Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Nieuws

  Ziggo-klanten klagen: waarom wel meer 4K Ultra HD maar geen uitbreiding HD?

  Ziggo verdubbelt over iets meer dan een week het 4K Ultra HD (UHD) zenderaanbod. Maar een deel van de klanten had liever meer HD op televisie gezien.
  Jarco Kriek
  17 march 2021
  comments 9
  Ziggo-klanten klagen: waarom wel meer 4K Ultra HD maar geen uitbreiding HD?
  Foto Getty Images

  Het is ook nooit goed. Dat zal menigeen in zichzelf mompelen als op internetfora de reacties van klanten van kabelbedrijf Ziggo over de komst van Formule 1 in 4K wordt gelezen. Naast de positieve reacties op de beslissing van Ziggo om eindelijk Ziggo Sport in 4K aan te gaan bieden, zijn er ook klanten met de spreekwoordelijke vraagtekens boven het hoofd. Ze zien liever dat het HD-aanbod verder wordt uitgebouwd.

   

  Duur abonnement

  Zeker nu Formule 1 in het vier keer betere Ultra HD (UHD) alleen beschikbaar komt op Mediabox Next. Slechts één op de zes klanten kan deze bruikleendecoder gebruiken. Want alleen bij de twee duurste abonnementen wordt deze decoder in bruikleen geleverd. En dan moet maandelijks minimaal meer dan tachtig euro aan Ziggo aan abonnementsgeld worden overgemaakt. Wie goed kan onderhandelen, krijgt Mediabox Next ook bij het goedkopere Complete-abonnement maar dat kost ook meer dan zeventig euro per maand.

   

  Begrijpelijk

  De klagende Ziggo-klanten grijpen de komst van Formule 1 in 4K eigenlijk aan om hun frustraties over het uitblijven van meer HD-zenders kenbaar te maken. Zo is Ziggo als grootste leverancier van tv aan Nederlanders ook de enige distributeur die de regionale tv-zenders niet in HD-kwaliteit levert. Waarom dit gebeurt? Niemand kan daar een zinnig antwoord op geven. Totaal TV heeft onlangs diverse vragen hierover gesteld. Maar Ziggo lijkt op dit punt een gesloten bastion geworden. Maar niet alleen de regionale zenders ontbreken in het HD-zenderaanbod. Bij de twee belangrijkste concurrenten KPN en T-Mobile zijn meer zenders in HD beschikbaar die bij Ziggo nog in SD te zien zijn. Voorbeelden zijn de internationale nieuwszenders BBC World News en CNN.

   

  Analoge tv

  Een mogelijke reden is dat Ziggo pas aan HD-uitbreiding gaat denken als de gefaseerde uitschakeling van analoge tv volledig is afgerond. Dit traject bevindt zich momenteel in de laatste fase. Analoge tv slurpt bandbreedte. De ruimte die een analoge zender inneemt, kan benut worden voor de distributie van zes zenders in HD-kwaliteit.

   

  Oude decoders

  Ziggo zit daarnaast ook met de situatie dat enkele tienduizenden klanten in het voormalig zelfstandig Ziggo verzorgingsgebied gebruikmaken van oudere decoders die alleen zenders uitgezonden in SD/MPEG2 kunnen ontvangen. Hierdoor kunnen bij de doorgifte van zenders in HD-kwaliteit de SD-varianten die bij het ongecodeerde DKTV-zenderaanbod worden geleverd niet worden uitgeschakeld. Of naar het bandbreedte besparende MPEG4 worden omgezet.

  ZiggoVodafoneZiggotvtelevisiezenderaanbodHD4KUltra HDUHD

  Reacties

 1. Doe mee en win!

  • *

   Win de dvd We Are Who We Are

   In deze persoonlijke zoektocht vinden de twee Amerikaanse tieners Fraser en Caitlin, die op een militaire basis in Venetië wonen, elkaar en ontstaat er een hechte vriendschap. Totaal TV mag dit broeierige coming-of-age-drama vijf keer op dvd weggeven.

  TV-TIP Dit is Jeangu

  Dit is Jeangu
  NPO 3 om 20:25 uur
  Jeangu Macrooy was klaar voor het Songfestival, totdat corona alles verpeste. Hoe ging de zanger om met deze tegenslag?

  TV-TIP The Age of Adaline

  The Age of Adaline
  RTL 8 om 20:28 uur
  De 29-jarige Adaline Bowman merkt na een bijnadoodervaring dat ze niet meer veroudert. Dit verandert haar hele leven.

  Interview

  • *

   Emma Stone

   Cruella

   Een van ‘s werelds leukste slechteriken heeft een eigen film gekregen. Emma Stone schittert vanaf 28 mei op Disney+ als Cruella de Vil, de kleurrijke modeontwerpster die het behoorlijk bont maakt.
   Reacties0 reactie(s)