Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Nieuws

  Ziggo zet analoge radio bij bijna half miljoen klanten uit

  VodafoneZiggo bedrijfsonderdeel Ziggo heeft vandaag bij 400.000 klanten analoge FM-kabelradio uitgezet. De uitfasering van analoge radio is hiermee echt begonnen.
  Jarco Kriek
  6 juli 2021
  comments 3
  Ziggo zet analoge radio bij bijna half miljoen klanten uit
  Foto Getty Images

  Het is de regio Rotterdam die vandaag van analoge FM-kabelradio wordt verstoken. Beter kan gezegd worden dat bij het kabelkopstation Rotterdam de oudere radiotechniek wordt uitgezet. Waar Ziggo bij een persbericht eerder alleen een geografisch plaatje publiceerde met een beperkt gebied van Rotterdam westwaarts naar Hoek van Holland blijkt het te gaan om een uitgestrekt gebied dat niet alleen het op het door Ziggo gepubliceerde geografisch kaartje bestrijkt. Ook van Rotterdam richting Gorinchem – inclusief Hoeksche Waard, Drechtsteden en zelfs enkele gemeenten in de provincie Utrecht zoals Leerdam en Ameide – en van Rotterdam in de richting Zeeland met gemeenten als Brielle en Rockanje behoren bij Ziggo tot de regio Rotterdam. Dit heeft voor enige verwarring gezorgd onder klanten. Zeker omdat een klein deel van de klanten niet door het kabelbedrijf is geïnformeerd over het verdwijnen van analoge FM-kabelradio in hun woonplaats.

   

  Veel aandacht

  Gezien het feit dat nu bij de uitschakeling van analoge FM-kabelradio in de eerste grote regio van Nederland de landelijke media op de wijziging is gesprongen, lijkt het erop dat Ziggo vandaag met de gefaseerde uitschakeling is begonnen. Dit is echter niet het geval. Ziggo begon eind februari met dit gefaseerde traject in de regio Capelle aan den IJssel. Voor het einde van dit jaar moet analoge radio in het gehele verzorgingsgebied van het kabelbedrijf tot het verleden horen. Ziggo is overigens zeker niet de eerste grote landelijke distributeur die met analoge radio stopt. Bij de belangrijkste concurrenten KPN, Canal Digitaal en T-Mobile kan al heel lang niet meer analoog naar radio worden geluisterd. Eerder kan gesteld worden dat Ziggo als een van de laatste providers met analoge radio stopt.

   

  Tien procent

  Ziggo zegt dat juist nu het goede moment is aangebroken om met analoge FM-kabelradio te stoppen. Nog slechts vijf tot tien procent van de klanten – maximaal dus 400.000 van de vier miljoen Ziggo-klanten – luistert nog naar analoge radio via de kabel. Dit betekent dat in de regio Rotterdam waar vandaag analoge FM-kabelradio is uitgezet, ongeveer 40.000 huishoudens op een andere digitale manier naar radio moeten luisteren. Dit kan gewoon via het kabelnetwerk van Ziggo maar ook op andere manieren, zoals via DAB+ en internet. Wie analoog wil blijven luisteren, kan dit de komende jaren nog via de ether blijven doen. Ziggo verstrekt hiervoor gratis een draadantenne om analoge etherontvangst mogelijk te maken.

   

  Waarom verdwijnt analoge radio?

  De dienst verdwijnt niet alleen vanwege het dalend aantal Ziggo-klanten dat nog analoog naar radio luistert. Ziggo heeft de bandbreedte van analoge FM-kabelradio – hoe beperkt het ook is – nodig voor het verhogen van de internetsnelheid. Meer specifieker: het frequentiespectrum van analoge radio is cruciaal in de ideale invulling van de door Ziggo gebruikte DOCSIS 3.1 techniek om de uploadsnelheid te kunnen verhogen. En juist op het gebied van uploadsnelheid verliest Ziggo de concurrentiestrijd met aanbieders die internet via glasvezel aan consumenten en bedrijven leveren. Overigens is VodafoneZiggo van mening dat de huidig beschikbare maximale uploadsnelheid van 50Mbps voldoende voor consumenten is om bijvoorbeeld met het hele gezien te kunnen thuiswerken inclusief gebruik van clouddiensten en videovergaderen via bijvoorbeeld Zoom of Teams.

   

  • Bekijk hier de lijst met alle gemeenten die bij Ziggo onder de regio Rotterdam vallen
  • Bekijk hier de mogelijkheden om digitaal naar radio te luisteren
  • Bekijk hier het persbericht inclusief de gepubliceerde geografische kaart
  • Bekijk hier het zenderoverzicht van digitale radio bij Ziggo
  ZiggoVodafoneZiggoradioanaloogdigitaalanaloge FM-kabelradioanaloge uitschakelingbandbreedteinternetinternetsnelheidDOCSIS 3.1upload

  Reacties

 1. TV-TIP WK Voetbal: Polen - Argentinië

  WK Voetbal: Polen - Argentinië
  NPO 1 om 19:50 uur
  Robert Lewandowski is het nieuwe gezicht van FC Barcelona en neemt het vanavond op tegen het oude uithangbord van de Blaugrana: Lionel Messi. De zevenvoudig winnaar van de Ballon d'Or heeft een volle prijzenkast, alleen de wereldbeker ontbreekt nog. De Argentijn is de jongste niet meer, dus áls hij de prijs nog mee naar huis wil nemen, moet het nu gebeuren.

  TV-TIP Valerian and the City of a Thousand Planets

  Valerian and the City of a Thousand Planets
  RTL 7 om 20:30 uur
  In de 28e eeuw zijn speciale agenten Valerian en Laureline een team dat de orde in de menselijke gebieden handhaaft. In opdracht van de minister van Defensie gaan de twee op missie naar de wonderbaarlijke stad Alpha een bloeiende metropool waar inwoners uit alle hoeken van het universum al eeuwen samenkomen om hun kennis, intelligentie en culturen met elkaar te delen. Maar een duistere kracht in het centrum van Alpha bedreigt het vredige leven in de 'Stad van Duizend Planeten'.

  Interview

  • *

   Raymond Thiry

   The Net

   In deze internationale dramaserie speelt Raymond Thiry (63) de louche directeur van een wereldwijde voetbalorganisatie.
   Reacties0 reactie(s)