Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Nieuws

  Ziggo-eigenaar Liberty Global zet focus op glasvezel

  Liberty Global is voor 50 procent eigenaar van VodafoneZiggo, waar kabelbedrijf Ziggo onder valt. De eigenaar focust zich meer en meer op glasvezel.
  Jarco Kriek
  31 juli 2022
  comments 2
  Ziggo-eigenaar Liberty Global zet focus op glasvezel
  Foto Getty Images

  Liberty Global heeft in het Verenigd Koninkrijk een joint-venture met Telefonica en InfraVia Capital opgericht die zich tot doel heeft gesteld om in de komende jaren zeven miljoen Engelse woningen op glasvezel aan te sluiten. Hierdoor wordt het glasvezelnetwerk van de Britse provider Virgin Media tot 23 miljoen adressen uitgebreid. Dit is 80 procent van het totale aantal Britse adressen. Liberty Global is eigenaar van Virgin Media.

   

  Ziggo

  In Nederland lijkt Liberty Global te kiezen voor een andere strategie bij Ziggo. Dit kabelbedrijf blijft namelijk vasthouden aan de DOCSIS techniek. Op dit moment is Ziggo bezig DOCSIS 3.1 in het gehele verzorgingsgebied uit te rollen. Dit gefaseerde traject is naar verwachting voor het einde van dit jaar afgerond. De volgende stap is de overgang naar DOCSIS 3.1 Full Duplex, waardoor Ziggo op termijn net als bij glasvezel symmetrische internetsnelheden kan gaan aanbieden.

   

  Kostenplaatje

  En nadeel hiervan is echter dat Ziggo in dat geval moet stoppen met het aanbieden van televisie via DVB-C, dat juist wordt gezien als een groot voordeel van kabel ten opzichte van glasvezel. Ziggo heeft inmiddels testen aangekondigd met de nieuwste DOCSIS 4 techniek. Dat Ziggo kiest voor DOCSIS en niet voor volledige verglazing van het netwerk – waarvan alleen het laatste deel van wijkkast naar aansluiting in woning of bedrijf nog coax is en de rest glasvezel – komt door de hogere kosten. Volledige verglazing kost per adres ongeveer vier keer zoveel dan blijven voortborduren op DOCSIS.

  Liberty GlobalZiggoVodafoneZiggoglasvezelDOCSIS

  Reacties

 1. TV-TIP De beentjes van Sint-Hildegard

  De beentjes van Sint-Hildegard
  NPO 1 om 21:18 uur
  In 35 jaar huwelijk met Gedda heeft Jan eigenlijk nooit iets zelf beslist. Na de dood van zijn schoonvader begint dat steeds meer te knagen: hij wil vrijheid. Jan maakt rare sprongen om dat te bereiken. Ondertussen voelt ook hun dochter Liesbeth zich gevangen in haar relatie.

  TV-TIP Bezorgd

  Bezorgd
  NPO 3 om 21:46 uur
  Iedereen die in de bezorgindustrie werkt probeert een goede toekomst veilig te stellen. Maar lukt dit ook met alle tekortkomingen van deze nieuwe economie?

  Interview

  • *

   Anita Witzier

   Festival van de liefde

   Anita Witzier en Edson da Graça gaan op zoek naar de mooiste liefdesverhalen en helpen de liefde een handje.
   Reacties0 reactie(s)