Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Tests

  Amiko HD8265+: een hybride wonderkastje

  Kijkers die nog geen behoefte hebben aan Ultra HD, kopen voor weinig geld een puike ontvanger. We testen een aantrekkelijk model van Amiko.
  Jarco Kriek
  25 augustus 2021
  9
  comments 1
  Amiko HD8265+: een hybride wonderkastje

  Amiko is de afgelopen jaren een bekende merknaam geworden in de Nederlandse satellietspeciaalzaak. Nu hybride ontvangst van meerdere ontvangsttechnieken ingeburgerd raakt, komt de fabrikant met een goedkoop instapmodel dat satelliet-tv combineert met kabel- of etherontvangst.

   

  Mogelijkheden

  De Amiko HD8265+ is in veel satellietzaken verkrijgbaar, en het is niet moeilijk om te zien waarom. Allereerst is er de prijs. Voor nog geen honderd euro kopen we een ontvanger met niet alleen lineaire maar ook online mogelijkheden. Het apparaat combineert satellietontvangst met kabel (DVB-C) of digitale ethertelevisie (DVB-T/T2). Daarbij kunnen maximaal twee smartcards worden gebruikt om betaaltelevisie te kijken. Veel mogelijkheden voor relatief weinig geld dus.

   

  Mobiel gebruik

  Dit totaalplaatje maakt de Amiko HD8265+ ideaal voor recreatief gebruik in caravan of camper. Om dit gebruik eenvoudiger te maken heeft de ontvanger geen netsnoer, maar een 12 volt stroomadapter te vinden. Hierdoor kan hij makkelijk in een caravan of camper geïnstalleerd worden. De ontvanger kan makkelijk uit het zicht worden geplaatst omdat Amiko standaard een infraroodoog meelevert. Hierdoor kan de ontvanger in een kast of achter de televisie geplaatst worden, en toch met de afstandsbediening worden gebruikt. Als de eigenaar na de vakantie thuis via de ontvanger televisie wil kijken, kan de Amiko uit de caravan of camper worden gehaald en in de huiskamer worden geïnstalleerd met de meegeleverde adapter.

   

  Accessoires

  In de doos van de Amiko HD8265+ vinden we verschillende accessoires. Naast de al genoemde adapter en het infraroodoog is er een afstandsbediening – die goed in de hand ligt, een duidelijke toetsindeling heeft en goed met de ontvanger communiceert – met twee AAA-batterijen. Ook is er een HDMI-kabel van Chinese makelij maar goede kwaliteit. De meegeleverde gebruikersaanwijzing is uitvoerig, een Nederlandse uitleg ontbreekt.

   

  Formaat

  De Amiko HD8265+ is een kleine ontvanger, wat bij mobiel gebruik goed uitkomt. De ontvanger is 18cm breed, 16cm diep en 4cm hoog. Aan de voorzijde pronkt prominent een grote navigatie toets met enkele bijhorende knoppen. Tevens is er een groen display met vier cijferposities. Onder de frontklep vinden we mogelijkheden om smartcards te gebruiken. Makkelijk en dus een pluspunt is de USB-aansluiting op de voorzijde van het apparaat.

   

  Aansluitingen

  Omdat de afmetingen van de Amiko HD8265+ bescheiden zijn, is er geen analoge scartaansluiting aanwezig. Om de ontvanger toch op oudere televisies aan te kunnen sluiten, is een 3,5mm mini-jack audio/video-aansluiting aanwezig. Het benodigde verloopkabeltje moet dan wel weer zelf gekocht worden. Dat hoeft maar een paar euro te kosten. In de meeste gevallen zal de ontvanger via HDMI op een televisie aangesloten worden. Deze aansluitmogelijkheid is natuurlijk ook aanwezig. De eerste antenne-aansluiting is een RF-ingang voor kabel of digitale ethertelevisie. Omdat voor beide uitzendtechnieken dezelfde ingang wordt gebruikt, kunnen beiden niet gelijktijdig aangesloten worden. De tweede antenne-ingang is voor satelliet bestemd. Verder zien we nog een tweede USB-aansluiting, een netwerkaansluiting en de aansluiting voor het infraroodoog aanwezig. Voor reparatiedoeleinden is er een RS232-aansluiting. Een hardwarematige aan/uit-schakelaar ontbreekt helaas.

   

  Nederlands menu

  Een Nederlandse handleiding ontbreekt misschien, maar we kunnen Nederlands wel als menutaal selecteren. Dit maakt de eerste installatie van de Amiko HD8265+ heel simpel. Iedereen kan de aanwijzingen die op het beeldscherm worden geprojecteerd opvolgen. Amiko koopt deze ontvanger in bij dezelfde fabrikant als onder meer SAB en Edision. Nu SAB als merk voor satellietontvangers de markt heeft verlaten, is Amiko voor de liefhebbers van dit soort goedkope ontvangers het belangrijkste alternatief geworden. Maar omdat dit soort ontvangers zogenaamde OEM-producten zijn, is het heel goed mogelijk dat dezelfde ontvanger ook met een andere naam en in een andere behuizing te koop is.

   

  Zenderlijsten

  Om het makkelijk te maken, ondersteunt de Amiko HD8265+ het inlezen van zenderlijsten van belangrijke distributeurs. Voor de Benelux is dit het geval voor Canal Digitaal, TV Vlaanderen en Ziggo. Er zijn ook andere mogelijkheden om tv- en radiozenders in een zenderlijst te plaatsen. Dit kan met een automatische of handmatige zoekopdracht. Ook het zoeken met blindscan wordt ondersteund. Bij blindscan worden het frequentiespectrum in kleine stukjes gehakt, waarna elk stukje wordt uitgeplozen op beschikbare signalen. Hierdoor wordt 99 procent van de zenders die op satelliet, kabel of digitaal in ether uitzenden gevonden en in de zenderlijst geplaatst. Er is plek voor maximaal 6000 zenders, en dat is ruim voldoende.

   

  Snelheid en geheugen

  Het zappen tussen ongecodeerd uitgezonden zenders gaat snel en zonder noemenswaardige problemen. Wel is er een lichte vertraging merkbaar als we zappen van een satellietzender naar een zender die via kabel of de digitale ether wordt uitgezonden. Ook bij gecodeerde zenders is de zaptijd iets langer, maar alleszins acceptabel. Op zich is dit verrassend omdat de ontvanger met een processor van 800MHz geen racemonster onder de kap heeft. Ook het geheugen is bescheiden, namelijk 16MB flash en 256MB DDR RAM.

   

  Smartcard

  Er zijn twee manieren om een smartcard in deze ontvanger te plaatsen. Als eerste is er een kaartlezer die werkt op basis van multicas-emulatie. Op dit moment werkt deze interne kaartlezer probleemloos met de smartcards van Canal Digitaal, TV Vlaanderen en Ziggo. Volgend jaar vervalt deze mogelijkheid echter in ieder geval voor de smartcards van Canal Digitaal en TV Vlaanderen. Gelukkig hoeven satellietkijkers die deze smartcards gebruiken niet te vrezen dat de ontvanger dan nutteloos wordt. Er is namelijk ook een Common Interface-slot aanwezig. Als de smartcard van Canal Digitaal of TV Vlaanderen in een witte M7 3.5 CI+ module wordt geplaatst, werkt dat vlekkeloos. Ook de M7 CAM701 module werkt probleemloos in deze ontvanger. Ook de nieuwe Canal Digitaal en TV Vlaanderen CAM803 module werkt zonder problemen op de Amiko 8265+.

   

  Ontvangst

  De Amiko HD8265+ kan door de ondersteuning van de meest gebruikte DiSEqC-mogelijkheden worden aangesloten op vrijwel alle satellietschotelconfiguraties, of deze nu vast of draaibaar zijn. Kabelontvangst is volledig en zonder problemen mogelijk. Omdat deze ontvanger geschikt is voor HEVC (H.265) kunnen ook de ongecodeerd uitgezonden zenders in de ether ontvangen worden. In Nederland gaat het om alle landelijke NPO tv- en radiozenders en enkele regionale omroepen, afhankelijk van het gebied waar de ontvanger wordt gebruikt.

   

  Opnemen

  Door een externe harde schijf of een stick op een USB-poort aan te sluiten, kunnen we programma's opnemen. Het gelijktijdig opnemen en het live kijken van programma's is onbeperkt mogelijk bij ongecodeerd uitgezonden zenders. Bij gecodeerde zenders is dit met enige beperkingen ook mogelijk, mits natuurlijk een geschikte smartcard wordt gebruikt. Als een harde schijf of USB-stick wordt gebruikt, kan ook een live uitgezonden programma tijdelijk worden gestopt voor bijvoorbeeld een telefoongesprek of plaspauze. Dit wordt ook wel timeshifting genoemd.

   

  Menu

  De diverse menu- en informatieonderdelen zijn misschien geen grafische hoogstandjes, maar de gebruikersvriendelijkheid is zeer goed. De informatieschermen geven uitvoerige technische informatie over de bekeken of beluisterde zender. Misschien iets minder overzichtelijk is de EPG, maar na enige gewenning is dit geen probleem.

   

  Beeldkwaliteit

  De Amiko HD8265+ tovert een perfect plaatje op het beeldscherm. De maximale beeldresolutie is 1920 bij 1080, dus Full HD 1080p. Maak bij aanschaf niet de vergissing om te denken dat de ontvanger 4K Ultra HD kan weergeven. De aanwezige videocodec HEVC (H.265) wordt weliswaar ook bij 4K Ultra HD gebruikt, maar deze ontvanger kan absoluut geen 4K-beelden ontvangen of weergeven, ook niet met de interne mediaspeler.

   

  Online

  Naast traditionele lineaire tv beschikt deze ontvanger ook over online mogelijkheden. Deze zijn niet zo uitgebreid als bij Linux Enigma2 ontvangers, maar bijvoorbeeld kijken naar tv-zenders via IPTV-afspeellijsten behoort tot de mogelijkheden. Dit geldt ook voor het beluisteren van internetradiozenders. Bij beide opties moeten we wel zelf de afspeel- en zenderlijsten in de ontvanger plaatsen. Makkelijker is het gebruik van de videodienst YouTube en informatiediensten als het weerbericht en RSS.

   

  Eindoordeel

  Ja, dit is 'm! Een hybride ontvanger met een schappelijke prijs die satelliet-tv combineert met een andere ontvangstmogelijkheid. Voor minder dan honderd euro een ontvanger die zowel thuis als tijdens de vakantiemaanden in 'mobile homes' kan worden gebruikt. Volledig toekomstbestendig voor satellietkijkers, omdat een goedwerkend CI-slot aanwezig is. Zeker voor gebruikers die vooral traditioneel naar tv kijken en slechts beperkt online diensten nodig hebben is de Amiko HD8265+ een goede keuze.

   

  De geteste apparatuur werd beschikbaar gesteld door Astrasat, Groningen

  AmikoHD8265+hybridesatellietkabelDVB-T2DVB-CDVB-S2caravancamper

  Reacties

 1. TV-TIP Run Hide Fight

  Run Hide Fight
  RTL 7 om 20:25 uur
  De zeventienjarige Zoe (Isabel May) heeft het moeilijk met de dood van haar moeder. Ze heeft een slechte relatie met haar vader (Thomas Jane) die ex-militair is. Hij heeft haar wel overlevingsvaardigheden geleerd. Die heeft ze hard nodig als vier gewapende scholieren een bloedbad aanrichten in haar school en dat livestreamen. Ze vecht terug.

  TV-TIP Mr. Frank Visser doet uitspraak

  Mr. Frank Visser doet uitspraak
  SBS 6 om 20:30 uur
  Yolanda uit Capelle aan den IJssel is wat je noemt een echte ketting­roker. Ze rookt zelfs zo veel, dat haar hoogbejaarde buurvrouw Corry door de rookwalmen niet meer buiten kan zitten. Jolanda vindt het geklaag van haar buurvrouw maar gezanik; op haar eigen balkon mag ze zoveel roken als ze wil. En als Corry er echt zoveel last van heeft, gaat ze maar een blokje om. Omdat de dames elkaar inmiddels niet meer kunnen luchten of zien, worden Viktor en inval-rechter Bart Beuvink opgetrommeld.

  Interview

  • *

   Maarten Remmers

   Keuringsdienst van Waarde

   Verslaggever en researcher Maarten Remmers zoekt in Keuringsdienst van Waarde naar de verhalen achter producten.
   Reacties0 reactie(s)