Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Nieuws

  Ziggo zet volledige digitalisering netwerk voort

  Ziggo maakt een volgende stap in de verdere digitalisering van het netwerk met het uitschakelen van analoge tv in de regio’s Roosendaal en Hilversum.
  Jarco Kriek
  1 februari 2021
  comments 0
  Ziggo zet volledige digitalisering netwerk voort
  Foto Getty Images

  Ziggo-klanten in de regio’s Roosendaal en Hilversum zijn meer dan een maand geleden persoonlijk op de hoogte gebracht van de naderende uitschakeling van analoge tv. Vanaf de vroege ochtend van dinsdag 2 februari kan in deze regio niet langer meer analoog naar tv-zenders gekeken worden. Beide regio’s bevinden zich in het laatste deel van het uitfaseringstraject van analoge tv dat door Ziggo in maart 2018 is begonnen. Feitelijk zit analoge tv in blessuretijd bij Ziggo. De uitschakeling had inmiddels afgerond moeten zijn, maar liep door de coronacrisis maanden vertraging op.

   

  Meer regio’s aangekondigd

  Na het uitschakelen van analoge tv in de regio’s Roosendaal en Hilversum zet Ziggo het uitfaseringstraject van analoge tv tijdelijk stop. In deze periode maakt het kabelbedrijf aanvang met het uitzetten van analoge FM-kabelradio. Als pilot wordt 24 februari analoge radio in de regio Capelle aan den IJssel uitgezet. Bronnen nabij Ziggo melden Totaal TV dat als deze uitschakeling probleemloos verloopt, Ziggo analoge FM-kabelradio binnen het gehele verzorgingsgebied versneld gaat uitschakelen. Mogelijk dat daarna binnen enkele maanden analoge FM-kabelradio aan geen enkele abonnee meer wordt geleverd. Ziggo houdt zelf een slag om de arm en stelt officieel dat analoge FM-kabelradio voor het einde van dit jaar is uitgeschakeld. De uitschakeling van analoge tv gaat vanaf 9 maart verder in de regio’s Utrechtse Heuvelrug en Veenendaal. Daarna volgt op 16 maart de uitschakeling van analoge tv in de regio’s Velsen en Helmond.

   

  Voordelen digitaal kijken

  In plaats van het analoge zenderpakket van – afhankelijk van de regio waar wordt gekeken – rond de dertig zenders kunnen voormalig analoge kijkers digitaal naar veel meer tv-zenders kijken. Hiervoor is geen bruikleendecoder zoals Mediabox XL of Mediabox Next dan wel een CI+ module en/of smartcard nodig. Dit zenderaanbod wordt namelijk ongecodeerd door Ziggo op het kabelnetwerk aangeboden.

   

  Ziggo Sport

  Onder het ongecodeerde digitale zenderaanbod bevindt zich onder meer sportkanaal Ziggo Sport. Op deze zender kan naar buitenlands voetbal en Formule 1 met Max Verstappen gekeken worden. Om te controleren of op dit moment analoog dan wel digitaal naar tv wordt gekeken, kan de televisie op voorkeuzekanaal 14 worden afgestemd. Als Ziggo Sport zichtbaar wordt, is duidelijk dat inmiddels al digitaal naar tv wordt gekeken. In alle andere gevallen dient de tv-ontvangst naar digitaal overgeschakeld te worden. Ziggo benadert alle klanten persoonlijk in de regio’s waar analoge tv wordt uitgezet.

   

  TV en internet

  De bandbreedte die met het uitzetten van analoge tv wordt bespaard, wordt later dit jaar vooral ingezet voor de technische inrichting van ‘het netwerk van de toekomst’, dat door VodafoneZiggo inmiddels GigaNet wordt genoemd. Ziggo kan met dit netwerk niet alleen sneller internet met een gigabit snelheid tot 1000Mbps (1Gbps) leveren; ook wordt het gehele netwerk stabieler en hierdoor minder storingsgevoelig. Tevens kan Ziggo met de vrijgekomen bandbreedte het digitale tv-aanbod verbeteren. Zo is er niet alleen ruimte voor nieuwe zenders, maar kunnen vooral bestaande zenders van SD naar HD opgewaardeerd worden.

  Lees hier eerdere artikelen over de uitschakeling van analoge tv
  Lees hier eerdere artikelen over uitschakelen analoge FM-kabelradio

  ZiggoVodafoneZiggotvtelevisieradioanaloogdigitaalanaloge uitschakelinganaloge tvanaloge FM-kabelradio

  Reacties

 1. TV-TIP 2Doc: Peter en Erik

  2Doc: Peter en Erik
  NPO 2 om 22:17 uur
  In 1967 stond een moeder haar pasgeboren tweeling af, en de jongens kwamen allebei in een ander gezin terecht. Het duurde zeventien jaar later voordat de twee elkaar ontmoetten, en er allebei ineens een broer bij kregen. Peter en Erik zoeken al tientallen jaren naar een antwoord op de vraag hoe dit heeft kunnen gebeuren. Was er sprake van een misverstand, of was er misschien zelfs opzet in het spel? Samen met journalist Myrthe Buitenhuis gaan ze op zoek naar de waarheid. Het tweede deel is vrijdag te zien.

  TV-TIP Addicted to Marriage

  Addicted to Marriage
  TLC om 22:30 uur
  Na een paar mislukte huwelijken krabben mensen zich misschien even achter de oren, maar dat geldt níét voor de bruiden in deze realityserie. De vier dames in Addicted to Marriage zijn opgeteld al 20 keer getrouwd, maar dat weerhoudt ze er niet van om hun vriend te pushen om wéér in ’t huwelijksbootje te stappen. De partners hebben hun bedenkingen, en sommigen wéten niet eens dat hun vriendin eerder al getrouwd is geweest.

  Interview