Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Tests

  Albrecht DR-865: de ideale seniorenradio

  Ziggo schakelt de analoge FM-kabelradio uit. De DAB+ radio in onze test is een alternatief, speciaal ontworpen voor de wat oudere luisteraar.
  Jarco Kriek
  18 may 2021
  9
  comments 4
  Albrecht DR-865: de ideale seniorenradio

  Omdat juist veel oudere mensen nog gebruikmaken van de analoge FM-kabelradio, is een DAB+ ontvanger speciaal voor senioren geen gek idee. DAB+ wordt gezien als de logische opvolger van FM. Niet alleen via de kabel, want DAB+ gaat over enkele jaren ook deels de FM in de ether FM vervangen. Een probleem bij de meeste DAB+ radio's is echter dat deze voor oudere mensen te ingewikkeld in gebruik zijn. Ook wordt er geklaagd over het te kleine display, waar dan ook nog eens heel veel informatie op getoond wordt. Hierdoor worden de letters wel erg klein, en dus minder geschikt voor oudere mensen.

   

  Groot display

  De Albrecht DR-865 pakt het anders aan. De Duitse fabrikant verkoopt deze DAB+ radio specifiek als seniorenradio. De reden hiervoor wordt direct duidelijk als we het apparaat uitpakken. Het beeldscherm is bijna twee keer zo groot als bij vergelijkbare DAB+ radio's, namelijk niet 2,4 maar 4 inch. Verder worden op het display kleuren gebruikt die beter zichtbaar zijn voor oudere mensen of mensen met een zichtbeperking. Om de leesbaarheid van het scherm verder meer te verbeteren, kan de helderheid naar eigen inzicht worden aangepast.

   

  Behuizing

  Wat ook opvalt is de mooie afwerking van de radio: de klassiek ogende, walnootkleurige behuizing staat chic en past in zowel een modern als traditioneel ingerichte woonkamer. Naast het forse beeldscherm zijn ook de bedieningsknoppen groter uitgevoerd dan normaal. Inderdaad zoals de fabrikant aangeeft: een echte seniorenradio.

   

  Stereo

  Nog iets wat we niet vaak zien bij DAB+ radio's in deze prijsklasse: de Albrecht DR-865 heeft aan beide zijkanten een luidspreker. Dit betekent stereo geluidsweergave. Het geluid kunnen we gerust zeer goed noemen. Om de klank naar eigen voorkeur in te stellen, is in het menu een equalizer aanwezig. Het goede geluid is een onverwacht pluspunt van deze radio, temeer omdat het ondanks de twee speakers een compact tafelmodel is. De afmetingen van het toestel zijn namelijk 13 bij 23,5 bij 13cm.

   

  Voorzijde

  Aan de voorzijde van de radio vinden we naast het display een grote draaiknop om het volume harder of zachter te zetten. Als deze knop wordt ingedrukt, schakelt de radio aan of uit. Verder is er een zestal kleinere drukknoppen aanwezig. Deze hebben een dubbele functie. Het zijn de toetsen om de zes voorkeuzezenders op een snelle manier te benaderen, maar ze hebben bijvoorbeeld ook een functie binnen het menu van de radio. We kunnen ze gebruiken om extra informatie op te vragen over de zender die beluisterd wordt, of om het alarm in te stellen. Er is ook nog een andere grote draaiknop aanwezig. Hiermee kunnen we naar zenders zoeken of zenders handmatig instellen. Daarnaast kan deze knop ingedrukt worden om een opdracht te bevestigen, de zogenaamde ok-toets.

   

  Achterzijde

  Aan de achterzijde van de radio zijn de aansluitingen echt minimaal. Er is een telescoopantenne aanwezig. Jammer genoeg zonder een F-connector die het mogelijk had gemaakt om een buitenantenne op de radio aan te sluiten. Dat is dan ook direct bij het belangrijkste minpunt van de Albrecht DR-865. Aan de achterzijde vinden we verder een aan/uit-schakelaar, een koptelefoonuitgang en een aux-ingang aanwezig. Beide zijn uitgevoerd met een mini jack 3,5mm aansluiting.

   

  Mogelijkheden

  De Albrecht DR-865 kan via de ether niet alleen digitale DAB+ zenders ontvangen, maar ook analoge FM radio. Daarnaast is de radio uitgevoerd met Bluetooth 4.1. Dit betekent dat het toestel kan worden gebruikt als stereo Bluetooth speakerset. Hierdoor kan bijvoorbeeld met een tablet of smartphone muziek naar het apparaat gestreamd worden, die dan via de speakers van de radio hoorbaar is. Via deze omweg kan met dit apparaat dus ook naar online radiozenders worden geluisterd. Deze omweg is nodig omdat de Albrecht DR-865 geen netwerkaansluiting heeft, en daardoor geen directe toegang tot online muziekdiensten als Spotify of de tienduizenden online radiozenders van over de hele wereld.

   

  Ontvangst

  De ontvangst van zowel DAB+ als FM via de Albrecht DR-865 is simpelweg heel goed. Dit is voor een tafelmodel DAB+ radio - die natuurlijk vooral binnenshuis wordt gebruikt - een groot pluspunt. Onze positieve ervaringen betekenen overigens absoluut niet dat ontvangst binnenshuis overal gegarandeerd is. In Nederland zijn nog steeds regio's waar het heel moeilijk of zelfs onmogelijk is om via DAB+ uitgezonden zenders binnenshuis te ontvangen. Spreek bij aanschaf dus altijd met de verkoper af dat het apparaat kan worden teruggebracht als de ontvangst bij u tegenvalt of onmogelijk is.

   

  Seniorenmodus

  De Albrecht DR-865 kan op twee manieren worden gebruikt. In de standaardmodus zijn alle opties beschikbaar, van zenders zoeken tot het handmatig zoeken van zenders in de zenderlijst. In de seniorenmodus is dit anders. Dan kunnen alleen de zes zenders die op de voorkeuzeposities zijn opgeslagen worden gekozen. Verder kan de volumeknop worden gebruikt, en kan de radio aan- en uitgezet worden. Omdat de overige bedieningsknoppen in de seniorenmodus niet functioneren, is het niet mogelijk om de radio te ontregelen door het indrukken van verkeerde knoppen. Een gerust gevoeld voor de oudere gebruiker die niet al te vertrouwd is met techniek.

   

  Afstandsbediening

  Bij de Albrecht DR-865 wordt een afstandsbediening geleverd. Zoals we van een seniorenradio mogen verwachten, is het aantal bedieningsknoppen tot een minimum beperkt. Het enige nadeel dat we kunnen noemen is dat de knoppen wat groter hadden mogen zijn. Een duidelijk minpunt van de Albrecht DR-865 is dat er geen Nederlands als menutaal beschikbaar is. Er kan wel gekozen worden uit de talen Engels, Duits, Frans, Italiaans en Spaans.

   

  Conclusie

  Ziggo-abonnees die nu nog analoog via FM naar kabelradio luisteren en in de toekomst bijvoorbeeld naar NPO Radio 5 willen blijven luisteren, kunnen met deze Albrecht DR-865 zeker goed uit de voeten. Maar ook voor niet-senioren is deze tafelradio een aanrader. De ontvangst van zowel DAB+ als FM is zeer goed, en het stereogeluid klinkt prima.

  AlbrechtAlbrecht DR-865radioDAB+ radioDAB+FMseniorenradioseniorenouderenNPO Radio 5Bluetooth

  Reacties

 1. Doe mee en win!

  • *

   Win Harry Potter in 4K Ultra HD

   Een wonderbaarlijke nieuwe manier om de magische wereld van Harry Potter te beleven! Bekijk Harry Potter en de Steen der Wijzen zoals je hem nog nooit hebt gezien, nu in 4K-resolutie. Totaal TV mag deze voor drie Oscars genomineerde fantasyfilm vijf keer op 4K Ultra HD weggeven.

  TV-TIP NOS WK-kwalificatie voetbal (v): IJsland - Nederland

  NOS WK-kwalificatie voetbal (v): IJsland - Nederland
  om 02:06 uur
  IJsland is de moeilijkste tegenstander in de poule en deze listige dames zijn nu net vanavond de tegenstanders van Oranje.

  TV-TIP What Women Want

  What Women Want
  om 02:06 uur
  Reclamemaker Nick Marshall heeft geen flauw benul wat vrouwen willen. Totdat hij een ongeluk krijgt en gedachten kan horen.

  Interview

  • *

   Tooske Ragas

   K2 zoekt K3

   De Vlaamse presentator Kürt Rogiers en onze eigen Tooske Ragas zorgen dat de zoektocht naar een nieuw K3-lid in goede banen wordt geleid.
   Reacties0 reactie(s)