Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Nieuws

  Ziggo wijzigt tv-aanbod

  Meer Ziggo-klanten kunnen vanaf nu alleen nog digitaal naar tv-zenders kijken. Het kabelbedrijf heeft namelijk de volgende stap gemaakt in de digitaal-only strategie.
  Jarco Kriek
  26 januari 2021
  comments 1
  Ziggo wijzigt tv-aanbod

  VodafoneZiggo-bedrijfsonderdeel Ziggo heeft in de vroege ochtend van dinsdag 26 januari analoge tv uitgeschakeld in de regio Sneek en op de eilanden Terschelling en Vlieland. Hierdoor kan ongeveer nog ongeveer tien procent van de klanten van het kabelbedrijf nog analoog naar tv-zenders kijken. Ziggo zet het uitschakelen van analoge tv in de komende weken door. Dit gebeurt als eerste op 2 februari in de regio’s Roosendaal en Hilversum. Daarna volgen de regio’s Utrechtse Heuvelrug en Veenendaal op 9 maart.

   

  Analoge FM-kabelradio

  Ziggo begint op 24 februari ook met het gefaseerd uitschakelen van analoge FM-kabelradio. Dit gebeurt – net als bij het uitschakelen van analoge tv – in de regio Capelle aan den IJssel. Ziggo stelt dat analoge FM-kabelradio in ieder geval voor het einde van dit jaar in het gehele verzorgingsgebied niet meer aan klanten wordt geleverd. Bronnen melden Totaal TV echter dat mogelijk al in de zomer het analoog radioluisteren bij Ziggo niet meer mogelijk is.

   

  Digitaal kijken

  In plaats van het analoge zenderpakket van – afhankelijk van de regio waar wordt gekeken – rond de dertig zenders kunnen voormalig analoge kijkers digitaal naar veel meer tv-zenders kijken. Hiervoor is geen bruikleendecoder zoals Mediabox XL of Mediabox Next dan wel een CI+ module en/of smartcard nodig. Dit zenderaanbod wordt namelijk ongecodeerd door Ziggo op het kabelnetwerk aangeboden.

   

  Ziggo Sport

  Onder het ongecodeerde digitale zenderaanbod bevindt zich onder meer sportkanaal Ziggo Sport. Op deze zender kan naar buitenlands voetbal en Formule 1 met Max Verstappen gekeken worden. Om te controleren of op dit moment analoog dan wel digitaal naar tv wordt gekeken, kan de televisie op voorkeuzekanaal 14 worden afgestemd. Als Ziggo Sport zichtbaar wordt, is duidelijk dat inmiddels al digitaal naar tv wordt gekeken. In alle andere gevallen dient de tv-ontvangst naar digitaal overgeschakeld te worden. Ziggo benadert alle klanten persoonlijk in de regio’s waar analoge tv wordt uitgezet.

   

  TV en internet

  De bandbreedte die met het uitzetten van analoge tv wordt bespaard, wordt later dit jaar vooral ingezet voor de technische inrichting van ‘het netwerk van de toekomst’, dat door VodafoneZiggo inmiddels GigaNet wordt genoemd. Ziggo kan met dit netwerk niet alleen sneller internet met een gigabit snelheid tot 1000Mbps (1Gbps) leveren; ook wordt het gehele netwerk stabieler en hierdoor minder storingsgevoelig. Tevens kan Ziggo met de vrijgekomen bandbreedte het digitale tv-aanbod verbeteren. Zo is er niet alleen ruimte voor nieuwe zenders, maar kunnen vooral bestaande zenders van SD naar HD opgewaardeerd worden.

  Lees hier eerdere artikelen over de uitschakeling van analoge tv
  Lees hier eerdere artikelen over uitschakelen analoge FM-kabelradio

  ZiggoVodafoneZiggotvtelevisieanaloogdigitaalradioanaloge tvanaloge FM-kabelradio