Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Nieuws

  Ziggo ziet concurrentie van glasvezel verder groeien

  Ziggo krijgt in de vijfde stad van Nederland Eindhoven met grotere concurrentie van glasvezel te maken. Waar bestaat deze concurrentie uit en gaat het Ziggo echt pijn doen?
  Jarco Kriek
  31 oktober 2020
  comments 3
  T-Mobile glasvezel in Eindhoven

  Ziggo levert in Eindhoven via het kabelnet vaste diensten als tv en internet. Techstad Eindhoven is wat betreft het aantal inwoners de vijfde stad van Nederland. Ziggo levert op dit moment in alle woningen van consumenten een maximale internetsnelheid van 500/40 Mbps. Ziggo-eigenaar VodafoneZiggo is op dit moment bezig met de uitrol van gigabit internet. Op dit moment is gigabit op 2,1 miljoen adressen binnen het Ziggo verzorgingsgebied beschikbaar. Het kabelnetwerk in Eindhoven is echter nog niet naar DOCSIS 3.1 opgewaardeerd. Gigabit internet van Ziggo heeft DOCSIS 3.1 als onderliggende techniek. Gigabit internet bestaat bij Ziggo over een maximale internetsnelheid van 1000/50 Mbps. Vooral met de uploadsnelheid is glasvezel op dit moment superieur aan Ziggo gigabit.

   

  T-Mobile

  En juist glasvezel gaat in de komende jaren in Eindhoven een belangrijke rol spelen. KPN heeft via dochterbedrijf KPN NetwerkNL in enkele delen van de techstad al een operationeel glasvezelnetwerk. Maar er komt in Eindhoven een tweede glasvezelnetwerk bij. T-Mobile is samen met investeerder Primevest Capital Partners begonnen met de aanleg van het eerste deel in het centrum van Eindhoven en de stadsdelen Grijp en Gestel. Inmiddels zijn hiervoor de graafwerkzaamheden begonnen. In het eerste traject van de glasvezelaanleg in Eindhoven gaat T-Mobile het mogelijk maken dat in 29.000 woningen vaste diensten via glasvezel gekocht kunnen worden. Dit kan niet alleen via T-Mobile. Het nieuwe glasvezelnetwerk krijgt een open toegang. Dit betekent dat andere bedrijven als serviceproviders diensten via het glasvezelnetwerk van T-Mobile/Primevest aan consumenten en zakelijke klanten kunnen leveren. Zij dienen dan wel zogenaamde wholesalediensten bij T-Mobile in te kopen.

   

  Groot glasvezelnetwerk

  T-Mobile en Primevest willen in ieder geval op rond 100.000 adressen in Eindhoven waar nu nog geen glasvezel beschikbaar is het nieuwe eigen glasvezelnetwerk aanleggen. Uiteindelijk moet al deze adressen eind 2021 glasvezel beschikbaar zijn., Ziggo wordt vanaf dat moment in vrijwel heel Eindhoven geconfronteerd met concurrenten die een snellere uploadsnelheid kunnen leveren dan het kabelbedrijf. Daarnaast wordt de concurrentie op prijsniveau fors omdat T-Mobile als uitdager op de Nederlandse markt van vaste diensten abonnementen aanbiedt die tientallen euro’s per maand goedkoper dan bijvoorbeeld Ziggo en KPN zijn.

   

  Meer glasvezel in Eindhoven

  Na Den Haag wordt Eindhoven vrijwel zeker de tweede grote stad in Nederland waar naast het kabelnetwerk van Ziggo twee glasvezelnetwerken operationeel worden. KPN heeft namelijk de intentie om in de komende jaren het kopernetwerk volledig voor glasvezel te vervangen. De aanleg van twee glasvezelnetwerken in Den Haag leidde onlangs tot een rechtszaak die door T-Mobile/Primevest werd aangespannen. De voorzieningenrechter in Rotterdam bepaalde echter dat er geen juridische gronden zijn om de aanleg van een tweede glasvezelnetwerk in Den Haag door KPN NetwerkNL tegen te houden. Omdat deze uitspraak tot jurisprudentie kan leiden. Is T-Mobile tegen deze uitspraak in beroep gegaan.

  ZiggoVodafoneZiggoKPNKPN NetwerkNLT-MobilePrimevestglasvezelgigabitEindhoven

  Reacties

 1. TV-TIP The Masked Singer

  The Masked Singer
  RTL 4 om 20:00 uur
  Ruben Nicolai stelt de laatste vijf kandidaten van dit seizoen voor. Panelleden Carlo Boszhard, Buddy Vedder, Monica Geuze, Loretta Schrijver en Gerard Joling mogen direct aan de slag: twee van de nieuwkomers vallen af.

  TV-TIP Nations League (v): Engeland - Nederland

  Nations League (v): Engeland - Nederland
  NPO 3 om 20:21 uur
  Na de pijnlijke nederlaag tegen onze zuiderburen leek het Nations League-avontuur van de Oranje Leeuwinnen al voorbij voordat het überhaupt begonnen was. De wedstrijd tegen verliezend de WK-finalist Engeland stond immers óók nog op de kalender. Tot ieders verbazing werd de ploeg van Sarina Wiegman eind ­september met 2-1 terug naar huis gestuurd. Op ’t heilige gras van Wembley zijn de Britse dames nu uit op revanche.

  Interview

  • *

   Leo Blokhuis

   Top 2000 Quiz

   Het was het jaar waarin Coldplay definitief doorbrak, het internet ontplofte, maar ook de onzekerheid of er nog wel leven zou zijn na 2000. Het jaar 1999 herinnert fans van NPO Radio 2 echter nog aan iets heel ánders, namelijk aan de start van de Top 2000.
   Reacties0 reactie(s)