Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Nieuws

  Ziggo zet analoge tv Utrechtse Heuvelrug op zwart

  Ziggo is bezig met de laatste loodjes bij het uitfaseringstraject van analoge tv op het eigen kabelnetwerk. Het kabelbedrijf gaat meer woningen digitaal tv-only maken.
  Jarco Kriek
  20 januari 2021
  comments 0
  Ziggo zet analoge tv Utrechtse Heuvelrug op zwart
  Foto Getty Images

  In de luwte van de aankondiging van Ziggo om analoge FM-kabelradio vanaf 24 februari gefaseerd uit te schakelen, heeft het kabelbedrijf gelijktijdig ook een nieuwe stap in het uitzetten van analoge tv aangekondigd. Ziggo stopt namelijk op 9 maart met het aanbieden van analoge tv in regio’s Gelderse Vallei (deels) en Utrechtse Heuvelrug. Dit zijn onder meer de gemeenten Veenendaal, Rhenen, Wijk bij Duurstede, Maarn, Bunnik, Zeist, Werkhoven, Leersum en Driebergen-Rijsenburg.

   

  Digitaal kijken

  In plaats van het analoge zenderpakket van – afhankelijk van de regio waar wordt gekeken – rond de dertig zenders kunnen voormalig analoge kijkers digitaal naar veel meer tv-zenders kijken. Hiervoor is geen bruikleendecoder zoals Mediabox XL of Mediabox Next dan wel een CI+ module en/of smartcard nodig. Dit zenderaanbod wordt namelijk ongecodeerd door Ziggo op het kabelnetwerk aangeboden.

   

  Ziggo Sport

  Onder het ongecodeerde digitale zenderaanbod bevindt zich onder meer sportkanaal Ziggo Sport. Op deze zender kan naar buitenlands voetbal en Formule 1 met Max Verstappen gekeken worden. Om te controleren of op dit moment analoog dan wel digitaal naar tv wordt gekeken, kan de televisie op voorkeuzekanaal 14 worden afgestemd. Als Ziggo Sport zichtbaar wordt, is duidelijk dat inmiddels al digitaal naar tv wordt gekeken. In alle andere gevallen dient de tv-ontvangst naar digitaal overgeschakeld te worden. Ziggo benadert alle klanten persoonlijk in de regio’s waar analoge tv wordt uitgezet.

   

  TV en internet

  De bandbreedte die met het uitzetten van analoge tv wordt bespaard, wordt later dit jaar vooral ingezet voor de technische inrichting van ‘het netwerk van de toekomst’, dat door VodafoneZiggo inmiddels GigaNet wordt genoemd. Ziggo kan met dit netwerk niet alleen sneller internet met een gigabit snelheid tot 1000Mbps (1Gbps) leveren; ook wordt het gehele netwerk stabieler en hierdoor minder storingsgevoelig. Tevens kan Ziggo met de vrijgekomen bandbreedte het digitale tv-aanbod verbeteren. Zo is er niet alleen ruimte voor nieuwe zenders, maar kunnen vooral bestaande zenders van SD naar HD opgewaardeerd worden.

  ZiggoVodafoneZiggotvtelevisieanaloogdigitaalanaloge tv

  Reacties