Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Nieuws

  Ziggo volledig gigabit: wanneer hogere uploadsnelheid?

  VodafoneZiggo heeft deze week in Soest het gefaseerde traject van invoering van de nieuwe DOCSIS 3.1 techniek binnen Ziggo-kabelnetwerk afgerond. Hoe nu verder?
  Jarco Kriek
  15 december 2022
  comments 6
  Ziggo volledig gigabit: wanneer hogere uploadsnelheid?
  Foto Getty Images

  Omdat nu elke Ziggo-aansluiting is verbonden met het DOCSIS 3.1 netwerk, kan het kabelbedrijf iedere abonnee een abonnementsvorm met een maximale downloadsnelheid van 1Gbps leveren. Gigabit dus. Maar de uploadsnelheid blijft met 50Mbps nog ver achter bij concurrenten als KPN, T-Mobile, Delta en Caiway die internet via glasvezel leveren. DOCSIS 3.1 biedt de mogelijkheid om de uploadsnelheid aanzienlijk te verhogen. Maar bij de aankondiging van VodafoneZiggo dat het gefaseerde traject van uitrol van DOCSIS 3.1 na drie jaar nu eindelijk succesvol is afgerond, hield het bedrijf de kaken stijf op elkaar over een mogelijke verhoging van de uploadsnelheid.

   

  Vreemd

  Achter de schermen zijn dan weliswaar getallen te vernemen die variëren van een verdubbeling tot zelfs een verzesvoudiging van de huidige uploadsnelheid, maar voor menig Ziggo-abonnee is het teleurstellend dat het kabelbedrijf zijn klanten hierover officieel nog niets in het vooruitzicht heeft gesteld. Een hogere upload is prettig voor het het sneller versturen van bestanden naar bijvoorbeeld cloudopslag, iets wat door een groeiend aantal mensen wordt gebruikt. Ziggo-abonnees kunnen nu al langer dan twee jaar niet meer naar analoge FM-kabelradio luisteren, omdat deze dienst uitgezet werd om de uploadsnelheid te kunnen verhogen. Honderdduizenden Ziggo-abonnees hebben zelf moet investeren om digitaal naar radio te kunnen blijven luisteren, maar aan de maximale uploadsnelheid heeft Ziggo nog niets verbeterd.

   

  Voldoende

  VodafoneZiggo stelt dat de huidige maximale down- en uploadsnelheid op dit moment voldoende zijn om aan de vraag van Ziggo-abonnees te kunnen voldoen. En dit is correct: voor het overgrote deel van de gebruikers – zowel huidige als toekomstige Ziggo-abonnees – is een downloadsnelheid van 1Gbps en een uploadsnelheid van 50Mbps voldoende. Maar in de concurrentiestrijd die op dit moment in Nederland gaande is gelden andere normen. Zo zijn veel consumenten cijfergevoelig, en glasvezelaanbieders hebben daar met hun hogere uploadsnelheid profijt van. Een ander aspect is dat Ziggo een van de duurdere internetaanbieders van ons land is. Bij consumenten ontstaat dan al snel de indruk dat je bij het kabelbedrijf meer moet betalen, maar minder krijgt. Het argument van Ziggo dat de huidige internetsnelheden toereikend zijn, blijkt in de huidige dynamische internetmarkt dus onvoldoende.

  ZiggoVodafoneZiggointernetgigabitDOCSIS 3.1DOCSISinternetsnelheidupload

  Reacties