1. Tests

  Amiko A3: Amiko, Android, Alleskunner: A3

  Nu de markt voor Linux-ontvangers verzadigd raakt, zoeken fabrikanten wat nieuws. Voor Amiko is dat Android, met de A3 als eerste model.
  Jarco Kriek
  2 augustus 2016
  9.0
  comments 7
  Amiko A3: Amiko, Android, Alleskunner: A3
  Nu de markt voor Linux-ontvangers verzadigd raakt, zoeken fabrikanten wat nieuws. Voor Amiko is dat Android, met de A3 als eerste model.

  Eén ding is zeker: de Amiko A3 valt op. Het hoogglans frontpaneel heeft één forse bedieningsknop en een viercijferig LED-display. De behuizing wordt geleverd in diverse kleuren. Alle aansluitingen vinden we aan de achterkant. Er is een LNB-ingang zonder de mogelijkheid voor doorlus naar een andere satellietontvanger. Belangrijk is de ethernet/netwerkaansluiting. Internet is de basis voor Android. Wil men deze ontvanger zonder internetaansluiting gebruiken, dan zijn er betere en goedkopere alternatieven te vinden. Voor beeldoverdracht is er alleen een HDMI-uitgang. Digitaal geluid kan via de optische S/PDIF naar een Home Cinema Systeem verstuurd worden. Er zijn twee USB-aansluitingen waarvan één micro-USB. Hierop kunnen we bijvoorbeeld een externe harde schijf of USB-stick aansluiten. Tevens kunnen we een SD-geheugenkaart in het apparaat steken. 

  Alleen interne kaartlezer
  Aan de achterzijde van de ontvanger kunnen we ook de smartcards in de interne kaartlezer steken. Via de firmware wordt de kaartlezer door emulatie geschikt gemaakt voor de CanalDigitaal, TV Vlaanderen en TéléSAT smartcard. Het is een minpunt dat er geen Common Interface-slot aanwezig is. Zo kunnen we in ieder geval niet naar het betaalkanaal FOX Sports International 2 HD bij CanalDigitaal kijken. Ook het bekijken van veel HD-zenders in het TéléSAT-aanbod is niet mogelijk. M7 Group gebruikt hiervoor namelijk een beter beveiligde codeertechniek, die alleen met de goedgekeurde CI-module kan worden bekeken. Het plaatsen van een interne harde schijf is kinderspel. Aan de onderzijde vinden we een klep. Als we deze opnemen kunnen we op een zeer eenvoudige manier een 2,5 inch harde schijf in de ontvanger plaatsen. De voedingsspanning wordt geleverd door een externe adapter. Dat heeft als voordeel dat het apparaat ook mobiel via 12 volt gebruikt kan worden. Er is geen hardwarematig aan/uitschakelaar.

  Afstandsbediening is groot pluspunt
  We hebben regelmatig kritiek op afstandsbedieningen bij geteste apparaten, maar beslist niet bij de Amiko A3. De kleine afstandsbediening heeft een goede toetsindeling en ligt lekker in de hand. De communicatie met het apparaat is goed. De innovatieve afstandsbediening is voorzien van een batterij die via USB opgeladen kan worden. Om batterijverbruik te verminderen, gaat de afstandsbediening in stand-by als hij een poosje niet gebruikt wordt. Hij kan dan weer aangezet worden door de aan/uit knop drie seconden ingedrukt te houden. Naast de afstandsbediening levert Amiko een HDMI-kabel van goede kwaliteit. Opvallend is wel dat de HDMI-kabel en de externe voeding wit van kleur zijn. 

  Drie in één
  De Amiko A3 combineert in feite drie apparaten in één. Het is een volwaardige single tuner satellietontvanger. Ook is het een mediaspeler waarmee alle veelgebruikte foto-, video- en muziekbestanden bekeken en beluisterd kunnen worden. Als derde kan het apparaat als grote Android-tablet worden gezien en heeft het mogelijkheden die vergelijkbaar zijn met die van de Android HDMI-sticks die in Nederland verkocht worden. Omdat dit een Android-ontvanger is, is het niet verwonderlijk dat de gebruikte chipset ook in veel Android-tablets gebruikt wordt. Het gaat om de een dualcore ARM Cortex A9 processor met een kloksnelheid van 1500MHz. Daaraan gekoppeld is een DDR geheugen van 1GB en een NAND flashgeheugen van 8GB. Dit zorgt ervoor dat het apparaat snel reageert en geen trage zapper is. Over de beeldkwaliteit is niets te klagen. Er kan gekozen worden uit de beeldformaten 576i, 576p, 720p, 1080i en 1080p. 

  Opnamemogelijkheden
  Met de A3 kan altijd één programma opgenomen worden, maar omdat er slechts één tuner aanwezig is, zijn de opnamemogelijkheden beperkt. Meerdere programma’s kunnen gelijktijdig worden opgenomen als deze op dezelfde transponder worden uitgezonden. De opnamefunctie is er natuurlijk alleen als er een interne of externe harde schijf aan het apparaat is gekoppeld. Als dit gebeurd is, kunnen we ook live uitgezonden programma's tijdelijk pauzeren en later – bijvoorbeeld na een plaspauze of het voeren van een telefoongesprek – weer verder kijken. Er zijn geen mogelijkheden voor picture-in-picture, dus om tijdens het kijken naar de ene zender het beeld van een andere zender verkleind weer te geven. Nieuwe firmware kunnen we via een USB-stick in het apparaat laden. Distributeur Astrasat geeft hiervoor een duidelijke uitleg. Maar ook via het internet kan het apparaat van de nieuwste firmware worden voorzien. In de meeste gevallen is de interne kaartlezer dan echter niet geschikt voor de smartcards van de M7 Group providers.

  Veel zoekmogelijkheden
  De eerste installatie is redelijk simpel. We worden met een stappenplan door de installatiewizard geleid. Daarbij hebben we de keuze uit maar liefst 31 menutalen. Bij de eerste installatie wordt ook nieuwe firmware aangeboden. Deze is afkomstig van fabrikant Amiko. Voor Nederlandse en Belgische gebruikers is het aan te raden deze firmware niet te downloaden: zoals gezegd is daarmee de kaartlezer niet meer geschikt voor de smartcards van de M7 Group providers. Alle DiSEqC-instellingen worden ondersteund en zijn probleemloos te gebruiken. Wat betreft het zoeken van zenders is de Amiko veelzijdig. We kunnen op een complete satelliet naar zenders laten zoeken, handmatig frequenties zoeken en de fastscanzenderlijsten van CanalDigitaal, TV Vlaanderen en TéléSAT worden ondersteund. Hierdoor hoeven we geen enkele zender uit het aanbod van deze aanbieders te missen. De Amiko A3 is ingesteld om de fastscanlijst vanaf de Astra3-satelliet op 23,5 graden oost in te scannen. Ook de blindscan zoekfunctie is aanwezig. Via deze – overigens tijdrovende – zoekopdracht worden vrijwel alle tv- en radiozenders die via een satelliet te ontvangen zijn gevonden. Mooi is dat na het inladen van de zenders automatisch via het internet de picons-afbeeldingen gedownload en geïnstalleerd kunnen worden. Het maakt het zoeken in de zenderlijst makkelijker en ziet er ook in de infostructuur beter uit. De info- en menustructuur oogt eenvoudig en is hierdoor gebruiksvriendelijk. Datzelfde voor de EPG-functie van het apparaat. De koppeling van EPG en opname verloopt probleemloos. Er is ondersteuning van de DVB-EIT meerdaagse EPG die door de meeste zenders gebruikt wordt.

  Interactieve mogelijkheden
  Het is jammer dat dit apparaat HbbTV niet ondersteunt. Dat wordt echter gecompenseerd door de aanwezige Android-functie. Op deze manier kunnen we toch naar diensten voor uitgesteld kijken als Uitzending Gemist en RTL XL kijken. Ook kunnen we naar diensten als Netflix kijken. Hiervoor is natuurlijk wel een abonnement nodig. Niet alle apps voor Android werken op het apparaat. Dat heeft vooral te maken met de iets oudere versie van het besturingssysteem. De meest apps – zeker de informatieve apps – werken echter wel. Voor het gebruik van de mediaspeler is de veelgebruikte XBMC software geïnstalleerd in de map apps. Het gaat hier om de iets oudere versie 12.2. We kunnen via XBMC zonder problemen van computers en NAS-servers in het thuisnetwerk bestanden naar de Amiko streamen. Misschien nog wel belangrijker is de mogelijkheid om add-ons te installeren. Hiermee kunnen we de Amiko A3 naar eigen inzicht personaliseren. We kunnen zelfs naar de nieuwste films en series via het internet kijken. Een beetje spelen met het apparaat levert daarbij ook Nederlandse ondertiteling op. Via het internet halen we ook duizenden radiozenders in huis. Dat geldt ook voor de mogelijkheden van Android. Met een Google Play-account downloaden we de apps waarbij het synchroniseren van het account met bijvoorbeeld een ander Android-apparaat mogelijk is. Sommige veelgebruikte apps als TuneIn zijn al geïnstalleerd. Handig is om ook even te kijken in de Spark-store die in de apps-map te vinden is. Hierin zitten enkele leuke apps die goed van pas kunnen komen. De ondersteuning van technieken als DNLA en Airplay maken het geheel compleet. Ook handig is de mogelijkheid voor het instellen van een VPN-verbinding.

  Conclusie
  Android-ontvangers zijn nog niet zo lang op de markt. Daarom zijn er zeker nog onderdelen via verbeterd kunnen worden. Toch is deze Amiko A3 een heel veelzijdige alleskunner die zonder problemen als satellietontvanger, mediaspeler en Android-apparaat gebruikt kan worden. 
   

  VERBRUIK EN OPSTART De Amiko A3 gebruikt in stand-by 0,2 watt. In volledig bedrijf met interne harde schijf is het verbruik 11,2 watt. De opstarttijd bedraagt meer dan een minuut, maar vanuit stand-by minder dan twee seconden.

  FIRMWARE We hebben Amiko A3 getest met firmwareversie 2.0.67 van 28 november 2014. Testexemplaar beschikbaar gesteld door Astrasat, Groningen.

  Reacties

 1. TV-TIP The Wolverine

  The Wolverine
  Veronica om 20:30 uur
  Wolverine gaat terug naar Japan om afscheid te nemen van een oude bekende en raakt verzeild in een dodelijke machtsstrijd. Hugh Jackman is, zoals verwacht, het voornaamste bestaansrecht van deze iets te lange film en zorgt voor de broodnodige humor tussen al het samoerai-zwaardgekletter.

  Doe mee en win!

  • *

   5X2 KAARTEN TRUTH OR DARE

   Een onschuldig spelletje Truth or Dare krijgt een dodelijke afloop wanneer de deelnemers op mysterieuze wijze gestraft worden. Lucy Hale (Pretty Little Liars) en Tyler Posey (Teen Wolf) spelen de hoofdrollen. Totaal TV mag vijf keer twee bioscoopkaartjes voor deze thriller weggeven.

  TV-TIP Online Misbruik Aangepakt

  Online Misbruik Aangepakt
  RTL 5 om 21:39 uur
  Het leven van Laura Ponticorvo veranderde drastisch toen in maart 2017 een hacker inbrak op haar iCloud. De hacker wist daarbij gevoelige privéfoto’s en -filmpjes te bemachtigen en verspreidde deze over het internet. We weten inmiddels wie hierachter zit, maar hoe heeft John van den Heuvel deze geroyeerde VVD’er in z'n kladden weten te grijpen?