Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
  1. Tests

    Alternatief voor Ziggo-radio?

    Waarom test Totaal TV een kabelradio die al ruim een jaar te koop is? We zijn benieuwd of deze goedkope tuner geschikt is voor Ziggo.
    Jarco Kriek
    26 februari 2021
    6
    comments 3
    Alternatief voor Ziggo-radio?

    Ziggo is begonnen met de gefaseerde uitschakeling van de analoge FM-kabelradio. In de regio Capelle aan den IJssel kan inmiddels alleen nog maar digitaal naar radiozenders worden geluisterd. In de komende maanden gaat Ziggo ook in andere regio's binnen het verzorgingsgebied stoppen met analoge radio. Als alternatief biedt het kabelbedrijf De Digitale Radio aan. Dit is een losse digitale radiotuner die geschikt is voor het beluisteren van de ongecodeerd digitale radiozenders op de kabel. De Digitale Radio kost voor Ziggo-klanten 50 euro. Het apparaat is volledig identiek aan de Quantis QE317, waarvan de adviesprijs 20 euro hoger ligt.

     

    Andere opties

    Maar zijn er nog goedkopere en wellicht betere opties om digitale radio te luisteren bij Ziggo? Zoekend naar alternatieven vonden we de TechniSat HD-C 232. Voor een prijs van €35,95 is deze digitale ontvanger voor kabel-tv en radio in ieder geval qua prijs aantrekkelijker is dan De Digitale Radio die Ziggo aanbiedt. Tijdens het testen stuitten we op de nodige positieve en negatieve verschillen tussen De Digitale Radio van Ziggo en deze TechniSat HD-C 232.

     

    Display

    Het eerste verschil dat opvalt is het display. De Digitale Radio van Ziggo heeft een alfanumeriek display waarop de zendernaam en programmagids worden weergegeven. De TechniSat HD-C 232 heeft daarentegen een display met alleen cijfers. Dit heeft natuurlijk niets met het eigenlijke radioluisteren te maken, maar de 15 euro extra kosten voor het gebruiksvriendelijke alfanumerieke display van De Digitale Radio kan voor luisteraars de doorslag geven om toch het alternatief van Ziggo te kiezen.

     

    Uiterlijk

    Laten we de TechniSat HD-C 232 eens wat beter onder de loep nemen. Het is te zien dat voor TechniSat de tijd van 'Deutsche Gründlichkeit' bij de goedkopere modellen voorbij is. Dat is ook wel te begrijpen als een apparaat met een adviesprijs onder de veertig euro op de markt wordt gezet. Op de voorzijde van de ontvanger zien we naast het numerieke display een USB-poort en drie bedieningsknoppen. Daarmee kan de tuner ook zonder gebruik van de meegeleverde afstandsbediening worden bediend.

     

    Aansluitingen

    Aan de achterzijde vinden we de andere aansluitmogelijkheden. De ingang voor de antenne heeft een doorlusmogelijkheid naar een televisie of tv-decoder. Voor het bekijken en beluisteren van tv- en radiozenders via een televisie zijn een HDMI- en scartaansluiting aanwezig. Voor geluid is alleen een coaxiale digitale geluidsuitgang aanwezig.

     

    Extra kosten

    Er ontbreekt dus een analoge geluidsuitgang om de ontvanger met de bekende rode en witte RCA/tulppluggen op een analoge geluidsinstallatie aan te sluiten. Via een kleine omweg is dat echter wel mogelijk. Hiervoor is een verloopkabel nodig die aan de ene kant een scartplug heeft die in de TechniSat HD-C 232 wordt geprikt, en aan de andere kant RCA/tulpaansluitingen voor de geluidsinstallatie. Zo'n verloopkabel is online voor enkele euro's te koop.

     

    Tuner

    De TechniSat HD-C 232 heeft geen interne kaartlezer of een CI+ slot om een smartcard in te plaatsen. Dit betekent dat alleen ongecodeerd gedistribueerde radiozenders ontvangen kunnen worden. In het geval van Ziggo gaat het om meer dan zestig zenders. Het gecodeerde non-stop kanalenpakket van Xite Music is dus niet met dit apparaat te beluisteren. Datzelfde geldt overigens bij De Digitale Radio van Ziggo zelf.

     

    Installatie

    Hoewel we hem hier testen als kabelradio-ontvanger is de TechniSat HD-C 232 is niet alleen geschikt voor digitale radio, maar ook voor ongecodeerde digitale kabel-tv. Ook als gekozen wordt om het apparaat alleen als digitale radiotuner te gebruiken, moet de ontvanger voor de eerste installatie op een televisie worden aangesloten. Dit is nodig om het apparaat te configureren en de zenders op te zoeken.

     

    Geen Nederlands

    We moeten daarbij de aantekening maken dat de TechniSat HD-C 232 Nederlands niet als menutaal ondersteunt. Dit kan een beperkende factor zijn voor een deel van de oudere gebruikers, en dat is nu juist de groep van Ziggo-klanten die op dit moment nog analoog naar kabelradio luistert en moet overstappen naar digitale radio. De installatie van De Digitale Radio is veel eenvoudiger en verloopt zelfs automatisch. Ook is er geen televisie voor nodig.

     

    Televisie

    De TechniSat HD-C 232 is in de praktijk meer geschikt als tv-ontvanger dan als losse digitale radio-ontvanger. Dat geldt niet alleen voor deze ontvanger: eigenlijk is dat het geval bij vrijwel alle digitale losse kabeldecoders. Alleen de duurdere modellen met alfanumerieke displays komen qua gebruiksgemak nog enigszins in de buurt van De Digitale Radio die door Ziggo wordt aanbevolen. Maar ook bij deze duurdere kabeldecoders is voor de eerste installatie altijd een televisie nodig.

     

    Conclusie

    De TechniSat HD-C 232 is een goede digitale decoder om via de kabel naar ongecodeerd gedistribueerde kanalen te kijken of luisteren. Voor deze functie kunnen we dit apparaat aanbevelen. Wanneer het apparaat wordt gekocht als oplossing om in de toekomst te kunnen blijven luisteren naar radio via de Ziggo-kabel, dan is het een ander verhaal. In dat geval gaat onze voorkeur zonder enige twijfel uit naar De Digitale Radio van Ziggo of de identieke Quantis QE317.

    TechniSatTechniSat HD-C 232DVB-C radioDVB-Cdigitale radioZiggo radio

    Reacties

  1. Interview

    • *

      Margreet Beetsma

      Editie NL

      Editie NL bestaat op 7 april 20 jaar. Presentatrice Margreet Beetsma (49) over het succes van het creatieve actualiteitenprogramma: “Wij kunnen van een hoopje modder een gebakje maken.”
      Reacties0 reactie(s)