1. Tests

  Amiko Micro HD: Het kleine kijkwonder

  De nieuwe Amiko Micro HD is zo klein dat hij achter de tv kan worden gemonteerd. Ideaal voor camper, caravan of slaapkamer.
  Jarco Kriek
  9 juli 2016
  8.0
  comments 5
  Amiko Micro HD: Het kleine kijkwonder
  De nieuwe Amiko Micro HD is zo klein dat hij achter de tv kan worden gemonteerd. Ideaal voor camper, caravan of slaapkamer. 

  De Amiko Micro HD kan met twee strips met sterk dubbelzijdig plakband achter een tv-toestel of in een meubel worden bevestigd. Omdat de bediening verloopt via de afstandsbediening en een los infraroodoog, kan de ontvanger dus helemaal uit het zicht worden geplaatst. Het infraroodoog wordt standaard meegeleverd. Dat geldt ook voor een verloopkabel voor de RS-232 data-aansluiting en een verloopkabel voor de analoge video/audio cinch-aansluitingen. Verder vinden we in de doos een goede Nederlandse handleiding, een HDMI-kabel en de afstandsbediening met batterijen. 

  De HD-satellietontvanger is zeer compact. Hij heeft een lengte van 11,5 centimeter, breedte van 7,5 centimeter en is 2,2 centimeter dik. Opvallend is de fel rode kleur aan de zijkant en de mooie zwarte boven- en onderzijde. De ontvanger is met 250 gram vederlicht. Dat komt vooral doordat de voeding via een externe adapter verloopt. 

  Omdat de ontvanger compact is en er dus naast de printplaat weinig ruimte overblijft, is er bij langdurig continu gebruik sprake van warmteontwikkeling. Dat de bevestigingsstrips aan de achterzijde van de ontvanger deels over de openingen in de behuizing zijn geplakt, maakt het er niet beter op. Bij normaal gebruik vormt deze warmteontwikkeling echter geen probleem. 

  Ook de lezer voor de smartcard bevindt zich aan de achterkant van de ontvanger. Als de ontvanger met de bevestigingsranden achterop een televisie wordt geplakt en men vergeet de ontvanger dagenlang uit te zetten, dan zouden er problemen met de smartcard kunnen optreden. Dat de fabrikant en distributeur alle vertrouwen in het apparaat hebben, blijkt uit het feit dat er standaard twee jaar fabrieksgarantie wordt gegeven. 

  Door de kleine behuizing beschikt de ontvanger niet over een display. In het infraroodoog is alleen een led ingebouwd. De geelgroene kleur brandt als de ontvanger in gebruik is. In stand-by is de kleur rood.

  De ontvanger heeft diverse 3,5 mm jack aansluitingen. Via de meegeleverde verloopkabels kunnen we hierop het infraroodoog, de RS-232 datakabel en de analoge video- en geluidskabels aansluiten. Er is verder een tuneringang zonder doorlusmogelijkheid, een USB-aansluiting, een HDMI-uitgang en een netwerkaansluiting. 

  De interne kaartlezer is officieel geschikt voor de Conax-codering. Via emulatie wordt hier echter een Multicas-kaartlezer van gemaakt. Hierdoor is hij geschikt voor de smartcards van CanalDigitaal en TV Vlaanderen. Omdat er geen Common Interface-slot aanwezig is, moeten we toch wijzen op mogelijk mindere toekomstzekerheid. Wanneer de emulatie – al dan niet tijdelijk – door wijzigingen in coderingssystemen niet meer werkt, dan kan de ontvanger geen gecodeerde uitzendingen meer weergeven. FOX Sports-abonnees bij CanalDigitaal moeten er rekening mee houden dat met de Amiko Micro HD niet naar het sportkanaal FOX Sports International 2 HD gekeken kan worden.

  Het aansluiten van de Amiko Micro HD is kinderspel. Alles wijst zich vanzelf. Eenmaal aangesloten blijkt de ontvanger een gebruikersvriendelijke, maar voor een HD-ontvanger eigenlijk wat simpele gebruikersinterface te hebben. 

  De tuner is gevoelig en kan daardoor ook met kleinere schotelantennes gebruikt worden. Belangrijk is de fastscanfunctie voor onder meer de tv-aanbieders CanalDigitaal en TV Vlaanderen. Verder is er een uitgebreide en actuele satelliet- en transponderdatabase en met blindscan krijgt de gebruiker vrijwel alle op een satelliet uitgezonden tv- en radiozenders in de zenderlijst, maar uit een uitgebreidere test blijkt dat de ontvanger bij smalbandig uitgezonden tv-kanalen wat steekjes laat vallen. Dat is bij normaal gebruik overigens een verwaarloosbaar probleem. 

  Via de USB-aansluiting kunnen we een externe harde schijf of USB-stick aansluiten. Hierdoor kunnen we live uitgezonden programma’s pauzeren – ook wel timeshifting genoemd – en krijgen we beperkte opnamemogelijkheden. Er kan onder bepaalde omstandigheden een tv-programma worden opgenomen en live naar een andere tv-zender gekeken worden. 

  De elektronische programmagids (EPG) functie werkt goed. De gebruiker kan zelf bepalen op welke manier de EPG wordt weergegeven. Er is maximaal zeven dagen vooruit programma-informatie van tv-zenders beschikbaar.

  De USB-aansluiting kan ook gebruikt worden voor om een draadloze Wi-Fi-dongle aan te sluiten. Alleen dongles met de Ralink RTS-370 chipset werken goed op deze ontvanger. Beter is het natuurlijk om de ontvanger via een netwerkkabel op het thuisnetwerk – en dus het internet – aan te sluiten. Op deze manier komen enkele interactieve toepassingen binnen handbereik, zoals YouTube. Verder kunnen we via het homeshare-protocol binnen het eigen huis een smartcard delen. Onder de server-instellingen vonden we ook de ondersteuning van veel meer emulatieprotocollen, waaronder Cccam. Via de interne mediaspeler kunnen de meest gebruikte video-, foto- en muziekbestanden worden afgespeeld.

  Het aansluiten van de meeste schotelinstallaties is door ondersteuning van de DiSEqC-protocollen 1.0, 1.1, 1.2 en USALS mogelijk. Via USB kunnen settinglijsten en databasebestanden van en naar de satellietontvanger worden overgebracht. Voor mobiel en campinggebruik is het goed om te weten dat de Amiko Micro HD op 12 volt voedingsspanning kan worden gebruikt. 

  Het zappen tussen tv- en radiokanalen verloopt vlotjes en soepel. Ook bij gecodeerde kanalen in combinatie met gebruik van een smartcard in de interne smartcardlezer. Dat komt mede door de tamelijk snelle processor met een kloksnelheid van 400 MHz. Daaraan gekoppeld zit een DDR RAM-geheugen van 1GB en een NAND Flash geheugen van 64MB. 

  Deze hardware-combinatie komt ook de beeldkwaliteit ten goede. Deze is op zowel HD- en SD-kanalen zeer goed. Omdat het een HD-satellietontvanger is, kan hij ook SD-kanalen die in MPEG2 en MPEG4 worden uitgezonden weergeven. De beeldformaten 480, 576, 720 en 1080 worden zowel in i- als p-varianten ondersteund. 

  De afstandsbediening werkt goed en ligt lekker in de hand. Opvallend is echter wel de + en – programmatoets niet werkt voor het wijzigen van kanaal. Hiervoor dienen we de boven en beneden toets rond de OK-toets te gebruiken.

  De Amiko Micro HD is een goed werkende HD-satellietontvanger die zowel thuis, onderweg of op vakantie gebruikt kan worden. Het kleine formaat biedt extra mogelijkheden, maar heeft ook een keerzijde.


  VERBRUIK EN OPSTART De Amiko Micro HD verbruikt in standby minder dan 0,5 watt. In volledig bedrijf inclusief USB harde schijf zonder externe voeding bedraagt het verbruik 21,1 watt.

  FIRMWARE We hebben de Amiko Micro HD getest met firmwareversie 1.085 MCAS. De ontvanger werd beschikbaar gesteld door Astrasat, Groningen.

  Reacties

 1. TV-TIP The Bold and the Beautiful

  The Bold and the Beautiful
  RTL 8 om 17:36 uur
  Zoe en Reese hebben een vader-dochtergesprek over Reese's gevoelens voor Taylor. Hope wil voordat de baby komt nog op vakantie met Liam en gaat met hem naar Catalina Island. Baby Kelly krijgt cadeautjes.

  Doe mee en win!

  • *

   5X2 KAARTEN WHAT MEN WANT

   Ali David is een sportagente die moet concurreren met haar mannelijke collega’s. Door een samenloop van omstandigheden kan ze ineens de gedachten van mannen horen. Met deze nieuwe gave is ze haar collega’s te slim af maar zet ze wel haar relaties, waaronder die met haar vriend, op het spel. Totaal TV mag vijf keer twee kaartjes voor deze komedie weggeven.

  TV-TIP Goede tijden, slechte tijden

  Goede tijden, slechte tijden
  RTL 4 om 20:05 uur
  Daan heeft een geheime ontmoeting op een afgesproken locatie. Nina twijfelt als Lucas zichzelf als kinderoppas van Max opwerpt. Kimberly baalt dat ze alleen reacties krijgt van macho's en dubieuze types.

  Interview

  • *

   Miljuschka Witzenhausen

   Miljuschka in Japan

   In een poging de geheimen van de Japanse keuken te ontrafelen, waagde Miljuschka Witzenhausen zich aan extreem giftige en nog bewegende visgerechten.
   Reacties0 reactie(s)