Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Nieuws

  Ziggo-klanten opgelet: niet alle digitale radio’s zijn voor ongecodeerde ontvangst geschikt

  Ziggo biedt op dit moment ruim zestig radiozenders digitaal ongecodeerd aan. Maar bij de keuze voor de beste digitale radio zitten enkele haken en ogen.
  Jarco Kriek
  14 february 2021
  comments 5
  Ziggo-klanten opgelet: niet alle digitale radio’s zijn voor ongecodeerde ontvangst geschikt
  Foto Getty Images

  Digitale radio bij Ziggo kan natuurlijk direct via de tv-decoder, Mediabox bruikleendecoder of televisie beluisterd worden. Maar voor een deel van de klanten van het kabelbedrijf is dit geen werkbare optie. Dit komt bijvoorbeeld omdat bij deze mogelijkheden de televisie aan moet blijven. Dit kan overigens met een omweg gemaskeerd worden door de beeldinstellingen van de televisie op de laagste mogelijke stand te zetten waardoor het beeld op de televisie zwart wordt. Dit bespaart energieverbruik maar het grootste nadeel is dat elke keer als van tv naar radio wordt omgeschakeld de beeldinstellingen aangepast dienen te worden. Gebruik van een tv-decoder is voor sommigen minder goed bruikbaar omdat bijvoorbeeld de naam van de radiozender niet op het display van de decoder kan worden weergegeven.

   

  Digitaal radio luisteren

  Een losse digitale kabelradio ontvanger is wellicht de beste manier om vrijwel gelijk als nu het geval is bij analoge FM-kabelradio naar de favoriete radiozender te luisteren. VodafoneZiggo begint namelijk op 24 februari met het uitschakelen van analoge radio op het Ziggo-netwerk in de regio Capelle aan den IJssel. Mogelijk dat binnen een half jaar analoge FM-kabelradio in het gehele verzorgingsgebied van het kabelbedrijf tot het verleden behoort. Ziggo heeft inmiddels het ongecodeerde digitale radio-aanbod tot 59 zenders uitgebreid. Daarnaast worden – afhankelijk van de regio – één of meer lokale radiozenders digitaal aangeboden.

   

  Ziggo helpt

  Ziggo biedt zelf de beste betaalbare mogelijkheid om probleemloos naar ongecodeerde digitale radiozenders te luisteren. Eigen klanten kunnen De Digitale Radio tegen het gereduceerde bedrag van 50 euro kopen. De Digitale Radio is geheel gelijk aan Quantis QE317, die voor dertig tot twintig euro duurder in winkels wordt aangeboden.

   

  Uitkijken

  Maar bijvoorbeeld via Chinese webwinkels als AliExpress zijn goedkopere digitale kabelradio’s te koop. Aankoop kan echter in sommige gevallen tot een deceptie leiden. Ziggo levert ongecodeerde digitale radiozenders mogelijk toekomstig in de AAC standaard. Niet alle digitale kabelradio’s kunnen deze vorm van distributie ontvangen en weergeven omdat deze apparatuur alleen geschikt is voor MPEG2 ontvangst. Dit is overigens niet alleen bij digitale kabelradio-ontvangers van Chinese webwinkels het geval. Ook de Duitse kwaliteitsfabrikant Technisat heeft een model digitale kabelradio-ontvanger in het assortiment die niet met het door Ziggo gebruikte AAC overweg kan.

   

  Totaal TV heeft in de afgelopen maanden diverse artikelen over het stoppen van analoge FM-kabelradio bij Ziggo gepubliceerd. Hier kunt u de belangrijkste artikelen terugvinden.

   

  • Hier vindt u een eerder door Totaal TV gepubliceerde test van De Digitale Radio
  • Hier vindt u een overzicht van de mogelijkheden om digitaal bij Ziggo radio te luisteren.
  • Hier vindt u de lijst met ongecodeerde digitale radiozenders bij Ziggo
  ZiggoVodafoneZiggoradiodigitaalanaloogDe Digitale Radioanaloge FM-kabelradio

  Reacties

 1. Interview

  • *

   Tom Waes

   Reizen Waes wereldsteden

   Alle vrouwen willen met hem trouwen, alle mannen willen hem zijn en alle kinderen willen hem worden. We hebben het over presentator Tom Waes. Wat is zijn geheim?
   Reacties0 reactie(s)