Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Nieuws

  Ziggo zet regionale omroepen al op 1 november over naar HD

  Ziggo gaat de regionale tv-zenders eerder omzetten van SD- naar HD-kwaliteit. De eerste regionale zenders zijn hierdoor vanaf 1 november in HD te zien.
  Jarco Kriek
  31 oktober 2021
  comments 5
  Ziggo zet regionale omroepen al op 1 november over naar HD
  Foto Getty Images

  Ziggo bevestigde eerder aan Totaal TV dat dertien regionale tv-zenders medio november naar HD zouden worden omgezet. Deze planning lijkt nu vervroegd. Daarnaast worden niet dertien, maar veertien zenders van SD naar HD opgewaardeerd. Ook de Amsterdamse stadszender AT5 komt bij het kabelbedrijf in HD-kwaliteit beschikbaar. Het is overigens niet Ziggo zelf maar Omroep Flevoland die de vervroegde komst van regionale HD-zenders heeft aangekondigd.

   

  Gefaseerd naar HD

  De regionale omroepen worden volgens Omroep Flevoland in twee delen van SD naar HD omgezet. Op maandag 1 november is dit het geval bij Omroep Flevoland, Omroep Zeeland. Omrop Fryslân, RTV Rijnmond, RTV West, RTV Utrecht, RTV NH en AT5. De overige regionale omroepen worden een week later naar HD omgezet. De kanaalnummers van de regionale tv-zenders blijven na de omschakeling gelijk.

   

  Zwart beeld

  De opwaardering van regionale tv-zenders is mogelijk omdat Ziggo begonnen is om SD-zenders die in MPEG2 worden uitgezonden om te zetten naar de bandbreedtebesparende opvolgende compressietechniek MPEG4. Na de omschakeling geven zenders die in MPEG4 uitgezonden worden bij oudere SD-kabeldecoders een zwart beeld. In dit geval dient een nieuwe HD-kabeldecoder gekocht te worden of bij het kabelbedrijf een bruikleendecoder besteld te worden.

   

  KPN

  In vergelijking met directe concurrent KPN levert Ziggo plots niet alleen een kwantitatief maar een ook kwalitatief beter aanbod van regionale omroepen. Bij KPN zijn regionale tv-zenders al enige jaren in HD te bekijken. KPN biedt echter slechts een beperkt aanbod van regionale tv-zenders aan klanten, bestaande uit de regionale omroep van de gemeente waar gekeken wordt en de aangrenzende provincies, aangevuld met de landelijke verspreiding van Omrop Fryslân als via Interactieve TV wordt gekeken. Bij Ziggo blijven alle regionale zenders ook na de omzetting naar HD binnen het ongecodeerde zenderaanbod Kabel TV beschikbaar.

  ZiggoVodafoneZiggotvtelevisieSDHDMPEG2MPEG4regionale omroepen

  Reacties

 1. Interview

  • *

   Anne-Mar Zwart

   Blauw Bloed

   Anne-Mar Zwart (37) is de nieuwe presentator van Blauw Bloed, het royalty-programma van de EO dat na ruim een jaar afwezigheid, terugkeert op tv.
   Reacties0 reactie(s)