Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Nieuws

  Ziggo zakt verder door het ijs en blijft klanten aan glasvezel verliezen

  De financiële cijfers over het derde kwartaal van VodafoneZiggo zijn een ware mokerslag voor bedrijfsonderdeel Ziggo.
  Jarco Kriek
  1 november 2023
  comments 13
  Ziggo zakt verder door het ijs en blijft klanten aan glasvezel verliezen
  Foto Getty Images

  De omzet van Ziggo ging weliswaar iets omhoog, maar dit kwam door een prijsverhoging. De abonnementsprijzen werden opgestuwd door een inflatiecorrectie van gemiddeld maar liefst 8,5 procent. Van deze prijsstijging was echter slechts 0,7 procent in de omzet terug te vinden. Dit duidt op klantverlies. Dat de klanten die Ziggo trouw bleven beknibbelden op de afgenomen diensten, blijkt uit de gemiddelde uitgave per abonnee (ARPU). Die waarde steeg met ‘slechts’ 4,4 procent.

   

  Internet

  Na het bekend worden van de kwartaalcijfers van KPN was al enigszins duidelijk dat Ziggo het moeilijk heeft op de markt van vaste diensten. Dat het verlies van internetklanten hoger was dan het toch al zorgwekkende tweede kwartaal moet een tegenvaller zijn. VodafoneZiggo had gehoopt dat door het vroeger bekendmaken van de forse prijsverhoging de mogelijke leegloop van klanten vooral in het tweede kwartaal op te vangen. In het tweede kwartaal zegden 35.400 consumenten hun internetabonnement op. Maar in het derde kwartaal was het verlies van internetklanten nog hoger. VodafoneZiggo rapporteert namelijk dat maar liefst 39.200 consumenten hun internetabonnement opgezegd hebben.

   

  Verkeerde keuze

  Deze cijfers maken hard duidelijk dat voor de langere termijn het vasthouden aan de DOCSIS-techniek een verkeerde keuze is. Ziggo blijft onverminderd klanten verliezen aan onder meer KPN, Odido en Delta, die diensten via glasvezel leveren. Dat glasvezel sneller en stabieler internet kan leveren dan DOCSIS is daarbij niet de belangrijkste reden voor de overstap. De door Ziggo via DOCSIS geleverde internetsnelheid is voor vrijwel alle consumenten ruim voldoende. Zelfs met de achterblijvende uploadsnelheid – die ook na de laatste snelheidsverhoging nog slechts een tiende van de downloadsnelheid is – kunnen de meeste consumenten prima uit de voeten. Maar zelfs met de betere specificaties is glasvezel standaard veelal goedkoper dan het kabelinternet van Ziggo. Hieruit kan worden opgemaakt dat VodafoneZiggo kiest voor een kortetermijnstrategie die de jaarlijkse afdracht aan beide aandeelhouders Vodafone Group en Liberty Global niet te ver laat kelderen.

   

  Acties

  Het hoge klantverlies bij Ziggo is des te opvallender nu het kabelbedrijf met hoge welkomstbonussen nieuwe klanten probeert te werven. Tijdens enkele perioden kunnen nieuwe klanten zelfs tot bijna 600 euro aan welkomstbonus ontvangen. Deze wordt berekend door klanten een jaar lang slechts de helft van de standaard abonnementskosten te laten betalen. Maar ook dit soort acties kunnen niet voorkomen dat het klantverlies per kwartaal niet lager maar hoger wordt. Dit maakt duidelijk dat steeds meer trouwe klanten die al jarenlang diensten kopen het kabelbedrijf de rug toekeren. En dat meer jaarlijks vanwege welkomstbonussen provider hoppende klanten in het klantenbestand terug te vinden zijn.

  ZiggoVodafoneZiggotvtelevisieinternetkwartaalcijfersklantverlies

  Reacties

 1. TV-TIP Kees van der Spek: Oplichters Aangepakt

  Kees van der Spek: Oplichters Aangepakt
  RTL 5 om 20:30 uur
  Na de Mexicaanse avonturen van Kees in Wie is de Mol? gaat hij in Oplichters Aangepakt weer achter échte bandieten aan. Hij helpt Karola, een gehandicapte vrouw die via het internet voor 50.000 euro werd opgelicht. Kees spoort de daders op in Italië, maar daar zijn ze niet blij met de speurneus. Dit seizoen helpt Kees ook BN’ers die afgezet werden. Zo zien we o.a. Rob Geus voorbij­komen en B&B vol liefde-kandidaat Marian, die in Portugal met de dood werd bedreigd.

  TV-TIP Corsokoorts in Sint Jansklooster

  Corsokoorts in Sint Jansklooster
  SBS6 om 20:30 uur
  Het bloemencorso komt nu snel dichterbij en de verschillende teams werken koortsachtig om het feest tot een succes te maken. In het zicht van de finish duiken er tóch nog een paar grote problemen op. Extreme droogte en een verwoestende storm dreigen op het laatste moment roet in het eten te gooien. Daarnaast staat het privéleven van de teamleden niet stil, en lopen sommige kandidaten daarin óók tegen obstakels op.

  Interview