1. Tests

  Amiko Impulse: Compact en temperamentvol

  Amiko presenteert met de Impulse een nieuwe compacte ontvanger met een scherpe prijs. Hij kan zowel thuis als mobiel gebruikt worden.
  Jarco Kriek
  29 august 2016
  8.0
  comments 2
  Amiko Impulse: Compact en temperamentvol
  Amiko presenteert met de Impulse een nieuwe compacte ontvanger met een scherpe prijs. Hij kan zowel thuis als mobiel gebruikt worden.

  De Amiko Impulse is met afmetingen van 14,5 bij 11 bij 3,5cm lekker compact. De ontvanger wordt standaard geleverd met twee dikke dubbelzijdig klevende rubberen randen. Deze zijn onder het apparaat bevestigd. Op deze manier kan de ontvanger bijvoorbeeld achterop het televisietoestel worden geplakt of onzichtbaar in een kast geplaatst worden. De bediening gaat in deze gevallen via het meegeleverde infraroodoog.

  Eenvoudig uiterlijk
  De Amiko Impulse ziet er eenvoudig uit, met aan de voorzijde alleen een viercijferig 7-digits display. Onderaan het front zit de sleuf voor het plaatsen van de smartcard in de kaartlezer, dicht bij de bodem van de ontvanger. Normaal zijn we geen voorstander van dit soort constructies. Dat komt door de warmteontwikkeling: bij veel andere ontvangers heeft deze constructie al geleid tot door de warmte kromgetrokken smartcards. Amiko heeft het echter slimmer aangepakt, en de behuizing van de Impulse iets groter gemaakt. Hierdoor is er meer ruimte voor koelribben, waardoor de warmte netjes uit het apparaat geleid kan worden.

  Minimale aansluitingen
  Een compacte formaat heeft niet alleen maar voordelen: het biedt namelijk niet veel ruimte voor aansluitmogelijkheden. Aan de rechterzijkant vinden we twee USB 2.0 aansluitingen. De achterzijde is voorzien van een ouderwets scartpoort, HDMI, de ingang voor het infraroodoog, de LNB antenne-ingang en de digitale audio-uitgang. Opvallend is dat Amiko bij de laatste aansluiting voor coaxiale cinch heeft gekozen, terwijl de meeste tv-decoders tegenwoordig een optische aansluiting hebben. Bij de ontvanger wordt ook een goed functionerende afstandsbediening met batterijen, de voedingsadapter en een Nederlandse handleiding geleverd. De Amiko Impulse werkt op een voedingsspanning van 12 volt.

  Eenvoudige installatie
  De eerste installatie van de Amiko Impulse is eenvoudig. Naast satellietontvangst biedt het apparaat nog veel meer. Voor een deel van die extra mogelijkheden is een internetaansluiting noodzakelijk. Omdat er geen vaste netwerkaansluiting aanwezig is, kan het apparaat alleen draadloos aan internet gekoppeld worden. Hiervoor moet een USB wifi-stick worden gebruikt. Amiko ontvangers ondersteunen alleen USB wifi-sticks die van de Ralink RT5370 chipset gebruikmaken. Met de USB wifi-stick van Amiko zelf is probleemloos wifi-gebruik gegarandeerd. Via USB kunnen we ook een externe harde schijf of USB stick aansluiten. Hierdoor krijgen we mogelijkheden voor opnemen en timeshifting (het pauzeren van live uitgezonden programma's). Vanwege de enkele tuner zijn er beperkingen bij het opnemen van programma's. Opgenomen programma's worden wel gedecodeerd op het opslagapparaat gearchiveerd, waardoor ze tot in lengte van dagen kunnen worden bekeken.

  Alle functies aanwezig
  Wat betreft de satellietontvangst zijn alle belangrijke functies aanwezig zijn. Zo kunnen we de fastscan van de aanbieders CanalDigitaal, TV Vlaanderen en TéléSAT gebruiken en worden deze zenderlijsten - als we dat willen - automatisch ververst. Ook zijn alle andere zoekmogelijkheden aanwezig, waaronder blindscan. Op deze manier hoeven we geen enkele zender te missen. De gebruikte tuner is van goede kwaliteit en heeft een juiste gevoeligheid. We kunnen probleemloos alle soorten schotelinstallaties aansluiten. Hiervoor is ondersteuning van de DiSEqC-protocollen 1.0, 1.1, 1.2 en USALS aanwezig. Ook een Unicable LNB kan op de Amiko Impulse aangesloten worden.

  Menustructuur
  De info- en menustructuur van de Amiko Impulse is simpel, maar daardoor wel overzichtelijk. In het menu kunnen we veel onderdelen naar eigen inzicht instellen. Hierdoor is het apparaat eenvoudig te personaliseren. Via de EPG krijgen we afhankelijk van de tv-zender tot zeven dagen vooruit programma-informatie. Ook kunnen we vanuit de EPG programma's voor opnemen instellen. Dit werkt zonder noemenswaardige problemen. Zoals eerder gesteld kunnen alleen programma's opgenomen worden als via de USB-aansluiting een externe harde schijf aangesloten is. Als op deze apparaten video-, foto- en muziekbestanden geplaatst zijn, kunnen deze via de mediaspelerfunctie op de Amiko Impulse afgespeeld of bekeken worden. Ondersteuning is er onder andere voor MKV, AVI, MPEG, TS, VOB en MP3. Via de internetfunctie kunnen we onder meer ook de video's van YouTube afspelen of luisteren naar tienduizenden radiozenders van over de gehele wereld. Tv-zenders die via satelliet ontvangen worden kunnen via een app naar Android-tablets en -smartphones worden gestreamd. De tablet en smartphone moet daarvoor wel op hetzelfde netwerk zijn aangesloten als de Amiko Impulse.

  Grote opslagcapaciteit
  De Amiko Impulse heeft de mogelijkheid om zenders op diverse manieren in zenderlijsten op te slaan. Het geheugen heeft plaats voor zesduizend tv- en radiozenders. Daarnaast kunnen we zelf zenderlijsten maken met de favorietenlijst-functie. De Amiko Impulse is een snelle zapper voor een ontvanger in deze prijsklasse. Het hart bestaat uit twee processors. De hoofdprocessor heeft een snelheid van 594MHz en wordt bijgestaan door een tweede, minder snelle 337MHz processor. Hieraan gekoppeld is een 8MB flash en 1GBB DDR RAM geheugen.

  Beeldkwaliteit
  De beeldkwaliteit van de Amiko Impulse is goed. Dat geldt zowel voor HD- als SD-zenders wanneer deze via HDMI worden bekeken. Via HDMI kunnen we in beeldformaten tot 1080p kijken, en daarbij is het aan te raden om videobestanden en tv-zenders weer te geven in het beeldformaat waarin deze worden aangeboden. De upscaling voldoet, maar is niet van de kwaliteit die we aantreffen in veel duurdere satellietontvangers. Via de analoge scart-poort is kijken met de Amiko Impulse geen pretje.

  Toekomstzeker?
  De Amiko Impulse is voor rond de tachtig euro in Nederland te koop. Het is hiermee een budgetontvanger met veel mogelijkheden, bijvoorbeeld voor gebruik op camping, in de camper of gewoon in de huiskamer. Het is dus niet verwonderlijk dat er geen Common Interface-slot in de ontvanger zit. Dit is wel een minpuntje op gebied van gegarandeerd gebruik in de toekomst. De interne kaartlezer gebruikt de Conax-codering, die via emulatie wordt omgezet naar een Multicas functie. Hierdoor kunnen de smartcards van CanalDigitaal, TV Vlaanderen en TéléSAT in principe probleemloos gebruikt worden. Er moet echter wel rekening worden gehouden met het feit dat steeds meer zenders bij deze aanbieders van de CWOE-codering gebruik gaan maken. Deze zenders kunnen alleen bekeken worden met de nieuwe witte CI-module van CanalDigitaal en TV Vlaanderen, of met de bruikleenontvangers van deze aanbieders. Omdat de Amiko Impulse niet over een CI-slot beschikt, kan men deze zenders niet met deze ontvanger bekijken. Momenteel speelt dit bij de zenders FOX Sports 2, Mezzo HD en Motors HD, maar de verwachting is dat in de toekomst meer zenders van de aangescherpte CWOE-coderingstechniek binnen Nagravision/Mediaguard3 gebruik gaan maken. 

  Conclusie
  De Amiko Impulse is een compacte en probleemloos werkende ontvanger. Voor weinig geld haalt men veel tv en multimedia in de huiskamer. Het ontbreken van een CI-slot is het grootste gemis.


  OPSTART EN VERBRUIK De Amiko Impulse verbruikt in stand-by minder dan 0,5 watt. In volledig gebruik inclusief USB harde schijf verbruikt hij 19 watt. De opstarttijd bedraagt minder dan dertig seconden.

  FIRMWARE We hebben de Amiko Impulse getest met firmwareversie 2.2.21. Apparatuur beschikbaar gesteld door Astrasat, Groningen.

  Reacties

 1. Doe mee en win!

  • Coronel Racing

   2X SUPER RACEPRIJS MET KARTEN

   Fast & Furious: Hobbs & Shaw geeft een wending aan de franchise en neemt de kijker mee van Los Angeles naar Londen en van het verlaten Chernobyl naar het prachtige Samoa. Deze actiefilm is verkrijgbaar op 4K Ultra HD, (3D) Blu-ray en dvd. Totaal TV geeft twee keer een super raceprijs weg, met de dvd én voor twee personen een kart-arrangement bij Coronel Karting.

  TV-TIP Frozen

  Frozen
  SBS6 om 18:00 uur
  Om een einde te maken aan de ijskoude betovering besluit Anna, een dromerige en onbevreesde optimist, samen te werken met Kristoff, een stoere bergbewoner. Samen maken zij een spannende reis om Anna's zus, de ijskoude sneeuwkoningin Elsa, te vinden en om zo de ijzige vloek over het koninkrijk te kunnen opheffen.

  TV-TIP Dancing on Ice

  Dancing on Ice
  SBS6 om 20:00 uur
  SBS haalt weer een succesprogramma uit de mottenballen. Dit keer gaan BN'ers weer het ijs op voor een nieuw seizoen Dancing on Ice.

  Interview

  • Joris Linssen Joris Kerstboom

   Joris Linssen

   Joris Kerstboom

   In aanloop naar het nieuwe seizoen Joris’ Kerstboom van Joris Linssen op 20 december zijn er vijf kortere uitzendingen.
   Reacties0 reactie(s)