1. Tests

  Adimo Jazz: Fastscan ontvanger voor CanalDigitaal en TV Vlaanderen

  De Adimo Jazz is een goedgekeurde ontvanger voor CanalDigitaal en TV Vlaanderen met ingebouwde kaartlezer en fastscan.
  28 december 2015
  0.0
  comments 0
  Adimo Jazz: Fastscan ontvanger voor CanalDigitaal en TV Vlaanderen

  Gemak en eenvoud worden voor de satellietconsument steeds belangrijker. De Adimo Jazz is een goedgekeurde ontvanger voor CanalDigitaal en TV Vlaanderen met ingebouwde kaartlezer en fastscan. Hoe presteert deze nieuwkomer op onze testbank?

   

  Het verschil tussen CanalDigitaal-goedgekeurde ontvangers en niet-gelicenceerde ontvangers wordt steeds kleiner. Features die tot voor kort voorbehouden waren aan gelicenceerde ontvangers - zoals fastscan - komen we nu ook bij andere modellen tegen. Tegelijkertijd worden de goedgekeurde modellen voorzien van software die ontvangst van verschillende satellietposities mogelijk maakt. Dit was kort geleden nog ondenkbaar, maar is straks - als de regionale publieke zenders alleen nog maar via Astra3 te ontvangen zijn - onontbeerlijk. Afgaande op zijn specificaties is de Adimo - een nieuw merk van LookX Digital Media - op de toekomst voorbereid. De CanalDigitaal/TV Vlaanderen goedgekeurde Jazz krijgt gezelschap van de Adimo Jive, die speciaal is bedoeld voor gebruik op boot, camping of vrachtwagen.

   

  Voor- en achterkant

  De Jazz is een compacte ontvanger, met afmetingen van 30 x 21 x 6 cm. Aan de voorkant bevinden zich zoals gebruikelijk het viercijferige display, enkele navigatietoetsen en een klepje waarachter de interne kaartlezer zich bevindt. Deze kaartlezer is bedoeld voor SECA-smartcards, dus prima geschikt om te kijken naar CanalDigitaal of TV Vlaanderen.

   

  Aan de achterzijde zijn de scart- (tv en video) en LNB-aansluitingen te vinden. Via DiSEqC-ondersteuning is de ontvanger geschikt voor gebruik met een multifocus-opstelling. Het ontvangen van meerdere satellietposities is dus mogelijk. De video en audio tulpuitgangen ontbreken. Er is er wel een coaxiale doorlusmogelijkheid, een S-video aansluiting en een digitale S/PDIF audio-uitgang. De Jazz heeft een netschakelaar waarmee hij helemaal kan worden uitgeschakeld; dit is nu eens geen wipschakelaar, maar een echte drukknop.

   

  Helaas ontbreekt de seriële RS232C-poort. Een verbinding maken met de computer is alleen mogelijk via de zogeheten ASC-terminalaansluiting. Met een speciale kabel (ASC naar serieel) kan er dan een verbinding tussen de ontvanger en een computer worden gemaakt. Deze optie is echter niet bedoeld voor de consument, maar voor de vakhandelaar die de ontvangersoftware moet kunnen updaten. Zelf zenderlijsten bewerken via de pc is er voor de kijker dus niet bij. Wel wordt het mogelijk de ontvangersoftware te update via de Astra1-satelliet (‘over the air’, ofwel OTA), wat voor veel kijkers een uitkomst is. De OTA-software is volgens de importeur vanaf februari beschikbaar.

   

  Handleiding

  Bij de ontvanger wordt netjes een snelstart installatiehandleiding meegeleverd. Op deze kaart wordt in zes stappen het hele proces van aansluiten op de schotel tot en met het zoeken naar nieuwe zenders beschreven. Naast deze snelstart-kaart is er uiteraard ook een uitgebreide handleiding van 46 pagina’s in A5 formaat (Nederlands en Engels). In de handleiding vinden we een schema van de menustructuur en een goede uitleg van de basiszaken, de toetsen, functies en een pagina met beschrijvingen van moeilijke termen. Wel is te merken dat sommige teksten niet al te netjes naar het Nederlands zijn vertaald. Ook schrikken we van de instructie “Om de werkbare tijd van deze machine te verlengen, zou de interval tussen het veranderen van zenders boven de 1 minuut moeten liggen”. Betekent dit dat we niet binnen een minuut naar een andere zender mogen zappen? Gelukkig niet. De importeur verzekert ons dat de ontvanger met de OTA-software stabiel is. In de nieuwe gebruiksaanwijzing is de regel dan ook geschrapt. Goed om te weten.

   

  De ontvanger werd geleverd met verouderde software, waarmee hij niet lekker werkte. Om de allernieuwste software in de Adimo te plaatsen ontvangen we van de importeur netjes de benodigde kabel. Op de website van distributeur Algevex (http://www.algevex.nl/) is de firmware van december 2006 te downloaden. Met een bijbehorend programmaatje wordt deze software probleemloos naar de ontvanger gestuurd.

   

  Snel van start

  Nadat de satellietontvanger is aangesloten, de CanalDigitaal smartcard in de kaartlezer is geschoven en de powerknop is ingedrukt, komt de ontvanger binnen tien seconden met het installatiescherm. De taal staat al standaard ingesteld op Nederlands. In deze installatie kan een fastscan gedaan worden: in één minuut zijn hiermee alle zenders op Astra gevonden en staan ze keurig op volgorde, zoals CanalDigitaal dat heeft opgegeven. Dit proces gaat precies zoals de snelstart installatiekaart aangeeft.

   

  Na het zoeken van de kanalen verschijnt Nederland 1 in beeld. De smartcard wordt dus correct herkend en de Nederlandse zenders worden probleemloos gedecodeerd. Het zappen gaat goed met de navigatietoetsen op de afstandsbediening. Het overschakelen binnen de minuut lijkt dus op het eerste gezicht geen problemen te geven.

   

  Dagelijks gebruik

  De zenderlijst is ingedeeld zoals we gewend zijn. Omdat de fastscan-methode alle zenders al op de juiste volgorde zet, is er ook geen computerprogramma nodig om de lijst logisch te ordenen. Door op de OK-toets te drukken verschijnt de volledige kanalenlijst. Hier valt prima doorheen te zappen. Het beeld verschijnt dan in een klein schermpje. Door op de exit-knop te drukken komt het beeld vervolgens groot in beeld. Uiteraard kan er ook gewoon een cijfer ingetoetst worden om meteen naar een bepaald kanaal te springen.

   

  Bij het overschakelen naar een andere zender, verschijnt de frequentie en EPG-informatie. Dit scherm is ook te allen tijde op te vragen door op de INF-toets te drukken. Bij andere ontvangers is vervolgens met nog een druk op de INF-knop de uitgebreidere programmabeschrijving op te vragen, maar dat gaat bij de Adimo wat anders. Hier moeten we eerst de EPG-toets en vervolgens de gele toets indrukken. Even wennen, maar het werkt.

   

  Het zappen gaat met een vrij gemiddelde snelheid. In 1,8 seconde staat een gecodeerde zender op het scherm. Opvallend is dat het zappen bij de ongecodeerde kanalen minstens zo lang duurt. Helaas staat de opmerking in de handleiding wat betreft het zappen binnen de minuut er toch niet voor niets: de ontvanger blijft regelmatig hangen en het geluid loopt vaak niet synchroon met het beeld. Maar met de nieuwe OTA-software behoren deze euvels tot het verleden, verzekert de importeur.

   

  Er is de mogelijkheid om totaal vier favorietenlijsten aan te maken. Dit gaat via het menu. De werkwijze hiervan is ietwat onduidelijk, mede doordat de vertaling in het menu niet echt goed is. Er moet namelijk op de rode toets gedrukt worden om in de favorietenmode te komen. Hierbij kan de zender in de gekozen lijst gezet worden. Het gekke is dat onderin het scherm de rode toets aangegeven staat om een zender te verwijderen. Dat is dus niet zo. Daarnaast zou het logisch zijn dat de optie ‘sluit’ hetzelfde zou zijn als ‘exit’, maar dit blijkt daarentegen bedoeld te zijn voor het toekennen of verwijderen van een kinderslot op een kanaal. Toch moeten we zeggen dat als we eenmaal in de juiste favorietenlijst beland zijn, het erg makkelijk is om daar zenders aan toe te voegen.

   

  Teletekst wordt alleen in OSD-mode doorgegeven. Dat betekent dat de pagina’s alleen te bekijken zijn via de teleteksttoets van de Jazz afstandsbediening. Dit kan op elke tv, want de teletekstdecoder van de televisie hoeft hierbij niet te worden gebruikt. De OSD teletekst is erg snel, omdat het ontvangergeheugen kan worden gebruikt voor opslag van de teletekstdata. Bij de nieuwe OTA-software wordt ook VBI-teletekst toegevoegd, waarbij de ingebouwde teletekstdecoder van de aangesloten tv wordt gebruikt. Sommige gebruikers geven hier de voorkeur aan, maar deze optie hebben we nog niet kunnen testen.

   

  Zenders kunnen gezocht worden volgens diverse methoden. Met fastscan komen de kanalen in no time op een logische volgorde in de lijst. Verder kan er gezocht worden op een hele satelliet, per transponder, of handmatig. PID’s opgeven is niet mogelijk.

   

  Conclusie

  De Adimo Jazz is in principe een prima ontvanger, mits de software goed is. Helaas hapert daar nog wel wat aan. Gezien de grote vooruitgang sinds de vorige softwareversie, hebben we goede hoop dat het met de Jazz wel goed komt bij de nieuwe firmware-update, die tegen de tijd dat u dit leest in de lucht moet zijn. De fastscan zoekmethode is een positief punt. Het maakt de installatie voor de onervaren schotelkijker kinderlijk eenvoudig.

  Reacties

 1. TV-TIP Wielrennen

  Wielrennen
  Eurosport 1 om 13:15 uur
  Dagenlang hebben de klimmers Tom Dumoulin kunnen teisteren, maar nu is het payback-time. 34,2 kilometer tegen de klok is natuurlijk de specialiteit van de wereldkampioen. Nu kan hij minuten terugwinnen op zijn concurrenten, zoals hij vorig jaar bewees toen hij in de tijdrit op de laatste dag van de Giro van de vierde plaats naar de roze trui reed.

  Doe mee en win!

  • *

   5X VIP-PAKKET JURASSIC WORLD: FALLEN KINGDOM

   Favoriete personages keren terug in dit 3D actie-spektakel. De film vol imposante dinosaurussen introduceert nieuwe soorten die nog angstaanjagender zijn dan ooit tevoren. Totaal TV mag vijf keer een VIP-pakket voor deze avonturenfilm weggeven met daarin een pet en natuurlijk twee bioscoopkaartjes voor de film.

  TV-TIP Z Doc: Op Reis Door Rusland Met Simon Reeve

  Z Doc: Op Reis Door Rusland Met Simon Reeve
  RTL Z om 20:24 uur
  De Britse tv-host Simon Reeve gaat honderd jaar na de Russische Revolutie kijken hoe de wit-blauw-rode vlag erbij hangt. Tussen de vulkanen en steden ontmoet hij bijzondere figuren en vlucht de crew voor Poetins regime.