Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Nieuws

  Ziggo-klanten klagen: waarom wel meer 4K Ultra HD maar geen uitbreiding HD?

  Ziggo verdubbelt over iets meer dan een week het 4K Ultra HD (UHD) zenderaanbod. Maar een deel van de klanten had liever meer HD op televisie gezien.
  Jarco Kriek
  17 maart 2021
  comments 9
  Ziggo-klanten klagen: waarom wel meer 4K Ultra HD maar geen uitbreiding HD?
  Foto Getty Images

  Het is ook nooit goed. Dat zal menigeen in zichzelf mompelen als op internetfora de reacties van klanten van kabelbedrijf Ziggo over de komst van Formule 1 in 4K wordt gelezen. Naast de positieve reacties op de beslissing van Ziggo om eindelijk Ziggo Sport in 4K aan te gaan bieden, zijn er ook klanten met de spreekwoordelijke vraagtekens boven het hoofd. Ze zien liever dat het HD-aanbod verder wordt uitgebouwd.

   

  Duur abonnement

  Zeker nu Formule 1 in het vier keer betere Ultra HD (UHD) alleen beschikbaar komt op Mediabox Next. Slechts één op de zes klanten kan deze bruikleendecoder gebruiken. Want alleen bij de twee duurste abonnementen wordt deze decoder in bruikleen geleverd. En dan moet maandelijks minimaal meer dan tachtig euro aan Ziggo aan abonnementsgeld worden overgemaakt. Wie goed kan onderhandelen, krijgt Mediabox Next ook bij het goedkopere Complete-abonnement maar dat kost ook meer dan zeventig euro per maand.

   

  Begrijpelijk

  De klagende Ziggo-klanten grijpen de komst van Formule 1 in 4K eigenlijk aan om hun frustraties over het uitblijven van meer HD-zenders kenbaar te maken. Zo is Ziggo als grootste leverancier van tv aan Nederlanders ook de enige distributeur die de regionale tv-zenders niet in HD-kwaliteit levert. Waarom dit gebeurt? Niemand kan daar een zinnig antwoord op geven. Totaal TV heeft onlangs diverse vragen hierover gesteld. Maar Ziggo lijkt op dit punt een gesloten bastion geworden. Maar niet alleen de regionale zenders ontbreken in het HD-zenderaanbod. Bij de twee belangrijkste concurrenten KPN en T-Mobile zijn meer zenders in HD beschikbaar die bij Ziggo nog in SD te zien zijn. Voorbeelden zijn de internationale nieuwszenders BBC World News en CNN.

   

  Analoge tv

  Een mogelijke reden is dat Ziggo pas aan HD-uitbreiding gaat denken als de gefaseerde uitschakeling van analoge tv volledig is afgerond. Dit traject bevindt zich momenteel in de laatste fase. Analoge tv slurpt bandbreedte. De ruimte die een analoge zender inneemt, kan benut worden voor de distributie van zes zenders in HD-kwaliteit.

   

  Oude decoders

  Ziggo zit daarnaast ook met de situatie dat enkele tienduizenden klanten in het voormalig zelfstandig Ziggo verzorgingsgebied gebruikmaken van oudere decoders die alleen zenders uitgezonden in SD/MPEG2 kunnen ontvangen. Hierdoor kunnen bij de doorgifte van zenders in HD-kwaliteit de SD-varianten die bij het ongecodeerde DKTV-zenderaanbod worden geleverd niet worden uitgeschakeld. Of naar het bandbreedte besparende MPEG4 worden omgezet.

  ZiggoVodafoneZiggotvtelevisiezenderaanbodHD4KUltra HDUHD

  Reacties

 1. TV-TIP Boerderij van Dorst

  Boerderij van Dorst
  NPO 3 om 20:24 uur
  Het format van Boerderij van Dorst is even simpel als briljant: ergens aan de rand van Apeldoorn scharrelt Raven van Dorst rond in een vervallen boerderijtje dat langzaam in een oase van zelfvoorzienendheid verandert. Om al die noeste arbeid niet alleen te hoeven verzetten, nodigt Raven elke week twee bekende koppen uit, die hen tussen het schoffelen door het verbale vuur aan de schenen legt. De eerste gasten van dit seizoen: Nikkie de Jager en Roxeanne Hazes.

  TV-TIP Bureau Rotterdam

  Bureau Rotterdam
  RTL 4 om 20:30 uur
  Samen met agenten Lindsey en Wouter belandt Ewout midden in een heftige ruzie tussen dronken en hevig bloedende mannen. Keashia en Brian lossen na flink wat speurwerk een beroving op. Als een automobilist door de laaghangende avondzon een voetganger over het hoofd ziet, helpen Ulubat en Andrea deze gewonde vrouw. En Nadia en Joyce moeten een groep mensen die zwaar aan de drugs zit kalmeren.

  Interview

  • *

   Leo Blokhuis

   Top 2000 Quiz

   Het was het jaar waarin Coldplay definitief doorbrak, het internet ontplofte, maar ook de onzekerheid of er nog wel leven zou zijn na 2000. Het jaar 1999 herinnert fans van NPO Radio 2 echter nog aan iets heel ánders, namelijk aan de start van de Top 2000.
   Reacties0 reactie(s)