Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Nieuws

  Zonnig weer veroorzaakt storing satelliet, Digitenne en radio

  Het zomerse weer kan dit weekend leiden tot storing van signalen. Het gaat om Digitenne en radio, maar ook satellietkijkers kunnen het signaal even kwijt raken.
  Jarco Kriek
  13 augustus 2022
  comments 0
  Zonnig weer veroorzaakt storing satelliet, Digitenne en radio
  Foto Getty Images

  De storing valt het meeste op bij radio-ontvangst. Bijvoorbeeld bij het luisteren in de auto kan een Nederlandse zender plotseling worden ‘weggedrukt’ door een buitenlands kanaal. Dit is vooral het geval bij het luisteren van radiozenders via FM. Het zijn op dit moment vooral zenders uit Engeland en zuidelijk gelegen Europese landen die legale Nederlandse zenders wegdrukken. Als via het digitale radionetwerk DAB+ wordt geluisterd en men laat de radio automatisch naar nieuwe zenders zoeken, is het mogelijk dat er tijdelijk (meer) buitenlandse zenders beluisterd kunnen worden.

   

  Digitenne

  De weersomstandigheden kunnen ook voor kortstondige storingen voor kijkers en luisteraars met Digitenne van KPN. In Europa wordt voor DVB-T2 veelal hetzelfde frequentiespectrum gebruikt. Het is dus mogelijk dat zenders uitgestraald via buitenlandse zendmasten voor storing zorgen in Nederland. Deze storing uit zich vaak in geblokt of stilstaand beeld. Het volledig wegdrukken van Nederlandse zenders zoals bij FM kan gebeuren, komt bij DVB-T2 slecht sporadisch voor.

   

  Inversie

  De reden voor deze storingen is een temperatuurinversie in de atmosfeer. Bij hoge luchtdruk warmt de bovenlucht op. Vooral in de nacht, wanneer de aarde afkoelt of wanneer warme lucht zich boven de koele zee bevindt, ontstaat dan een inversielaag in de atmosfeer. Onder die laag worden radio- en tv-signalen gedwongen zich langs het aardoppervlak voort te bewegen. Zo reiken ze verder dan normaal, omdat door de kromming van de aarde etherzenders normaal gesproken niet over de horizon kunnen komen en het bereik begrensd is. Het gevolg is dat zenders uit omringende landen bij ons met mooi weer vaak te ontvangen zijn. Dit kan gepaard gaan met een gestoord signaal op Nederlandse radiozenders.

   

  Satelliet

  Bij satelliet heeft de storing een andere oorzaak, die wel weergerelateerd is. Met het huidige zomerse weer zijn onweersbuien met hevige regenval niet uitgesloten. De die regen hoeft niet noodzakelijk bij de satellietkijker thuis te vallen. Het satellietsignaal wordt op bepaalde punten in Europa naar de satelliet opgestraald. Voor Canal Digitaal gebeurt dit in Nederland en Luxemburg. Mocht bij het opstraalpunt (uplink) hevige regenval plaatsvinden, dan wordt het satellietsignaal van alle zenders die vanaf dit punt worden opgestraald voor alle kijkers binnen het verzorgingsgebied tijdelijk verstoord. Omdat providers zoals Ziggo en KPN – overigens een klein aantal – zenders voor verspreiding via het eigen netwerk van de satelliet afhalen, kan hierdoor ook de ontvangst van deze zenders bij meerdere tv-providers tijdelijk gestoord worden.

  radioFMDAB+Digitennesatellietstoringinversie

  Reacties

 1. TV-TIP MasterChef Australië: Dessert Masters

  MasterChef Australië: Dessert Masters
  Net5 om 19:30 uur
  De bejubelde Australische MasterChef-franchise wordt uitgebreid met een nieuwe gang. Onder leiding van Melissa Leong en Amaury Guichon kruisen in Dessert Masters tien bekende en minder bekende patissiers de gardes om het beste dessert uit hun bakblik te toveren. Onder hen Reynold Poernomo, de toetjeskoning die het in het zevende seizoen van MasterChef nog tot de vierde plek wist te schoppen. Inmiddels is hij de trotse eigenaar van dessertbar KOI in Sydney.

  TV-TIP Voetbal: Nations League (v): Nederland - België

  Voetbal: Nations League (v): Nederland - België
  NPO 3 om 20:23 uur
  In een groep met regerend Europees kampioen en verliezend WK-finalist Engeland wisten de Nederlandse dames bij de start van de eerste Nations League voor vrouwen al dat ze zich geen enkele misstap konden veroor­loven. Alleen de winnaar van de groep houdt immers kans op een ticket voor de Spelen. Toch ging het al in de eerste wedstrijd tegen België mis. Maar Oranje rechtte haar rug, en schopte het na vier wedstrijden tot de virtuele groepswinst. De laatste horde: die dekselse Red Flames.

  Interview

  • *

   Leo Blokhuis

   Top 2000 Quiz

   Het was het jaar waarin Coldplay definitief doorbrak, het internet ontplofte, maar ook de onzekerheid of er nog wel leven zou zijn na 2000. Het jaar 1999 herinnert fans van NPO Radio 2 echter nog aan iets heel ánders, namelijk aan de start van de Top 2000.
   Reacties0 reactie(s)