Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Nieuws

  Ziggo zorgt zelf voor ophef over beveiliging abonneegegevens

  Ziggo heeft met een melding op het eigen klant-helpt-klant forum ruimte voor speculatie gecreëerd over de beveiliging van de abonneegegevens.
  Jarco Kriek
  23 december 2022
  comments 0
  Ziggo zorgt zelf voor ophef over beveiliging abonneegegevens
  Foto Getty Images

  Totaal TV maakte gisteren bekend dat de kans bestaat dat de bruikleendecoder Mediabox Next bij een beperkt deel van de klanten na een update in januari mogelijk op zwart gaat. Het gaat om klanten die deze decoder gebruiken in combinatie met een internetverbinding van een andere aanbieder dan Ziggo. VodafoneZiggo bevestigde dit, maar liet in het midden wat de reden was van de aankomende wijziging. Wel liet een woordvoerster weten dat het niets te maken heeft met het mogelijk stoppen van het leveren van live tv-zenders via de uitzendnorm DVB-C.

   

  De reden?

  Het artikel zorgde voor vragen die klanten op het klant-helpt-klant forum van Ziggo stelden. Uiteindelijk kwam Ziggo via een moderator met een wel heel opvallende reden waarom Mediabox Next op zwart zou gaan als er geen Ziggo internetverbinding werd gebruikt. "De Mediabox Next ontvangt de abonnementsgegevens via een beveiligde verbinding. Om de beveiliging te waarborgen is het belangrijk dat de verbinding via het Ziggo netwerk loopt en de Mediabox Next dus is aangesloten op een Ziggo modem", zo wordt de wijziging onderbouwd.

   

  Onduidelijkheid

  De tekst impliceert dat de abonneegegevens op dit moment mogelijk niet goed beveiligd zijn als de Mediabox Next bijvoorbeeld in combinatie met een internetverbinding van KPN, T-Mobile of andere internetaanbieder wordt gebruikt. Een direct gevolg van een ondeugdelijke beveiliging van abonneegegevens kan zijn dat deze gegevens in handen van onbevoegden kunnen komen. De onderbouwing zorgt dan ook voor meer onduidelijkheid in plaats van duidelijkheid. Temeer omdat dergelijke gegevens – als Ziggo de beveiliging op orde heeft – bij iedere internetverbinding ongeacht de aanbieder beveiligd worden overgebracht.

   

  Ziggo GO

  Dat Ziggo het gebruik van de Mediabox Next in combinatie met een internetverbinding die niet van Ziggo afkomstig is onmogelijk wil maken, is overigens heel begrijpelijk. De Mediabox Next wordt alleen geleverd bij een – duurder – abonnement waarbij tv en internet wordt gecombineerd. Gebruikers kunnen dus altijd beschikken over een Ziggo internetverbinding. Een andere vorm van beveiliging – namelijk contentbeveiliging – lijkt dan ook de belangrijkste reden voor de komende wijziging te zijn. De Ziggo GO-app voor online mediaspelers en Smart TV's werkt namelijk ook alleen in combinatie met een Ziggo internetverbinding, vanwege de eisen die door tv-zenders en contenteigenaren zijn gesteld. Ziggo lijkt de voor DVB-C geschikte bruikleendecoders Mediabox Next en Mediabox XL wat betreft verplichte Ziggo internetverbinding gelijk te willen trekken met de Ziggo GO-app voor online mediaspelers en Smart TV-internettelevisies.

  ZiggoVodafoneZiggotvtelevisieinternetupdatefirmware-updatedecoderbruikleendecoderMediabox NextMediabox XLbeveiliging

  Reacties

 1. TV-TIP MasterChef Australië: Dessert Masters

  MasterChef Australië: Dessert Masters
  Net5 om 19:30 uur
  De bejubelde Australische MasterChef-franchise wordt uitgebreid met een nieuwe gang. Onder leiding van Melissa Leong en Amaury Guichon kruisen in Dessert Masters tien bekende en minder bekende patissiers de gardes om het beste dessert uit hun bakblik te toveren. Onder hen Reynold Poernomo, de toetjeskoning die het in het zevende seizoen van MasterChef nog tot de vierde plek wist te schoppen. Inmiddels is hij de trotse eigenaar van dessertbar KOI in Sydney.

  TV-TIP Voetbal: Nations League (v): Nederland - België

  Voetbal: Nations League (v): Nederland - België
  NPO 3 om 20:23 uur
  In een groep met regerend Europees kampioen en verliezend WK-finalist Engeland wisten de Nederlandse dames bij de start van de eerste Nations League voor vrouwen al dat ze zich geen enkele misstap konden veroor­loven. Alleen de winnaar van de groep houdt immers kans op een ticket voor de Spelen. Toch ging het al in de eerste wedstrijd tegen België mis. Maar Oranje rechtte haar rug, en schopte het na vier wedstrijden tot de virtuele groepswinst. De laatste horde: die dekselse Red Flames.

  Interview

  • *

   Leo Blokhuis

   Top 2000 Quiz

   Het was het jaar waarin Coldplay definitief doorbrak, het internet ontplofte, maar ook de onzekerheid of er nog wel leven zou zijn na 2000. Het jaar 1999 herinnert fans van NPO Radio 2 echter nog aan iets heel ánders, namelijk aan de start van de Top 2000.
   Reacties0 reactie(s)