Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Nieuws

  Ziggo in hoek waar klappen vallen: concurrentie glasvezel voelbaar

  Ondanks dat de aanleg van glasvezel nog niet op volle stoom is, voelt Ziggo de eerste pijn. Het kabelbedrijf verliest veel klanten.
  Jarco Kriek
  17 augustus 2021
  comments 5
  Ziggo in hoek waar klappen vallen: concurrentie glasvezel voelbaar
  Foto Getty Images

  Uit onderzoek van de kwartaalcijfers van de drie grootste breedbandinternetaanbieders Ziggo, KPN en T-Mobile door marktonderzoeker Telecompaper blijkt dat Ziggo in de hoek zit waar de klappen vallen. Het kabelbedrijf leidt in een verzadigde internetmarkt voor het vierde achtereenvolgende kwartaal klantverlies. KPN zag het aantal internetabonnees wel stijgen maar deze stijging wordt door de overname van OXXIO gerealiseerd. Hierdoor verschoven klanten van KPN Wholesale naar de consumentendivisie van KPN. Zonder deze overname zou KPN een klein klantverlies geleden hebben. T-Mobile ziet ook in het tweede kwartaal 2021 het aantal internetklanten stijgen.

   

  Glasvezel

  Kijkend naar de kwartaalcijfers van de afgelopen twaalf maanden wordt duidelijk dat Ziggo meer last krijgt van de uitbreiding van glasvezel in Nederland. Zo zag het kabelbedrijf een jaar geleden aan het eind van het tweede kwartaal het aantal internetklanten nog met 6.000 stijgen. Op hetzelfde tijdstip een jaar later was de winst omgezet in een klantverlies van 6.500. De komst van een glasvezelaansluiting in de meterkast naast de Ziggo-kabelaansluiting is de oorzaak van het verlies van klanten.

   

  Gigabit

  Ziggo rolt op dit moment het gigabit internet gefaseerd tot en met medio 2022 uit. Dit betekent dat het kabelbedrijf wel een gelijke downloadsnelheid van 1000Mbps in vergelijking met glasvezel aan klanten kan leveren. De uploadsnelheid blijft echter met maximaal 50Mbps ver achter bij de symmetrische internetsnelheid die concurrenten via het KPN NetwerkNL glasvezelnetwerk kunnen leveren.

  Reacties

 1. TV-TIP Lewis

  Lewis
  RTL 8 om 20:25 uur
  Na een rondje hardlopen wordt de 23-jarige Rose Anderson dood in een rivier gevonden. Haar huisgenoot Chloe vertelt Lewis, Hathaway en Maddox dat Rose bloedbonje had met haar minnaar, professor astrofysica Felix. En laat hij nou getrouwd zijn met haar scriptiebegeleider Philippa. Heeft een van hen Rose naar de eeuwige jachtvelden gestoken of heeft het onderwerp van haar proefschrift iets met haar dood te maken? De zaak komt in een stroomversnelling als Chloe’s vriend op de vlucht slaat. Maar dan valt er een tweede slachtoffer…

  TV-TIP Het Roer Om

  Het Roer Om
  SBS 6 om 20:30 uur
  Het idee om de eeuwigdurende kuierlatten te nemen speelt al lang bij Almeloërs Sven en Cariena. Slowakije, Tsjechië en Polen passeren de revue, maar de keuze valt uiteindelijk op Duitsland, vooral omdat ze al een lekker woordje Duits spreken. In het gehucht Wurz­bach huren ze twee vrijstaande huizen: een om zelf in te wonen, de ander voor de verhuur. Maar als blijkt dat de huurbaas niet van plan geld in het gedateerde vakantiehuis te pompen, worden ze gedwongen op een andere manier aan inkomsten te komen. Voor Sven en Cariena lijkt niets anders op te zitten dan een baan te zoeken.

  Interview

  • *

   Margreet Beetsma

   Editie NL

   Editie NL bestaat op 7 april 20 jaar. Presentatrice Margreet Beetsma (49) over het succes van het creatieve actualiteitenprogramma: “Wij kunnen van een hoopje modder een gebakje maken.”
   Reacties0 reactie(s)