Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Nieuws

  Zo kunt u alsnog gratis uw Netflix-account delen

  Netflix is ook in Nederland begonnen om abonnees die hun account delen een melding te sturen. Voortaan moet hiervoor extra betaald worden.
  Jarco Kriek
  28 mei 2023
  comments 8
  Zo kunt u alsnog gratis uw Netflix-account delen
  Foto Getty Images

  Wie een Netflix-account deelt buiten het eigen huishouden, moet als het aan Netflix ligt extra gaan betalen. Voor extra kijkers op een ander adres geldt een extra toeslag van €3,99 per maand. Maar hoe bepaalt Netflix dat iemand binnen of buiten een huishouden valt?

   

  Internetverbinding

  Bij elke internetverbinding met Netflix wordt bij de streamingdienst een IP-adres bekend. De meeste consumenten beschikken over een vast IP-adres. De abonnee moet bij Netflix aangeven welk IP-adres hoort bij het hoofdadres. Enkele providers gebruiken geen vast IP-adres, maar een dynamisch, steeds wisselend adres. Ook als via mobiel internet wordt gekeken, is het IP-adres wisselend en mogelijk zijn er binnen een huishouden zelfs verschillende mobiele aanbieders. Netflix kijkt als aanvullende restrictie bij het delen van een abonnement naar het MAC-adres, dat voor ieder apparaat anders is.

   

  Niet waterdicht

  Ondanks deze maatregelen tegen het delen van een abonnement (accountsharing) is de door Netflix gebruikte methode allerminst waterdicht. Er zijn meerdere manieren om de controle te omzeilen; soms makkelijk, soms iets moeilijker.

   

  Streamen

  De makkelijkste maar ook minder handige manier is door mobiele data en de hotspot functie van de mobiele telefoon te gebruiken in combinatie met de streamingtechnieken Chromecast (Google) of Airplay (Apple). De combinatie met mobiele data is noodzakelijk, omdat bij wifi ook weer het meestal vaste IP-adres van de internetverbinding wordt gebruikt. Deze mogelijkheid is dus alleen een optie met een mobiel abonnement met onbeperkte data. Bij dit soort abonnementen nog moet regelmatig de data gratis worden aangevuld. En volledig sluitende oplossing is het ook niet. Er is bij onbeperkte data-abonnementen namelijk sprake van een fair use-policy, waardoor onbeperkt in de praktijk niet volledig onbeperkt is.

   

  VPN

  De betrouwbaarste manier om het Netflix-account zonder restricties te blijven gebruiken, is door gebruik te maken van een eigen VPN-server. Dit kan op meerdere manieren, maar bij alle manieren is enige kennis van computers aanbevolen. Zo kan men met een computer een eigen OpenVPN-server opzetten. Er zijn ook routers – onder meer van de merken Asus en TP-Link – die intern de mogelijkheid hebben om een dergelijke persoonlijke server op te zetten. Dit kan ook met NAS-server, zoals de meeste modellen van Synology, door gebruik te maken van een gratis app. De goedkoopste manier is om een Raspberry Pi te gebruiken. Op deze manier wordt waar dan ook in de wereld eerst een verbinding met de eigen VPN-server thuis gemaakt. Daarna wordt pas de verbinding met Netflix gemaakt voor het kijken van de content. Netflix herkent dan ook het IP-adres van internetverbinding die thuis wordt gebruikt. Het delen van het account kan dan ook gewoon doorgang vinden. Het gebruik van restricties van MAC-adressen kan er wel voor zorgen dat slechts een beperkt aantal verschillende apparaten gebruik kunnen maken van hetzelfde account.

  NetflixOTTstreamingdienstonlinefilmsseriesabonnementabonnement delenaccountsharing

  Reacties

 1. TV-TIP Hell's Kitchen USA

  Hell's Kitchen USA
  24Kitchen om 19:30 uur
  Chef-kok Gordon Ramsay blaft kandidaten vaak af, net zoals een boze legersergeant dat kan. De zestiende reeks van Hell’s Kitchen start op een legerbasis waar de kandidaten tucht en discipline leren. Gelukkig verplaatst de actie zich snel weer naar de keuken, waar ‘generaal’ Ramsay zijn rekruten met harde hand de fijne kneepjes aanleert. Seizoen 16 werd berucht vanwege de vele ruzies, en dat zegt veel in een Gordon Ramsay-show!

  TV-TIP Verward

  Verward
  NPO 3 om 20:24 uur
  Op het nieuws hoor je regelmatig over ‘verwarde personen’ die voor problemen zorgen, maar wat voor mensen zíjn dat eigenlijk? Documentairemaakster Jessica Villerius onderzoekt de mensen achter dit label, én hulp­verleners die vaak met ze te maken hebben. Verpleegster Mariëlle was net een infuus aan het aanbrengen toen de buurman ineens binnenstormde en wild om zich heen begon te steken. Mariëlle vertelt over de hachelijke momenten die ze beleefde, toen ze op deze manier kennismaakte met Kenzo K.

  Interview