1. Tests

  Adimo Jive: Kant en klaar voor camping en slaapkamer

  De Adimo Jive is het compacte broertje van de Jazz. Hij werkt op 12 volt en is daarmee een kandidaat voor gebruik op de camping.
  24 december 2015
  0.0
  comments 0
  Adimo Jive: Kant en klaar voor camping en slaapkamer

  Onlangs namen we in TVSatellite de CanalDigitaal en TV Vlaanderen goedgekeurde Adimo Jazz onder de loep (zie nummer 3/2007). De Adimo Jive is het compacte broertje van de Jazz. Hij werkt op 12 volt en is daarmee een kandidaat voor gebruik op de camping. Hoe presteert hij op onze testbank?

   

  Als we de doos openmaken zien we dat er naast de ontvanger nog wat extra toebehoren meegeleverd wordt. Twee ijzeren plaatjes en schroefjes kunnen gebruikt worden om de ontvanger ergens op te hangen. Met de tulp- én scartkabel kan de ontvanger op een tv worden aangesloten. Het bijgeleverde infrarood-bolletje werkt samen met de afstandsbediening. Het bolletje is met de kabel op de ontvanger aan te sluiten, en dient als ‘oog’ voor de afstandsbediening, zodat het signaal ook doorkomt wanneer de ontvanger ergens is ingebouwd. Een speciale auto-adapter geeft de ontvanger stroom vanuit de auto. Handig voor in de camper. Tot slot zorgt de 12 volt adapter voor de benodigde spanning vanuit het standaard lichtnet.

   

  Snelstart

  De ontvanger is dus zeer compleet. Net als bij de Adimo Jazz wordt er zowel een snelstart-installatiebeschrijving als een complete handleiding meegeleverd. Met de snelstart beschrijving krijgt de beginnende schotelkijker in zes stappen het gewenste beeld op de tv. De handleiding telt 46 pagina’s in A5 formaat, waarvan de eerste helft Nederlandstalig en de tweede helft Engelstalig. Er valt niet veel op deze beschrijving aan te merken. Een afdruk van het hele menustructuur geeft een overzicht waar de gebruiker precies datgene kan vinden wat hij of zij zoekt. Bij alle handelingen staan netjes de toetsen die ingedrukt dienen te worden. Aangezien de software van de Jive op exact dezelfde manier werkt als die van de Jazz, verschillen beide handleidingen niet zoveel van elkaar. De regel uit de Jazz handleiding die waarschuwde tegen te snel zappen is gelukkig niet terug te vinden: dat is positief. Achterin de handleiding staan de specificaties en uitleg van veelgebruikte moeilijke termen. Dit laatste is een extraatje dat niet alle handleidingen hebben.

   

  Buitenkant

  De Jive is lekker klein. Met de afmetingen van 21,6 x 17 x 4 cm is het met recht een mobiele ontvanger. De voorkant ziet er erg stijlvol uit. Naast de gebruikelijke navigatietoetsen is er een numeriek LED-display dat toont op welke zender er is afgestemd. Achter een klepje kan de smartcard geplaatst worden. De ontvanger heeft een embedded SECA2/MediaGuard decodeersysteem. Men kan ervan uit gaan dat de Nederlandstalige pakketten ondersteund blijven worden: de Jive is de allereerste mobiele goedgekeurde satellietontvanger voor CanalDigitaal en TV Vlaanderen. Mochten er problemen ontstaan, dan kan de satellietprovider hier ondersteuning voor bieden.

   

  Aan de achterkant bevinden zich de aansluitingen. Naast de gebruikelijke LNB-connectoren (twee stuks, dus ook voor doorlus geschikt), vinden we één scartuitgang en drie tulpuitgangen (audio links en rechts, en composiet video). Een digitale audiouitgang ontbreekt helaas. De infrarood-ingang zorgt ervoor dat het oogje voor de afstandsbediening aangesloten kan worden. De ontvanger kan daarom prima worden ingebouwd, mocht dat nodig zijn. De bijgeleverde adapter wordt aangesloten op de 12 volt-ingang.

   

  Software

  Helaas heeft de ontvanger net als de Jazz géén seriële poort, maar een ASC-terminalaansluiting. Alleen met een speciaal tussenstukje tussen de ontvanger en seriële kabel is er een verbinding met de pc te leggen. Het is niet de bedoeling dat de consument dit doet, zodat de ontvanger altijd voorzien blijft van de meegeleverde software. Volgens de leverancier zullen softwareupdates via de satelliet geïnstalleerd worden. In het menu kunnen we echter geen mogelijkheid ontdekken om te updaten. Wellicht gebeurt dit automatisch, op een andere manier dan gebruikelijk. Een nadeel is wel dat de gebruiker geen mogelijkheid heeft om zenderlijsten op de pc te bewerken en in te brengen. Een groot pluspunt is echter dat de zenderlijst door middel van Fast Scan wordt ingeladen. Dat wil zeggen dat alle kanalen al meteen logisch gerangschikt zijn. Zelf herschikken is dus eigenlijk niet nodig.

   

  De start

  Zoals aangegeven op de snelstart-installatiebeschrijving, moet de smartcard met de chip naar onderen in de ontvanger gestoken worden. Meestal is dit net andersom. De nodige kabels worden aangesloten en de ontvanger gaat aan. Het display geeft keurig aan dat hij aan het opstarten is. Het hoofdmenu verschijnt op het beeldscherm. Dit is al meteen Nederlandstalig, dus er hoeven geen instellingen aangepast te worden. Alleen de zenderlijst is nog leeg. We kiezen ‘installatie’, ‘Fast scan’ en ‘start scan’. Alle kanalen worden ingeladen zoals dat door CanalDigitaal is bepaald. Dit duurt maar zo’n halve minuut. De ontvanger is nu helemaal klaar voor gebruik. Een kind kan de was doen!

   

  Dagelijks gebruik

  De afstandsbediening is exact hetzelfde als die van de Adimo Jazz. Ook is de werkwijze van beide apparaten identiek. Door op de OK-knop te drukken verschijnt de zenderlijst. Het beeld van de huidige zender verschijnt in het klein, rechts naast de zenderlijst. Met de navigatietoetsen links en rechts is er met sprongen door de lijst te scrollen.

   

  Het viercijferige LED-display toont het zendernummer in het blauw. Met daglicht is dit een beetje lastig te zien vanaf een afstand. Het zappen gaat met een prima snelheid. Binnen twee seconde staat een gecodeerd signaal op het scherm, een ongecodeerd kanaal doet er anderhalve seconde over. De Adimo Jazz had bij de test problemen met het zappen langs de Duitse commerciële televisiezenders, maar deze Jive heeft daar geen moeite mee. Wat we wel bespeuren is dat er af en toe haperingen in het beeld zijn. Zowel op Nederlandse, buitenlandse, gecodeerde en ongecodeerde kanalen. De importeur laat weten dat dit euvel in de volgende update (eind maart) wordt aangekaart.

   

  Bij het zappen verschijnt een informatieschermpje onderin beeld. Naast de frequentiegegevens is er ook de EPG te lezen. Door op de INF-toets te drukken, verschijnt dit scherm nog een keer, en als we het nogmaals kiezen, zien we de programmabeschrijvijng. De Jive toont de programmainformatie zonder problemen. Via de EPG-toets is ook een wekelijkse programmagids te bekijken. Dit geldt alleen voor de zenders die dit volgens de standaard DVB-norm uitzenden. De Nederlandse en Vlaamse kanalen doen dat helaas niet. De ontvanger loopt wel regelmatig vast bij het gebruik van de EPG en start zich meteen opnieuw op. Gelukkig duurt dat opstarten niet lang.

   

  Teletekst wordt zowel in VBI als in OSD-mode doorgegeven. De kijker kan dus gebruik maken van de teletekstencoder van het tv-toestel, of die van de satellietontvanger. Op beide methoden komen de pagina’s correct in beeld, en het bladeren tussen de pagina’s gaat lekker snel via de OSD-methode. Het geluid wordt uitgezet bij het opvragen van OSD-teletekst. Bij het transparant maken, komt dit geluid terug. De snelheid van VBI-teletekst is afhankelijk van de tv.

   

  In totaal kunnen er 3000 kanalen worden opgeslagen in de zenderlijst. Dit is inclusief de zenders die opgeslagen zijn in de maximaal vier toegewezen favorietenlijsten. Het bewerken van favorietenlijsten is via het menu te doen. Bij de Jazz-test was het menuscherm wat onduidelijk, maar dit is prima aangepast bij de Jive. Via één scherm kan de zender worden verplaatst, geblokkeerd, verwijderd en toegewezen aan een favorietenlijst. De gewenste actie is op te geven met de rode toets. Zoals eerder gemeld kunnen zenders ingescand worden door middel van Fast Scan. Omdat de zenderlijst niet bewerkbaar is met de pc, is dat geen onverstandige keuze. De gebruiker is dan wel gebonden aan de volgorde die door CanalDigitaal is bepaald. Voor wie daar echt niet mee kan leven is er ook een mogelijkheid om alsnog handmatig te zoeken; zowel de hele satelliet als een specifieke frequentie.

   

  Conclusie

  De Adimo Jive is een leuke ontvanger voor op vakantie of de slaapkamer. De bijgeleverde accessoires maken hem zeer compleet. De foutjes die de eerste softwareversie van de Jazz nog vertoonde, hebben we bij de Jive niet geconstateerd. Gezien de lage prijs is de Jive zeker een interessant apparaat.

  Reacties

 1. Doe mee en win!

  • Monty Python’s Flying Circus

   Win de dvd-box van Monty Python’s Flying Circus

   John Cleese, Eric Idle, Michael Palin, Terry Jones, Terry Gilliam en Graham Chapman haalden in Monty Python’s Flying Circus de regels van humor en van sketches overhoop, en ook dat overhoop halen werd weer onderdeel van hun grappen: and now for something completely different! Totaal TV mag de dvd-box met alle vier seizoen van deze hilarische comedy drie keer weggeven.

  TV-TIP MasterChef USA

  MasterChef USA
  Net5 om 14:30 uur
  Voordat de drie finalisten aan hun hoofdgerecht kunnen begonnen, wordt er een bom gedropt: voor een van hen is dit meteen de laatste ronde.

  TV-TIP Salvage Hunters: The Restorers

  Salvage Hunters: The Restorers
  Discovery om 20:30 uur
  De sleutel tot een succesvolle antiekbusiness is een goede restauratie. Daarom heeft Drew Pritchard een leger aan handige Harries om zich heen verzameld.

  Interview

  • Caroline Tensen Een tegen 100

   Caroline Tensen

   Postcode Loterij Een tegen 50

   Postcode Loterij Eén tegen 100 verandert dit seizoen in Postcode Loterij Eén tegen 50. Een aangepaste versie van de kennisquiz waarin de RIVM-richtlijnen rond COVID-19 in acht worden genomen.
   Reacties0 reactie(s)