Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Nieuws

  Zomer vol wijzigingen voor satellietkijkers Canal Digitaal

  Er komt een zomer vol wijzigingen aan voor satellietkijkers. Wie de fastscan zenderlijst van Canal Digitaal gebruikt zal daar het minst van merken.
  Jarco Kriek
  17 mei 2024
  comments 3
  Zomer vol wijzigingen voor satellietkijkers Canal Digitaal
  Foto Getty Images

  Canal Digitaal gaat de komende weken niet alleen het zenderaanbod via de satelliet versoberen. Omdat satellietbedrijf SES de oudere Astra 3B-satelliet noodgedwongen moet uitschakelen, worden de op deze satelliet uitgezonden kanalen naar een andere satelliet overgeplaatst. SES heeft hiervoor een oudere satelliet van de Astra5-satellietpositie op 31,5 graden oost naar 23,5 graden oost verplaatst. Daar is deze satelliet nu actief onder de naam Astra 3C. De afgelopen maanden testte Canal+ Luxembourg de nieuwe satelliet door enkele transponders gelijktijdig op twee frequenties uit te zenden.

   

  Overplaatsen

  Omdat de meeste satellietabonnees van Canal+ Luxembourg zich in Tsjechië en Slowakije bevinden, bieden de Tsjechische media enige duidelijkheid over de komende wijzigingen. Canal Digitaal (Canal+ Nederland) is onderdeel van Canal+ Luxembourg en dus is een deel van deze wijzigingen ook voor Nederlandse kijkers van toepassing. Deze wijzigingen vinden plaats vanaf volgende week tot medio augustus. Niet alle wijzigingen leiden tot het veranderen van ontvangstparameters in gebruikte apparatuur. 

   

  FEC

  Uit gegevens van Canal Digitaal blijkt dat op 22 mei de eerste wijziging aanstaande is. Dan wordt namelijk de foutcorrectie van door Canal+ Luxembourg op de Astra3-satellietpositie gebruikte transponders omgezet naar 3/4. In de meeste gevallen gebruikt Canal+ Luxembourg nu 2/3 als foutcorrectie. Gelijktijdig wordt de symbolrate van de transponder op 11934 MHz verticaal omgezet naar 29900. Hierdoor gebruiken vanaf dat moment alle Canal+ Luxembourg transponders op deze satellietpositie deze symbolrate. Deze omzetting zorgt ervoor dat met dezelfde transponderruimte meer zenders geleverd kunnen worden. Het wijzigen van deze ontvangstparameters zorgt er wel voor dat apparatuur opnieuw ingesteld moet worden. Wie de Canal Digitaal of TV Vlaanderen fastscanzenderlijst gebruikt hoeft niets te doen of in uitzonderlijke gevallen alleen deze zenderlijst opnieuw in te laden. Bij gebruik van eigen zenderlijsten moet de kijker wel zelf handelingen verrichten. Kanalenlijst Hans bevestigt aan Totaal TV snel na de wijziging met een update van de zenderlijst te komen.

   

  Omzetten

  Het omzetten van transponders naar de nieuwere Astra 3C-satelliet zorgt niet voor wijziging aan ontvangstapparatuur. Deze omzetting vindt in de nachtelijke uren plaats. De zenders blijven op dezelfde frequentie uitzenden waardoor de overlast minimaal is. Een nieuwe satelliet betekent wel een afwijkende footprint. De footprint is het ontvangstgebied waarin de kijker het signaal via de schotelantenne kan gebruiken. Uit testen met de Astra 3C testtransponder blijkt dat het signaal is West-Europa gelijk blijft of zelfs beter wordt. Satellietkijkers die het aanbod in delen van Turkije of op de Canarische Eilanden kijken, worden ongetwijfeld minder enthousiast. Het ontvangstsignaal in deze gebieden wordt zwakker. Het is zelfs mogelijk dat ontvangst van Nederlandse en Vlaamse zenders hier helemaal niet meer mogelijk is. Dit te meer omdat de eerdere wijziging van foutcorrectie betekent dat er een sterker ontvangstsignaal nodig is voor ongestoorde ontvangst van tv- en radiozenders. Het omzetten van transponders naar de Astra 3C-satelliet wordt door SES volgens de huidige gegevens tussen 15 juli en 22 augustus uitgevoerd.

  Canal DigitaalCanal+ NederlandCanal+ LuxembourgCanal+Astra3satellietSESzenderaanbod

  Reacties