Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Nieuws

  Ziggo zorgt zelf voor ophef over beveiliging abonneegegevens

  Ziggo heeft met een melding op het eigen klant-helpt-klant forum ruimte voor speculatie gecreëerd over de beveiliging van de abonneegegevens.
  Jarco Kriek
  23 december 2022
  comments 0
  Ziggo zorgt zelf voor ophef over beveiliging abonneegegevens
  Foto Getty Images

  Totaal TV maakte gisteren bekend dat de kans bestaat dat de bruikleendecoder Mediabox Next bij een beperkt deel van de klanten na een update in januari mogelijk op zwart gaat. Het gaat om klanten die deze decoder gebruiken in combinatie met een internetverbinding van een andere aanbieder dan Ziggo. VodafoneZiggo bevestigde dit, maar liet in het midden wat de reden was van de aankomende wijziging. Wel liet een woordvoerster weten dat het niets te maken heeft met het mogelijk stoppen van het leveren van live tv-zenders via de uitzendnorm DVB-C.

   

  De reden?

  Het artikel zorgde voor vragen die klanten op het klant-helpt-klant forum van Ziggo stelden. Uiteindelijk kwam Ziggo via een moderator met een wel heel opvallende reden waarom Mediabox Next op zwart zou gaan als er geen Ziggo internetverbinding werd gebruikt. "De Mediabox Next ontvangt de abonnementsgegevens via een beveiligde verbinding. Om de beveiliging te waarborgen is het belangrijk dat de verbinding via het Ziggo netwerk loopt en de Mediabox Next dus is aangesloten op een Ziggo modem", zo wordt de wijziging onderbouwd.

   

  Onduidelijkheid

  De tekst impliceert dat de abonneegegevens op dit moment mogelijk niet goed beveiligd zijn als de Mediabox Next bijvoorbeeld in combinatie met een internetverbinding van KPN, T-Mobile of andere internetaanbieder wordt gebruikt. Een direct gevolg van een ondeugdelijke beveiliging van abonneegegevens kan zijn dat deze gegevens in handen van onbevoegden kunnen komen. De onderbouwing zorgt dan ook voor meer onduidelijkheid in plaats van duidelijkheid. Temeer omdat dergelijke gegevens – als Ziggo de beveiliging op orde heeft – bij iedere internetverbinding ongeacht de aanbieder beveiligd worden overgebracht.

   

  Ziggo GO

  Dat Ziggo het gebruik van de Mediabox Next in combinatie met een internetverbinding die niet van Ziggo afkomstig is onmogelijk wil maken, is overigens heel begrijpelijk. De Mediabox Next wordt alleen geleverd bij een – duurder – abonnement waarbij tv en internet wordt gecombineerd. Gebruikers kunnen dus altijd beschikken over een Ziggo internetverbinding. Een andere vorm van beveiliging – namelijk contentbeveiliging – lijkt dan ook de belangrijkste reden voor de komende wijziging te zijn. De Ziggo GO-app voor online mediaspelers en Smart TV's werkt namelijk ook alleen in combinatie met een Ziggo internetverbinding, vanwege de eisen die door tv-zenders en contenteigenaren zijn gesteld. Ziggo lijkt de voor DVB-C geschikte bruikleendecoders Mediabox Next en Mediabox XL wat betreft verplichte Ziggo internetverbinding gelijk te willen trekken met de Ziggo GO-app voor online mediaspelers en Smart TV-internettelevisies.

  ZiggoVodafoneZiggotvtelevisieinternetupdatefirmware-updatedecoderbruikleendecoderMediabox NextMediabox XLbeveiliging

  Reacties

 1. TV-TIP Gort over de Grens

  Gort over de Grens
  NPO 2 om 20:28 uur
  Ilja Gort weet wel hoe je een lekker wijntje moet brouwen – hij bottelt zich al jaren een slag in de rondte in zijn chateau in het dorpje Saint-Émilion, zo’n 20 kilometer ten oosten van Bordeaux. Toch waagt hij zich dit keer niet alleen aan een peperdure Franse klassieker, maar laat hij ook een Chateau Migraine de Touraine door zijn keel glijden. Moet hij de strip paracetamol alvast klaarleggen of valt de mythische wijn best te pruimen?

  TV-TIP Je Huis op Orde

  Je Huis op Orde
  SBS 6 om 20:30 uur
  Het huis van Esther en Jacob uit Heemstede was altijd al een puinhoop, maar sinds Esther de diagnose borstkanker kreeg, heeft ze helemaal geen energie meer om de bezem door de overvolle stulp te halen. Het resultaat is dat het duo en hun twee pubers inmiddels verdrinken in de janboel. Omdat Jacob zijn vrouw in deze woelige tijd een schoon en opgeruimd huis gunt, worden Viktor en zijn team van professioneel opruimers opgetrommeld. Maar of Esther daar nou op zit te wachten…

  Interview

  • *

   Maarten Remmers

   Keuringsdienst van Waarde

   Verslaggever en researcher Maarten Remmers zoekt in Keuringsdienst van Waarde naar de verhalen achter producten.
   Reacties0 reactie(s)