1. Tests

  Amiko A3 Combo: Hybride multimediawonder

  Hybride tv-ontvangst met een multimediasausje? De Amiko A3 Combo is uw perfecte match. Een mix van alles wat tv-kijken zo leuk maakt.
  Jarco Kriek
  30 augustus 2016
  9.0
  comments 8
  Amiko A3 Combo: Hybride multimediawonder
  Hybride tv-ontvangst met een multimediasausje? De Amiko A3 Combo is uw perfecte match. Een mix van alles wat tv-kijken zo leuk maakt.

  De tijd van veel decoderkastjes onder de televisie is voorbij. De nieuwste televisies beschikken in veel gevallen over ingebouwde tuners waarmee digitaal naar kabel, Digitenne en satelliet gekeken kan worden. Ook beschikken ze over mediaspelerfuncties. Maar wat als uw televisie deze mogelijkheden niet heeft, maar verder nog wel perfect functioneert en eigenlijk te jong is om te vervangen? De Amiko A3 Combo biedt dan wellicht uitkomst. Afhankelijk van het gekozen model combineert het apparaat satelliet met kabel of Digitenne. Een andere variant is de combinatie van kabel en Digitenne. Daarnaast biedt hij uitgebreide multimediamogelijkheden omdat van het Android besturingssysteem gebruik wordt gemaakt. Bovendien is er de Kodi mediaspeler. Op papier een ijzersterke combinatie om de digitale kijktoekomst aan te gaan, maar werkt het ook zo goed in praktijk?

  Klein maar fijn
  De Amiko A3 is met de afmetingen 16x13x3cm een kleine ontvanger. Hij oogt aan de voorzijde sober, maar dat is op dit moment de trend in het segment van compacte ontvangers. Behoudens een merkaanduiding, het infraroodoog en een klein led-lampje is de voorzijde van de ontvanger leeg. Wel kunnen we aan de onderzijde de smartcard in het apparaat steken. De kaartlezer werkt op basis van emulatie. Dat werkt perfect bij het merendeel van de zenders die door CanalDigitaal en TV Vlaanderen worden aangeboden. Wanneer zenders echter met de CWOE-techniek worden uitgezonden, werkt de combinatie van smartcard en kaartlezer niet en kunnen zenders niet bekeken worden. Dat is geen specifiek probleem van de Amiko A3 Combo: alle ontvangers met een kaartlezer op basis van emulatie hebben met dit probleem te maken. Het is daarom jammer dat deze ontvanger niet over een Common Interface-slot beschikt. Met de juiste CI-module zijn in CWOE aangeboden zenders namelijk wel te bekijken.

  Hoogstnodige aansluitingen
  Ons testexemplaar is een hybride satelliet- en kabel/Digitenne-otvanger. We vinden aan de achterzijde dan ook een LNB-ingang waaraan we de schotelantenne kunnen koppelen en een ingang voor de coaxplug van de kabel-tv of Digitenne-antenne. Voor beeldoverdracht naar de televisie zijn een analoge mini-jack - waarvoor de verloopkabel wordt meegeleverd - en een digitale HDMI aansluiting aanwezig. Het is natuurlijk aan te raden om waar mogelijk HDMI te gebruiken. Verder zijn aan de achterzijde van de ontvanger een optische digitale audio-uitgang, een USB 2.0-aansluiting en een netwerkpoort aanwezig. Jammer genoeg gaat het om een 10/100Mbps en niet een Gigabit netwerkaansluiting. Tevens is er een knopje waarmee de ontvanger kan worden gereset. Aan de linker zijkant vinden we verder nog een USB 2.0- en USB 3.0-aansluiting. Ook is er een kaartslot voor een micro-SD geheugenkaart.

  12 volt
  Voordeel van de Amiko A3 Combo is dat hij beschikt over een externe adapter. Hierdoor blijft de warmteontwikkeling binnen de ontvanger beperkt. Zeker omdat de smartcardlezer zich aan de onderzijde van de ontvanger bevindt is dat een goede zaak. Teveel warmteontwikkeling kan namelijk leiden tot beschadiging van de smartcard, maar dat is bij de Amiko A3 Combo dus niet het geval. Een tweede voordeel is dat deze ontvanger door de werking op 12 volt ook mobiel gebruikt kan worden. Let er overigens wel op dat er bij mobiel gebruik niet via internetstreams naar tv gekeken wordt. Dit snoept namelijk veel data van de databundel en maakt de kans op overschrijding van de bundel – en dus een dure telefoonrekening – erg hoog. Als er een gratis wifi-netwerk in de buurt is, kan men wel van de internetmogelijkheden gebruik maken. De Amiko A3 Combo beschikt namelijk over een ingebouwde wifi-adapter.

  Afstandsbediening
  Bij de Amiko A3 wordt een speciale afstandsbediening geleverd. We moesten er even aan wennen, maar toen we de afstandsbediening onder controle hadden, beviel hij prima. Zo beschikt hij over de Airmouse techniek. Met een druk op een knop kan de gebruiker door de afstandsbediening op het televisiescherm te richten de muiscursor over het scherm bewegen. Dat is vooral belangrijk bij gebruik van het Android- en het Kodi-platform. Tevens beschikt de afstandsbediening over stembesturing. Dat is in praktijk een leuke gadget, maar niet iets dat we vaak gebruiken. Alles bij elkaar geven we toch de voorkeur aan de luxe en innovatieve afstandsbediening die Amiko meelevert met de eerdere solo-uitvoering van de A3. Deze kan onder meer via USB opgeladen worden en lag prettiger in de hand.

  Eerste installatie
  Hoewel de eerste installatie eigenlijk eenvoudig is, moet men wel over enige kennis beschikken om het maximale uit de Amiko A3 te halen. Lineaire ontvangst via kabel en satelliet is makkelijk in te stellen. Voor satellietontvangst vinden we ook de belangrijkste DiSEqC-aansluitingen en zoekfuncties, inclusief het door CanalDigitaal en TV Vlaanderen ondersteunde fastscan. Het is wel jammer dat Amiko A3 Combo maar over één smartcardlezer beschikt: gelijktijdig naar gecodeerde zenders van twee verschillende aanbieder kijken is niet mogelijk. Maar we kunnen in onze testopstelling wel probleemloos gecodeerde satellietontvangst via CanalDigitaal combineren met het ongecodeerde digitale basispakket van Ziggo.

  Zelf opbouwen
  Voor het gebruik van Android en Kodi is toch wel enige kennis van deze platforms nodig. Amiko helpt bij het Androidgedeelte door de belangrijke apps reeds te instelleren. Het aanvullen met andere apps gaat eigenlijk net zoals bij een tablet of smartphone met Android via Google Play. Op deze manier kunnen we bijvoorbeeld - natuurlijk met een geschikt abonnement - van videodiensten als Netflix, NLziet en Videoland gebruikmaken. Kodi installeren is lastiger, omdat het met zogeheten addons werkt. Maar het internet biedt in de vorm van YouTube de helpende hand. Met Kodi krijgt de Amiko A3 Combo extra multimediamogelijkheden, die soms niet allemaal legaal zijn. Zo kunnen we met de juiste addons in HD-kwaliteit kijken naar betaalzenders uit Europa en Amerika. Ook zijn gratis films en series te zien die soms in Nederland nog niet in de bioscoop zijn geweest; in veel gevallen zelfs met Nederlandse ondertiteling. Hierdoor is het zeker het overwegen waard om wat tijd te steken in het aankleden van Kodi.

  Quadcore processor
  Het hart van de Amiko A3 Combo is een ARM-A7 Quad Core 1,5GHZ processor. Hieraan gekoppeld is 1GB DDR2 SDRAM en 8GB flashgeheugen. Het zorgt ervoor dat de ontvanger sneller functioneert dan zijn voorganger, waarin een Dual Core processor werd gebruikt. Ook het zappen in het tv-gedeelte van de ontvanger verloopt soepeler en sneller. Met een externe harde schijf, USB-stick of geheugenkaart kan de ontvanger worden voorzien van opslagruimte voor tv-opnames. Bij HD-zenders is het aan te raden om hiervoor de USB 3.0-aansluiting met een geschikt opslagapparaat te gebruiken. Ook kan er eenvoudig een 2,5 inch harde schijf in de ontvanger worden geplaatst. De koppeling tussen de EPG en het opnemen van programma's verloopt goed. Voor het lineaire tv-gedeelte gebruikt Amiko het bekende Spark-platform. Dit kan bijvoorbeeld via USB naar een nieuwere versie worden opgewaardeerd. Het Android-platform kan echter niet worden vernieuwd en blijft op versie 4.4 functioneren. Kodi kunnen we wel naar een nieuwere versie opwaarderen. Hiervoor zijn op het internet handige programma's te vinden.

  Multimedia
  De Amiko A3 Combo beschikt over veel multimediamogelijkheden. Zo kunnen we de ontvanger door gebruik van een app via tablet en smartphone bedienen. Dat kan ook met een computer in het netwerk. Ook kunnen we beelden van de Amiko A3 Combo naar deze devices streamen en bekijken. De benodigde apps zijn gratis voor Apple iOS en Android verkrijgbaar. Met deze apps wordt ook het surfen met de ingebouwde internetbrowser een plezierige bezigheid.

  Conclusie
  Met de Amiko A3 Combo kun je voor relatief weinig geld een televisie opwaarderen tot compleet multimediacenter met hybride lineaire ontvangstmogelijkheden. De combinatie van lineaire tv, Android en Kodi is in veel huishoudens ideaal. 


  VERBRUIK EN OPSTART De Amiko A3 Combo gebruikt in stand-by minder dan 0,5 watt. In volledig bedrijf is het verbruik 23 watt. De opstarttijd bedraagt rond de dertig seconden.

  FIRMWARE We hebben de Amiko A3 Combo getest met Kodi versie 15.2. Apparatuur beschikbaar gesteld door Astrasat, Groningen.

  Reacties

 1. TV-TIP Sudan: De laatste neushoorn

  Sudan: De laatste neushoorn
  NPO 2 om 17:25 uur
  Neushoorn Sudan werd dertig jaar geleden gevangen in het zuiden van Sudan. Een eenzaam leven in een Tsjechische dierentuin was zijn lot, totdat Sudan in 2009 terug naar Afrika gevlogen werd om zijn soort te redden. Hij overleed op 19 maart.

  Doe mee en win!

  • *

   5X VIP-PAKKET BOHEMIAN RHAPSODY

   Bohemian Rhapsody is een ode aan Queen, de muziek en hun uitzonderlijke zanger Freddie Mercury. De film volgt de snelle opkomst van de band aan de hand van hun iconische liedjes en revolutionaire geluid. Totaal TV mag vijf keer een VIP-pakket voor dit muziekdrama weggeven, met daarin een t-shirt, een plectrum en een zonnebril en natuurlijk twee bioscoopkaartjes.

  TV-TIP UEFA Champions League

  UEFA Champions League
  Veronica om 18:00 uur
  Gastón Pereiro is een grijze muis in potjes tegen Fortuna Sittard en NAC, maar speelt vooraan de punt op het middenveld, achter Luuk de Jong en heeft van die acties die niet te voorspellen zijn. We zijn benieuwd hoe hij zich houdt tegen Harry Kane & Co: Tottenham Hotspur.