgens marktonderzoeker Telecompaper gaat het om de grootste jaarlijkse groei van nieuwe glasvezelaansluitingen die ooit in Nederland werd gemeten. Het totale aantal glasvezelaansluitingen komt hierdoor uit op 6,86 miljoen.

   

  Marktaandeel

  Hoewel KPN via dochterbedrijf KPN NetwerkNL met 347.000 de meeste nieuwe glasvezelaansluitingen realiseerde, daalde het marktaandeel van het bedrijf naar 61 procent. Vijf jaar geleden lag dit percentage nog meer dan 20 procent hoger. Verder heeft KPN samen met pensioenfonds ABP de joint-venture Glaspoort opgericht dat met toegang tot 186.000 woningen een marktaandeel van drie procent heeft. Glaspoort heeft echter een groot aantal lopende en al aangekondigde glasvezelprojecten in het vooruitzicht en staat daarmee voor een groeispurt.

   

  Meer glasvezel

  De nummer twee en drie in de Nederlandse glasvezelmarkt zijn Delta Fiber (Delta en Caiway) en Open Dutch Fiber met T-Mobile als hoofdhuurder. Delta Fiber heeft met een miljoen aansluitingen een marktaandeel van 17 procent. Open Dutch Fiber zag de toegang tot woningen in 2022 met 457.000 toenemen naar 650.000. Daarnaast nam Open Dutch Fiber glasvezelexploitant E-Fiber over. Dit zorgde ervoor dat het marktaandeel naar 11 procent groeide. Zowel Delta Fiber al Open Dutch Fiber hebben als ambitie om in 2025 met hun glasvezelnetwerken toegang tot minimaal twee miljoen adressen te hebben.

  ZIggoVodafoneZiggoKPNKPN NetwerkNLGlaspoortDelta FiberOpen Dutch FiberODFglasvezeltvtelevisieinternetconcurrentieconcurrentiedruk

  Reacties

 1. TV-TIP Joanna Lumley's Specerijenroute

  Joanna Lumley's Specerijenroute
  NPO 2 om 18:30 uur
  Absolutely Fabulous-ster Joanna Lumley werd geboren in India, en is gefascineerd door verre streken en exotische keukens. Ze reist naar landen die barsten van de specerijen en kruiden, zoals Indonesië, India en Zanzibar. Ze geniet van het natuurschoon en de schitterende kleuren, maar staat ook stil bij de bloederige onderdrukking van de bevolking in de voormalige kolonies. In de eerste aflevering is Indonesië aan de beurt. Joanna bezoekt o.a. Banda, Jakarta en de Molukken, waar ze meer leert over de geschiedenis van nootmuskaat.

  TV-TIP Help, Mijn Man is Klusser!

  Help, Mijn Man is Klusser!
  RTL 5 om 19:00 uur
  De komende weken geniet je van seizoen 15 van het verbouwprogramma Help, Mijn Man is Klusser!. Een bijzondere reeks, want de meeste deelnemers zijn maar wat blij met de hulp van John Williams en zijn team. In de eerste aflevering dreigt Petra haar man te verlaten als hij de hulp van John niet accepteert, maar Joop blijkt de redelijkheid zelve te zijn. Later in het seizoen is het zelfs de man zélf die een beroep doet op John. Natuurlijk zijn er óók weer mokkende kandidaten die het klusteam het liefst weg zouden sturen.

  Interview