Ziggo zet in op diensten over glasvezel in meer woningen

Ziggo verwacht dit jaar op 25.000 adressen in Nederland via eigen glasvezelnetwerken diensten te kunnen aanbieden. Dit betekent overigens niet dat Ziggo op de bestaande adressen de verbinding tussen huisaansluiting en wijkkast gaat vernieuwen van coax naar glasvezel. Voor bestaande adressen blijft coax de zwakste schakel binnen het aanvoertraject van het Ziggo HFC-netwerk. VodafoneZiggo zegt op de eigen internetsite dat deze diensten voor 97 procent via glasvezel bij Ziggo-klanten worden afgeleverd.
Nieuwbouw
Bij het streven om dit jaar op 25.000 adressen via eigen glasvezel te leveren, gaat Ziggo uit van nieuwbouw. Bij deze nieuwe glasvezelnetwerken gaat Ziggo de XGS-PON techniek gebruiken, net zoals KPN/Glaspoort, Delta Fiber en Open Dutch Fiber/Odido al doen. Dit betekent dat Ziggo op deze adressen internet met een symmetrische snelheid van 10 Gb/s kan gaan leveren. De uploadsnelheid is daarmee honderd keer hoger dan bij andere Ziggo-klanten. VodafoneZiggo geeft met de keuze voor glasvezel bij nieuwbouw zelf een deel van de problematiek bij coax aan. Glasvezel heeft namelijk een hogere kostenefficiëntie en lagere CO2-uitstoot, zo staat in het jaarverslag van het bedrijf te lezen.
Volendam
De ambitie om voor het einde van dit jaar op 25.000 adressen diensten via glasvezel te gaan leveren, staat los van de ontwikkelingen in Edam-Volendam. In deze gemeente levert Ziggo niet via een eigen glasvezelnetwerk, maar is het serviceprovider op een netwerk van een andere exploitant.