Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Nieuws

  Ziggo zorgt zelf voor ophef over beveiliging abonneegegevens

  Ziggo heeft met een melding op het eigen klant-helpt-klant forum ruimte voor speculatie gecreëerd over de beveiliging van de abonneegegevens.
  Jarco Kriek
  23 december 2022
  comments 0
  Ziggo zorgt zelf voor ophef over beveiliging abonneegegevens
  Foto Getty Images

  Totaal TV maakte gisteren bekend dat de kans bestaat dat de bruikleendecoder Mediabox Next bij een beperkt deel van de klanten na een update in januari mogelijk op zwart gaat. Het gaat om klanten die deze decoder gebruiken in combinatie met een internetverbinding van een andere aanbieder dan Ziggo. VodafoneZiggo bevestigde dit, maar liet in het midden wat de reden was van de aankomende wijziging. Wel liet een woordvoerster weten dat het niets te maken heeft met het mogelijk stoppen van het leveren van live tv-zenders via de uitzendnorm DVB-C.

   

  De reden?

  Het artikel zorgde voor vragen die klanten op het klant-helpt-klant forum van Ziggo stelden. Uiteindelijk kwam Ziggo via een moderator met een wel heel opvallende reden waarom Mediabox Next op zwart zou gaan als er geen Ziggo internetverbinding werd gebruikt. "De Mediabox Next ontvangt de abonnementsgegevens via een beveiligde verbinding. Om de beveiliging te waarborgen is het belangrijk dat de verbinding via het Ziggo netwerk loopt en de Mediabox Next dus is aangesloten op een Ziggo modem", zo wordt de wijziging onderbouwd.

   

  Onduidelijkheid

  De tekst impliceert dat de abonneegegevens op dit moment mogelijk niet goed beveiligd zijn als de Mediabox Next bijvoorbeeld in combinatie met een internetverbinding van KPN, T-Mobile of andere internetaanbieder wordt gebruikt. Een direct gevolg van een ondeugdelijke beveiliging van abonneegegevens kan zijn dat deze gegevens in handen van onbevoegden kunnen komen. De onderbouwing zorgt dan ook voor meer onduidelijkheid in plaats van duidelijkheid. Temeer omdat dergelijke gegevens – als Ziggo de beveiliging op orde heeft – bij iedere internetverbinding ongeacht de aanbieder beveiligd worden overgebracht.

   

  Ziggo GO

  Dat Ziggo het gebruik van de Mediabox Next in combinatie met een internetverbinding die niet van Ziggo afkomstig is onmogelijk wil maken, is overigens heel begrijpelijk. De Mediabox Next wordt alleen geleverd bij een – duurder – abonnement waarbij tv en internet wordt gecombineerd. Gebruikers kunnen dus altijd beschikken over een Ziggo internetverbinding. Een andere vorm van beveiliging – namelijk contentbeveiliging – lijkt dan ook de belangrijkste reden voor de komende wijziging te zijn. De Ziggo GO-app voor online mediaspelers en Smart TV's werkt namelijk ook alleen in combinatie met een Ziggo internetverbinding, vanwege de eisen die door tv-zenders en contenteigenaren zijn gesteld. Ziggo lijkt de voor DVB-C geschikte bruikleendecoders Mediabox Next en Mediabox XL wat betreft verplichte Ziggo internetverbinding gelijk te willen trekken met de Ziggo GO-app voor online mediaspelers en Smart TV-internettelevisies.

  ZiggoVodafoneZiggotvtelevisieinternetupdatefirmware-updatedecoderbruikleendecoderMediabox NextMediabox XLbeveiliging

  Reacties

 1. TV-TIP 2Doc: Peter en Erik

  2Doc: Peter en Erik
  NPO 2 om 22:17 uur
  In 1967 stond een moeder haar pasgeboren tweeling af, en de jongens kwamen allebei in een ander gezin terecht. Het duurde zeventien jaar later voordat de twee elkaar ontmoetten, en er allebei ineens een broer bij kregen. Peter en Erik zoeken al tientallen jaren naar een antwoord op de vraag hoe dit heeft kunnen gebeuren. Was er sprake van een misverstand, of was er misschien zelfs opzet in het spel? Samen met journalist Myrthe Buitenhuis gaan ze op zoek naar de waarheid. Het tweede deel is vrijdag te zien.

  TV-TIP Addicted to Marriage

  Addicted to Marriage
  TLC om 22:30 uur
  Na een paar mislukte huwelijken krabben mensen zich misschien even achter de oren, maar dat geldt níét voor de bruiden in deze realityserie. De vier dames in Addicted to Marriage zijn opgeteld al 20 keer getrouwd, maar dat weerhoudt ze er niet van om hun vriend te pushen om wéér in ’t huwelijksbootje te stappen. De partners hebben hun bedenkingen, en sommigen wéten niet eens dat hun vriendin eerder al getrouwd is geweest.

  Interview