Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
  1. Nieuws

    Ziggo vraagt hoofdprijs voor ESPN, KPN en T-Mobile veel goedkoper

    De prijsverschillen voor het kijken naar alle ESPN-kanalen blijven ook dit jaar weer groot. Bij T-Mobile kijkt men bijvoorbeeld bijna acht euro goedkoper dan bij Ziggo.
    Jarco Kriek
    14 augustus 2023
    comments 9
    Ziggo vraagt hoofdprijs voor ESPN, KPN en T-Mobile veel goedkoper
    Foto Getty Images

    De inkoopprijs van ESPN moet volgens afspraken die met toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM) zijn gemaakt voor ieder provider gelijk zijn. De prijs die een provider daarna aan de eigen klanten doorberekent voor een ESPN Compleet-abonnement is de eigen verantwoording. ESPN heeft dus geen invloed op de maandprijs die abonnees van een provider betalen voor het kijken van de vier sportkanalen. Dat providers hun eigen afwegingen maken is goed zichtbaar als we de abonnementsprijzen van het ESPN Compleet-abonnement vergelijken.

     

    Iedereen betaalt

    In het geval van ESPN is er sprake van een voor Nederland uitzonderlijke situatie. Om de vier betaalkanalen van ESPN aan te mogen bieden, moet een provider voor iedere abonnee – ook al koopt deze geen ESPN-abonnement – een maandelijkse afdracht doen aan de betaalzender. Dit gaat niet om een paar centen: providers betalen voor iedere abonnee maandelijks rond de €1,50 om de vier kanalen aan te mogen bieden. Bij andere betaalzenders, zoals Ziggo Sport Totaal, is de constructie anders. Providers verkopen abonnementen van deze betaalzender en voor ieder daadwerkelijk verkocht abonnement krijgen ze een vastgestelde afdracht voor doorgifte van de kanalen. Providers betalen dus niet voor doorgifte van de kanalen – zoals bij ESPN - maar krijgen hiervoor juist betaald.

     

    Ziggo

    Verreweg het meeste geld betaalt een Ziggo-abonnee. Deze provider heeft de prijs van het ESPN-abonnement voor het huidige voetbalseizoen op €17,95 per maand vastgesteld. Ziggo onderbouwde de hogere maandprijs enkele jaren geleden bij het afsluiten van een nieuwe distributieovereenkomst met ESPN dat het niet iedere abonnee volledig wil laten meebetalen aan de doorgifte van ESPN. Juist de abonnees die een abonnement voor ESPN Compleet kopen, moeten in de ogen van Ziggo het grootste deel van de investering betalen om ESPN te mogen doorgeven. Alle abonnees van Ziggo betalen overigens wel mee aan de doorgifte van de ESPN-kanalen. Zij krijgen hiervoor ESPN 1 in het digitale basispakket ervoor terug. Ziggo biedt wel ESPN UHD bij het abonnement aan. Op dit kanaal zijn iedere speelronde in de Eredivisie minimaal drie wedstrijden te bekijken in het beeldformaat 1080p/50 met toevoeging van beeldverbeteraars als HDR.

     

    KPN

    Bij KPN valt ESPN UHD ook binnen het zenderaanbod van ESPN Compleet, maar niet voor alle abonnees. Alleen met het aanvullende 4K-abonnement kan naar ESPN UHD gekeken worden. Dit heeft te maken met het feit dat ESPN UHD alleen met een 4K-decoder te bekijken is. Het ESPN Compleet-abonnement kost bij KPN €12,99 per maand. Hiermee is KPN per maand €4,96 goedkoper dan Ziggo. Op jaarbasis is het verschil hierdoor €59,52. Bij KPN is ESPN 1 ook onderdeel van het basispakket.

     

    T-Mobile

    Ook bij T-Mobile kunnen alle klanten met het basispakket naar ESPN 1 kijken. Wat opvalt is de lage prijs van het ESPN Compleet-abonnement. T-Mobile-klanten betalen voor dit abonnement tien euro per maand. Dat is dus €2,99 per maand goedkoper dan bij KPN en zelfs €7,95 met Ziggo. Op jaarbasis is het verschil met KPN €35,88 en met Ziggo bijna honderd euro: €95,40. Een verschil is wel dat T-Mobile ESPN UHD niet in het ESPN-kanalenaanbod heeft.

     

    Goedkoopste

    Wie in en om Veendam woont, kijkt het goedkoopste naar alle kanalen van ESPN kijken. Abonnees met tv en internet bij Stichting Kabelnet Veendam (SKV) hebben gratis toegang tot alle ESPN-kanalen. Voor wie alleen een tv-abonnement heeft, is het ESPN Compleet-abonnement voor €7,50 verkrijgbaar. En alsof dit nog niet genoeg is, levert SKV niet alleen ESPN UHD aan klanten aan maar zijn de overige vier ESPN-kanalen in de best beschikbare beeldkwaliteit met een bandbreedte van maar liefst 26 Mb/s te bekijken. Dat is de dubbele bandbreedte dan bij Ziggo, KPN en T-Mobile. Overigens is er voor kijkers buiten Veendam ook een mogelijkheid om alle kanalen van ESPN zonder extra kosten met de aanschaf van het basis tv-abonnement te bekijken. Dit kan bij serviceproviders die het IPTV-aanbod van Canal Digitaal doorverkopen. Dit is onder meer het geval bij Online.nl en Freedom Internet. Nadeel is wel dat bij deze serviceproviders ESPN UHD niet beschikbaar is, en dat de beeldkwaliteit van de beschikbare vier ESPN-kanalen minder goed is dan bij Ziggo, KPN en T-Mobile.

    ZiggoVodafoneZiggoKPNT-MobileCanal DigitaalOnline.nlFreedom InternetStichting Kabelnet VeendamSKVESPNvoetbalEredivisieabonnement

    Reacties

  1. TV-TIP Pawn Stars

    Pawn Stars
    RTL 7 om 15:00 uur
    Mensen die geld nodig hebben doen de gekste dingen, en de heren van Pawn Stars hebben door de jaren heen al heel wat maffe lui én bizarre voorwerpen gezien. Rick, Chumlee en Corey kijken terug op de meest bijzondere items die ze in de lange geschiedenis van Pawn Stars zijn tegengekomen. In de opener van het seizoen gaat Rick uit zijn plaat door een wonderlijke diamant: deze is gemaakt van koolstof uit een paar haren van componist Ludwig van Beethoven.

    TV-TIP Pretty Woman

    Pretty Woman
    RTL 8 om 20:25 uur
    Zakenman Edward Lewis (Richard Gere) gaat voor zijn werk een week naar Los Angeles. Voor enkele evenementen huurt hij sekswerker Vivian Ward (Julia Roberts) in om hem die week te vergezellen. Dat was bedoeld als een simpele zakelijke transactie, maar het loopt helemaal anders: Edward en Vivian worden verliefd op elkaar.

    Interview