Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Nieuws

  Ziggo ziet concurrentie van glasvezel verder groeien

  Ziggo krijgt in de vijfde stad van Nederland Eindhoven met grotere concurrentie van glasvezel te maken. Waar bestaat deze concurrentie uit en gaat het Ziggo echt pijn doen?
  Jarco Kriek
  31 october 2020
  comments 3
  T-Mobile glasvezel in Eindhoven

  Ziggo levert in Eindhoven via het kabelnet vaste diensten als tv en internet. Techstad Eindhoven is wat betreft het aantal inwoners de vijfde stad van Nederland. Ziggo levert op dit moment in alle woningen van consumenten een maximale internetsnelheid van 500/40 Mbps. Ziggo-eigenaar VodafoneZiggo is op dit moment bezig met de uitrol van gigabit internet. Op dit moment is gigabit op 2,1 miljoen adressen binnen het Ziggo verzorgingsgebied beschikbaar. Het kabelnetwerk in Eindhoven is echter nog niet naar DOCSIS 3.1 opgewaardeerd. Gigabit internet van Ziggo heeft DOCSIS 3.1 als onderliggende techniek. Gigabit internet bestaat bij Ziggo over een maximale internetsnelheid van 1000/50 Mbps. Vooral met de uploadsnelheid is glasvezel op dit moment superieur aan Ziggo gigabit.

   

  T-Mobile

  En juist glasvezel gaat in de komende jaren in Eindhoven een belangrijke rol spelen. KPN heeft via dochterbedrijf KPN NetwerkNL in enkele delen van de techstad al een operationeel glasvezelnetwerk. Maar er komt in Eindhoven een tweede glasvezelnetwerk bij. T-Mobile is samen met investeerder Primevest Capital Partners begonnen met de aanleg van het eerste deel in het centrum van Eindhoven en de stadsdelen Grijp en Gestel. Inmiddels zijn hiervoor de graafwerkzaamheden begonnen. In het eerste traject van de glasvezelaanleg in Eindhoven gaat T-Mobile het mogelijk maken dat in 29.000 woningen vaste diensten via glasvezel gekocht kunnen worden. Dit kan niet alleen via T-Mobile. Het nieuwe glasvezelnetwerk krijgt een open toegang. Dit betekent dat andere bedrijven als serviceproviders diensten via het glasvezelnetwerk van T-Mobile/Primevest aan consumenten en zakelijke klanten kunnen leveren. Zij dienen dan wel zogenaamde wholesalediensten bij T-Mobile in te kopen.

   

  Groot glasvezelnetwerk

  T-Mobile en Primevest willen in ieder geval op rond 100.000 adressen in Eindhoven waar nu nog geen glasvezel beschikbaar is het nieuwe eigen glasvezelnetwerk aanleggen. Uiteindelijk moet al deze adressen eind 2021 glasvezel beschikbaar zijn., Ziggo wordt vanaf dat moment in vrijwel heel Eindhoven geconfronteerd met concurrenten die een snellere uploadsnelheid kunnen leveren dan het kabelbedrijf. Daarnaast wordt de concurrentie op prijsniveau fors omdat T-Mobile als uitdager op de Nederlandse markt van vaste diensten abonnementen aanbiedt die tientallen euro’s per maand goedkoper dan bijvoorbeeld Ziggo en KPN zijn.

   

  Meer glasvezel in Eindhoven

  Na Den Haag wordt Eindhoven vrijwel zeker de tweede grote stad in Nederland waar naast het kabelnetwerk van Ziggo twee glasvezelnetwerken operationeel worden. KPN heeft namelijk de intentie om in de komende jaren het kopernetwerk volledig voor glasvezel te vervangen. De aanleg van twee glasvezelnetwerken in Den Haag leidde onlangs tot een rechtszaak die door T-Mobile/Primevest werd aangespannen. De voorzieningenrechter in Rotterdam bepaalde echter dat er geen juridische gronden zijn om de aanleg van een tweede glasvezelnetwerk in Den Haag door KPN NetwerkNL tegen te houden. Omdat deze uitspraak tot jurisprudentie kan leiden. Is T-Mobile tegen deze uitspraak in beroep gegaan.

  ZiggoVodafoneZiggoKPNKPN NetwerkNLT-MobilePrimevestglasvezelgigabitEindhoven

  Reacties

 1. Doe mee en win!

  • *

   Win de dvd van Mare of Easttown

   Dit paradepaardje uit de HBO-stal vertelt het verhaal van detective Mare Sheehan, briljant vertolkt door Oscarwinnares Kate Winslet. Tijdens het onderzoek naar een moord op een lokale tiener moet zij ook met haar eigen persoonlijke demonen afrekenen. Totaal TV mag vijf keer de dvd weggeven.

  TV-TIP The Wedding Planner

  The Wedding Planner
  om 01:09 uur
  Mary Fiore is een succesvolle huwelijksplanner. Ze organiseert een belangrijke bruiloft, maar wordt verliefd op de bruidegom.

  TV-TIP Chantals beauty camper

  Chantals beauty camper
  RTL 4 om 15:30 uur
  Chantal parkeert haar camper in Rotterdam, waar Fred en Leco politieagent Natalie en single vader Dennis onder handen nemen.

  Interview

  • *

   Freek Vonk

   Freeks Jungle School

   In Freeks Jungle School geeft prof. dr. Freek Vonk vanuit ‘zijn hutje in de rimboe’ op geheel eigen wijze biologielessen aan het hele gezin.
   Reacties0 reactie(s)