Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Nieuws

  Ziggo-eigenaar Liberty Global zet focus op glasvezel

  Liberty Global is voor 50 procent eigenaar van VodafoneZiggo, waar kabelbedrijf Ziggo onder valt. De eigenaar focust zich meer en meer op glasvezel.
  Jarco Kriek
  31 juli 2022
  comments 2
  Ziggo-eigenaar Liberty Global zet focus op glasvezel
  Foto Getty Images

  Liberty Global heeft in het Verenigd Koninkrijk een joint-venture met Telefonica en InfraVia Capital opgericht die zich tot doel heeft gesteld om in de komende jaren zeven miljoen Engelse woningen op glasvezel aan te sluiten. Hierdoor wordt het glasvezelnetwerk van de Britse provider Virgin Media tot 23 miljoen adressen uitgebreid. Dit is 80 procent van het totale aantal Britse adressen. Liberty Global is eigenaar van Virgin Media.

   

  Ziggo

  In Nederland lijkt Liberty Global te kiezen voor een andere strategie bij Ziggo. Dit kabelbedrijf blijft namelijk vasthouden aan de DOCSIS techniek. Op dit moment is Ziggo bezig DOCSIS 3.1 in het gehele verzorgingsgebied uit te rollen. Dit gefaseerde traject is naar verwachting voor het einde van dit jaar afgerond. De volgende stap is de overgang naar DOCSIS 3.1 Full Duplex, waardoor Ziggo op termijn net als bij glasvezel symmetrische internetsnelheden kan gaan aanbieden.

   

  Kostenplaatje

  En nadeel hiervan is echter dat Ziggo in dat geval moet stoppen met het aanbieden van televisie via DVB-C, dat juist wordt gezien als een groot voordeel van kabel ten opzichte van glasvezel. Ziggo heeft inmiddels testen aangekondigd met de nieuwste DOCSIS 4 techniek. Dat Ziggo kiest voor DOCSIS en niet voor volledige verglazing van het netwerk – waarvan alleen het laatste deel van wijkkast naar aansluiting in woning of bedrijf nog coax is en de rest glasvezel – komt door de hogere kosten. Volledige verglazing kost per adres ongeveer vier keer zoveel dan blijven voortborduren op DOCSIS.

  Liberty GlobalZiggoVodafoneZiggoglasvezelDOCSIS

  Reacties

 1. TV-TIP The Masked Singer

  The Masked Singer
  RTL 4 om 20:00 uur
  Ruben Nicolai stelt de laatste vijf kandidaten van dit seizoen voor. Panelleden Carlo Boszhard, Buddy Vedder, Monica Geuze, Loretta Schrijver en Gerard Joling mogen direct aan de slag: twee van de nieuwkomers vallen af.

  TV-TIP Nations League (v): Engeland - Nederland

  Nations League (v): Engeland - Nederland
  NPO 3 om 20:21 uur
  Na de pijnlijke nederlaag tegen onze zuiderburen leek het Nations League-avontuur van de Oranje Leeuwinnen al voorbij voordat het überhaupt begonnen was. De wedstrijd tegen verliezend de WK-finalist Engeland stond immers óók nog op de kalender. Tot ieders verbazing werd de ploeg van Sarina Wiegman eind ­september met 2-1 terug naar huis gestuurd. Op ’t heilige gras van Wembley zijn de Britse dames nu uit op revanche.

  Interview

  • *

   Leo Blokhuis

   Top 2000 Quiz

   Het was het jaar waarin Coldplay definitief doorbrak, het internet ontplofte, maar ook de onzekerheid of er nog wel leven zou zijn na 2000. Het jaar 1999 herinnert fans van NPO Radio 2 echter nog aan iets heel ánders, namelijk aan de start van de Top 2000.
   Reacties0 reactie(s)