1. Tests

  Amiko Alien 2: Goedkoop is geen duurkoop

  Een decoder met ontvangstmogelijkheid van satelliet, kabel en Digitenne voor nog geen tweehonderd euro? Dat lijkt te mooi om waar te zijn.
  Jarco Kriek
  2 juni 2016
  10.0
  comments 16
  Amiko Alien 2: Goedkoop is geen duurkoop
  Een decoder met ontvangstmogelijkheid van satelliet, kabel en Digitenne voor nog geen tweehonderd euro? Dat lijkt te mooi om waar te zijn.

  Toch is dat wat de Amiko Alien 2 belooft. In de doos vinden we naast de ontvanger een bescheiden inhoud. Een afstandsbediening en een Engelse gebruiksaanwijzing is alles wat er wordt meegeleverd. De afstandsbediening valt direct in positieve zin op. De knopindeling is goed en hij ligt prettig in de hand. Opvallend is de blauwe Home-knop. Het maakt op voorhand direct duidelijk dat er naast ontvangst van lineaire tv-kanalen ook interactieve mogelijkheden zijn. 

  Kijken we naar de ontvanger, dan zien we dat hij een mooi alfanumeriek display heeft waarop we naast de tijd ook de zendernaam kunnen aflezen. Enkele speciale iconen om de gebruiker te infomeren over de ontvangst maken het display compleet. 

  Aan de voorzijde vinden ook een frontklep waarachter twee interne kaartlezers en een USB-aansluiting verstopt zitten. Op de achterkant missen we enkele aansluitingen die op de veel andere ontvangers wel aanwezig zijn, zoals de YPbPr en de eSATA-aansluiting. Voor analoge aansluiting is er één scartaansluiting en audio/video cinchpluggen. Het beste kan de Amiko Alien 2 natuurlijk via HDMI aan de televisie gekoppeld worden. De USB-aansluiting aan de achterzijde speelt een belangrijke rol voor het opnemen van tv-programma’s en om de ontvanger op Enigma2 firmware te laten werken.

  De kracht van deze ontvanger zit in het feit dat hij op Linux OS werkt. Standaard wordt de ontvanger met de Spark firmware van de Chinese fabrikant Fulan Technology uitgeleverd. En laten we eerlijk zijn: vrijwel alle kopers hebben genoeg aan deze firmware. 

  Hobbyisten die meer zien in de Enigma2 firmware – die onder meer in de Dreambox, Xtrend en VU+ ontvangers wordt gebruikt – kunnen deze ook installeren. Velen zullen dat doen om de smartcard met andere ontvangers in de huiselijke omgeving te delen. Maar hiervoor is Enigma2 eigenlijk niet nodig. Een beetje lezen op het internet leert ons dat dit ook met de Spark firmware kan. 

  Wie van dit soort zaken niets wil weten, vindt in de Amiko Alien 2 ook een perfecte ontvanger. Er zijn namelijk twee interne Conax CAS7 kaartlezers aanwezig. Deze werken goed met de smartcards van tv-aanbieders als CanalDigitaal, TV Vlaanderen, Digitenne en Ziggo. Er zijn geen Common Interface (CI) sloten aanwezig. Werken de interne kaartlezers dus vanwege aanpassingen aan de codering niet – en dat is niet geheel uit te sluiten omdat de kaartlezers via emulatie werken – dan is de ontvanger in één klap tot FTA-ontvanger gedegradeerd. Gelijktijdig gebruik van smartcards van meerdere aanbieders veroorzaakte tijdens onze test geen problemen.

  De eerste installatie is zeer makkelijk. Bij satellietontvangst werkt vooral de auto-DiSEqC instelling erg handig. Hierdoor wordt het configureren van de schotelantenne een fluitje van een cent. Om het geheel voor de Nederlandse en Belgische satellietkijker nog eenvoudiger te maken kunnen via de fastscan applicatie de zenderlijsten van CanalDigitaal of TV Vlaanderen worden ingelezen. 

  In ons testmodel beschikten we over twee satelliettuners en één kabeltuner. Hierdoor kunnen we naast satelliet ook digitale televisie via de kabel of Digitenne kijken. Er is ook een variant met drie satelliettuners te verkrijgen.

  Het inlezen van tv-zenders van kabeltelevisieaanbieders verloopt automatisch als men de startfrequentie van de kabeltelevisieaanbieder invoert. Men krijgt de tv-zenders echter niet in de volgorde zoals de aanbieder ze bij gecertificeerde ontvangers aanbiedt. Deze moeten dus handmatig in de juiste volgorde worden gezet. Datzelfde geldt voor Digitenne, maar met slechts 29 tv-zenders is dat zo gepiept. Jammer genoeg is de DVB-C/T tuner nog niet geschikt voor de tweede generatie DVB-varianten DVB-C2 en DVB-T2. 

  Natuurlijk kan men niet alleen satellietzenders via fastscan zoeken. We kunnen ook automatisch een satelliet via de aanwezige transponderdatabase laten afzoeken. Deze transponderdatabase is goed up to date. We kunnen ook handmatig transponders aan deze database toevoegen. Ook het handmatig zoeken van een frequentie is mogelijk. De meest interessante zoekmogelijkheid is ongetwijfeld blindscan. De Amiko Alien 2 zoekt hierbij een satelliet af naar alle signalen die worden uitgezonden. De blindscan functie werkt zeer goed. Hierbij is het fijn dat de gevoeligheid van de DVB-S2 tuners bovengemiddeld is. Zo vond de ontvanger zonder problemen smalbandig uitgezonden tv-zenders.

  Als we naar de user interface kijken, zien we een makkelijk menu dat erg gebruikersvriendelijk is. Dat geldt ook voor de elektronische programmagids (EPG). Het direct opnemen vanuit de EPG verloopt zonder problemen. We moeten dan natuurlijk wel een harde schijf of USB-stick aan de ontvanger koppelen. De opgenomen programma’s worden ongecodeerd op de harde schijf gezet. Er zijn voldoende opnamemogelijkheden omdat we de beschikking hebben over drie tuners. Ook gecombineerde ontvangst over meerdere tuners verloopt zonder problemen. Naast opnamemogelijkheden hebben we nu ook beschikking over timeshiften. Hiermee kunnen we probleemloos een live uitgezonden programma pauzeren om later vanaf het pauzepunt weer verder te kijken. 

  Het hart van de Amiko Alien 2 is de 540 MHz snelle STi 7162 processor. De ontvanger heeft 256 MB DDR 800 MHz geheugen, aangevuld met een flashgeheugen van 512 MB. Hierdoor kunnen we via USB of het thuisnetwerk ook naar video-, foto- en muziekbestanden kijken en luisteren. Alleen bij bepaalde HD-videobestanden met hogere beeldkwaliteit konden we af en toe een hapering in het afspelen ontdekken. 

  Meer multimediamogelijkheden krijgen we door de ontvanger via de router aan het internet te koppelen. Standaard zijn onder meer weerberichten, YouTube, Picasa en internetradio aanwezig. Via het Spark-portaal kunnen we echter nog veel meer apps installeren. Makkelijk is dat we hierbij kunnen instellen in welk land we de ontvanger gebruiken. Via het Spark-portaal kunnen we onder meer naar de diensten voor uitgesteld kijken Uitzending Gemist en RTL XL kijken. Ook informatieve diensten als buienradar zijn beschikbaar. Daarnaast kan men via de ontvanger HbbTV gebruiken. Deze nieuwe interactieve dienst is nu al bij de Nederlandse landelijke publieke tv-kanalen en veel Duitse publieke zenders beschikbaar. Voor HbbTV dient men in het menu deze datadienst te activeren; standaard staat hij namelijk uit.

  Een sublieme beeldkwaliteit via HDMI maakt de Amiko Alien 2 helemaal af. En dat is natuurlijk goed nieuws, want beeldkwaliteit is het belangrijkste bij een digitale televisiedecoder. 

  Amiko bewijst wederom dat goede kwaliteit tegen een lage prijs mogelijk is. Ook bij deze hybride ontvanger maakt men alle beloften meer dan waar.


  CATEGORIE We hebben de Amiko Alien 2 getest in de categorie hybride ontvangers

  FIRMWARE We hebben de Amiko Alien 2 met de firmwareversie Spark 1.2.54 getest. De ontvanger werd beschikbaar gesteld door Astrasat, Groningen.

  Reacties

 1. TV-TIP De wit rose en rood trip

  De wit rose en rood trip
  24Kitchen om 17:00 uur
  Wijngoeroe Harold Hamersma en wijnfanaat Ronald Giphart gaan weer samen de hort op om 's werelds beste druivennat te testen. In dit tweede seizoen is wijnland Zuid-Afrika aan de beurt. De heren rijden onder leiding van hun BOB langs Stellenbosch, Franschhoek, Paarl en Kaapstad en ontdekken alles over de oorsprong van hun favoriete drankje.

  Doe mee en win!

  • *

   5X VIP-PAKKET THE GRINGO

   Tijdens een businesstrip naar Mexico besluit Harold, een ondergewaardeerde middenmanager, zijn eigen ontvoering in scène te zetten om zo losgeld te kunnen eisen van zijn werkgever. Maar plots wordt de radeloze Harold opgejaagd door dubieuze zakenlui, huurmoordenaars, drugsbaronnen en zelfs de DEA. Deze komedie draait vanaf 22 maart in de bioscopen. Totaal TV mag vijf keer een VIP-pakket weggeven, met daarin een powerbank én twee bioscoopkaartjes.

  TV-TIP De vrouw die Poetin wil verslaan

  De vrouw die Poetin wil verslaan
  NPO 2 om 19:15 uur
  Ksenia Sobtsjak was ooit Playboymodel en presentator van de Russische versie van Big Brother. Nu is ze een van de uitdagers van Vladimir Poetin in de verkiezingen. Kan zij echt de nieuwe president worden? Victoria Koblenko volgde haar tijdens haar campagne.