1. Tests

  AB-COM IPBox 9000HD: De droomdoos is gearriveerd

  Door de insteektuners heeft deze ontvanger meer mogelijkheden dan andere HDTV-ontvangers.
  Jarco Kriek
  1 maart 2016
  0.0
  comments 0
  AB-COM IPBox 9000HD: De droomdoos is gearriveerd

  In Totaal TV 18 hadden we de IPBox 900HD van AB-COM op onze testbank staan. Dit keer testen we zijn grotere broer: de 9000HD, met de mogelijkheid om twee tuners te plaatsen.

   

  Bij het spelen met de AB IPBox 9000HD wordt maar weer eens duidelijk dat het maken van een twin tuner ontvanger een stuk ingewikkelder is dan een single tuner model.

   

  Wat kan de AB IPBox 9000HD?

  De ontvanger is bijzonder veelzijdig. De fabrikant maakt bij deze decoder gebruik van insteekmodules als tuner. Hierdoor kan de eigenaar zelf bepalen welke soort tuners hij op de twee beschikbare tunerplekken plaatst. Er is keuze uit tuners voor satelliet, kabel en Digitenne-ontvangst (DVB-T). De IPBox 9000HD wordt standaard geleverd met één DVB-S2 tuner, die SD- en HD-televisiekanalen via de satelliet kan ontvangen. In onze test gebruiken we een tweede DVB-S2 module in de tweede insteekpositie. Opvallend is dat de LNB-kabel niet in de bovenste maar de onderste LNB-aansluiting op de tunerkaart moet worden aangesloten.

  Naast twee tuners kunnen we ook een S-ATA harde schijf in de decoder plaatsen. Daarmee maken we van deze decoder een digitale videorecorder (PVR). We konden twee programma’s opnemen en een derde bekijken. Wel hadden we soms problemen met meerdere programma’s opnemen als we gebruik maakt van een Common Interface-module en smartcard, bijvoorbeeld bij programma’s van CanalDigitaal en TV Vlaanderen. Er waren geen problemen te zien bij opnamen van HD-kanalen.

   

  Wat betreft mogelijkheden hebben we niets te klagen met de IPBox 9000HD. Aan de achterzijde is naast een USB2.0 host ook een USB1.0 cliënt-aansluiting. Met deze laatste kunnen we de decoder koppelen aan een pc om firmware te plaatsen. Daarnaast beschikt de decoder over een netwerkaansluiting. Deze kan via DCHP aan het huisnetwerk worden gekoppeld. Ook op deze manier kunnen we de koppeling met de pc maken. Als het huisnetwerk verbonden is met het internet, kunnen we direct via het internet de nieuwste firmware ophalen bij DGStation, de fabrikant van de AB-COM ontvangers. Als we alternatieve firmware in de decoder plaatsen, kunnen we ook via het netwerk cardsharen – zowel binnen- als buitenshuis.

   

  Met de DiSEqC-mogelijkheden zit het bij deze ontvanger goed: alle protocollen worden ondersteund. Dus ook het 1.1 DiSEqC-protocol, waarmee we de ontvanger op multisat schotels met meer dan een gemiddeld aantal LNB’s kunnen aansluiten. DiSEqC-motoren kan men aansturen via het 1.2 en het USALS-protocol. Daarbij moet wel worden gezegd dat de schotel direct draait, ook als men in het menu bezig is met het configureren en instellen van de draaibare schotelposities.

   

  Hoe werkt de AB IPBox 9000HD?

  We zijn verrast door het snelle zapgedrag van deze ontvanger. Het zappen tussen ongecodeerde kanalen gaat supersnel. Bij gecodeerde kanalen gaat het iets langzamer, maar toch nog steeds bovengemiddeld vlot. Zelfs het zappen van een SD naar HD-kanaal gaat zeer soepel en snel: er is alleen een korte freeze (bevroren beeld) zichtbaar. Hinderlijk is dat niet. De omgang met Common Interface-modules is eveneens prima. We raden aan om bij deze decoder de PowerCam Pro te gebruiken. Deze module geeft de allerbeste werking in combinatie met de 9000HD. Ook alle andere gangbare CI-modules die geschikt zijn voor CanalDigitaal en TV Vlaanderen werken naar behoren.

   

  De gebruikersinterface, het menu, de EPG-structuur en informatiebalk zijn gebruikersvriendelijk en helder, ook voor ook minder gevorderde gebruikers van digitale televisie. Toch willen we deze ontvanger zeker geen beginnersmodel noemen. Wat betreft de basisfuncties zullen ‘instappers’ echter prima overweg kunnen met deze decoder en zijn opnamemogelijkheden. Wel moet gezegd worden dat men deze decoder meer moet zien als kleine computer. Dat betekent dat het opstarten enige tijd vergt. Daarbij is het ook leuk om te zien dat het na het opstarten enige tijd duurt voordat de harddisk - die optioneel in de ontvanger ingebouwd kan worden - werkzaam wordt. Tijdens onze testperiode sloeg de decoder diverse malen vast toen we meerdere commando’s via de afstandsbediening vlug achter elkaar verzonden naar de decoder. Ook zagen we soms tijdens het snel achter elkaar zappen dat de ontvanger een paar seconden nodig had om de opdrachten te verwerken.

   

  Wat betreft de gebruikte tuners: niets dan lof. Deze zijn uitermate gevoelig en behoren tot de gevoeligste die we ooit op onze testbank zijn tegengekomen. Vooral voor DX-ers en feedhunters is dat goed nieuws. Men kan met deze tuners zeer smalbandig uitgestraalde satellietzenders ontvangen. Ook de ontvangst van zwakkere satellietsignalen wordt dor de gevoelige tuners vergemakkelijkt.

   

  Verder hebben we nog enige kritische kanttekeningen bij de transponderlijst in de decoder. Er staan 161 satellieten in de lijst, en dat is natuurlijk meer dan voldoende. In de transponderlijst staan echter nog wel wat foutjes. Bij sommige satellieten is de lijst onvolledig dan wel verouderd. Daarnaast staan enkele voor Nederland en België belangrijke transponders met de verkeerde parameters in de database. Zo zijn bij een volledige transponderscan van de Astra1-satellietpositie de Belgische zenders niet in de zenderlijst terug te vinden. Bij een scan op de Astra3-positie worden de HDTV-zenders van CanalDigitaal en TV Vlaanderen niet gevonden. Ook duurt een volledige transponderscan van een satelliet net iets langer dan gemiddeld. Daar staat wel een verbluffende beeldkwaliteit tegenover, zowel bij SD- als HD-kanalen.

   

  Conclusie

  De beeldkwaliteit van de AB IPBox 9000HD is zonder meer één van zijn sterkste kanten. Door de insteektuners heeft hij verder meer mogelijkheden dan andere HDTV ontvangers. De firmware zal op sommige punten nog wat moeten worden verbeterd. Een mooie taak.

   

   

   

   

   

   

   

   

   

  Reacties

 1. TV-TIP Jamie Cooks Italy

  Jamie Cooks Italy
  24Kitchen om 17:00 uur
  Spaghetti carbonara, gevulde focaccia, risotto, tiramisu met limoncello. Loopt het water je al in de mond? Dan kun je maar beter inschakelen op 24Kitchen, want daar laat Jamie Oliver zien hoe hij die gerechten klaarmaakt. En kip, maar dat klink hierboven niet Italiaans genoeg.

  Doe mee en win!

  • *

   5X DVD PICNIC AT HANGING ROCK

   In 1900 maakt een groep schoolmeisjes een dagtocht naar het donkere, broeierige Hanging Rock. Tijdens de picknick verdwijnen drie meisjes en hun gouvernante in de Australische bush. Deze miniserie naar de roman van Joan Lindsay verschijnt 25 september op dvd en via lumiereseries.com streaming vanaf 18 september: Totaal TV mag de dvd vijf keer weggeven.

  TV-TIP Elephant, Family and Me

  Elephant, Family and Me
  Canvas om 20:05 uur
  De Afrikaanse olifant doodt meer mensen dan welk roofdier ook en is daarmee een van de gevaarlijkste dieren ter wereld. Gordon Buchanan is er echter van overtuigd dat olifanten slechts agressief worden uit zelfverdediging. Hij zoekt uit of het mogelijk is om het vertrouwen van deze majestueuze dieren te winnen.