1. Tests

  Amiko Mini HD: Verrassend klein, verrassend goed

  Kan Amiko met de kleine Mini HD ontvanger dezelfde kwaliteit bieden als bij de grotere modellen? Totaal TV legde het kleintje onder de loep.
  Jarco Kriek
  19 juni 2016
  10.0
  comments 23
  Amiko Mini HD: Verrassend klein, verrassend goed
  Kan Amiko met de kleine Mini HD ontvanger dezelfde kwaliteit bieden als bij de grotere modellen? Totaal TV legde het kleintje onder de loep.

  De afgelopen jaren zijn HD-satellietontvangers steeds kleiner van formaat geworden. Zeker in deze tijd van het jaar, waarin veel mensen eropuit trekken, zien we veel kleine ontvangers op de markt komen. In de camper, caravan of boot is satellietontvangst een prima manier om naar Nederlandse tv-kanalen te kijken, en dan is een klein formaat ontvanger erg prettig. 

  De Amiko Mini HD is in dat opzicht ideaal. Door de lijn van Alien-satellietontvangers is Amiko in Nederland en Vlaanderen een bekende naam geworden. Amiko ontvangers staan bekend als betrouwbaar. Natuurlijk willen we weten of dat met de Mini HD ook het geval is.

  De ontvanger is ongeveer tien centimeter breed en weegt nog geen 250 gram. Ondanks het kleine formaat heeft het een chique uiterlijk. Hem achter een kast of de televisie wegstoppen hoeft dus zeker niet. Wie dat toch wil doen, kan de ontvanger via het meegeleverde infrarood-oog gewoon bedienen. Aan de onderkant van de ontvanger is heel subtiel een interne kaartlezer weggewerkt. Aan de zijkant vinden we de eerste USB-aansluiting. 

  Achterop de ontvanger vinden we wat ongebruikelijke aansluitmogelijkheden. Maar Amiko heeft aan alles gedacht. Voor deze aansluitingen levert men de benodigde kabels mee om alle randapparatuur aan te kunnen sluiten. Zo is er een A/V-uitgang voor oudere televisies zonder HDMI, wat in caravans natuurlijk nog wel eens voorkomt. Voor servicedoeleinden is er een RS232 datapoort waarvoor ook het de verloopkabel wordt meegeleverd. Verder vinden we de HDMI-poort, de LNB-ingang – zonder doorluismogelijkheid – en een netwerkaansluiting.

  Het is natuurlijk prettig dat de Amiko Mini HD op 12 volt werkt. Zo kunnen we de ontvanger op reis ook zonder netstroom via een accu gebruiken. Voor aansluiting op het net levert Amiko een externe voedingsadapter mee. Dat is fijn, want hierdoor blijft de warmteontwikkeling in de satellietontvanger beperkt. 

  Een voordeel zijn ook de bevestigingsmogelijkheden. We kunnen de ontvanger met schroeven stevig aan een wand bevestigen. Als dit niet mogelijk is - of als er wordt gekozen voor plaatsing achter het televisietoestel - dan biedt een stevig rubberblok met dubbelzijdig plakband onder de ontvanger uitkomst. Het blok geleidt tevens de warmte uit de ontvanger. 

  In de doos vinden we verder nog een uitgebreide duidelijke Nederlandstalige handleiding en de afstandsbediening met bijbehorende AAA-batterijen. De afstandsbediening ligt goed in de hand, heeft een prettige toetsindeling en werkt prima met de ontvanger samen.

  De eerste installatie is vrij eenvoudig en voor iedereen uitvoerbaar. Als we de Nederlandse taal selecteren, worden direct de belangrijkste instellingen – waaronder de ondertiteling –correct ingesteld voor de Nederlandse taal. De menustructuur is simpel van opzet maar juist hierdoor heel gebruikersvriendelijk. Voor directe ontvangst van alle door CanalDigitaal en TV Vlaanderen aangeboden tv- en radiozenders vinden we een snelwerkende fastscan-functie. 

  Om alle tv-kanalen die via een bepaalde satelliet worden uitgezonden te kunnen ontvangen vinden we daarnaast ook de blindscan optie. Deze werkt snel en goed. Zeker op vakantie, waar we soms willen kijken naar lokale tv- en radiozenders van andere aanbieders, is deze blindscan mogelijkheid erg nuttig. 

  Maar eigenlijk is deze Amiko Mini HD een multifunctionele HD-satellietontvanger die ook buiten camper, boot of caravan prima tot zijn recht komt. Door het kleine formaat en de eenvoudige aansluitingen is hij in het weekend op de camping en doordeweeks gewoon thuis te gebruiken. Ook wanneer men thuis een meer uitgebreidere schotelantenne gebruikt. Alle DiSEqC-protocollen worden namelijk ondersteund, inclusief 1.2 en USALS voor draaibare schotelantennes. 

  Het thuisgebruik biedt extra mogelijkheden als we de Amiko Mini HD op het thuisnetwerk aansluiten. We krijgen hierdoor interactieve opties. Zo kunnen we bijvoorbeeld video’s via YouTube of het weerbericht bekijken. Zelfs het bekijken van erotische video’s via YouPorn is een mogelijkheid. Jammer genoeg heeft Amiko in deze HD-satellietontvanger het Spark-platform - met daarbij behorende interactieve mogelijkheden als uitgesteld kijken en internetradio - niet toegevoegd.

  De beeldkwaliteit is uitstekend. Dat geldt zowel voor HD- als SD-zenders. Via de A/V-uitgang is dat natuurlijk van mindere kwaliteit, maar toch nog heel acceptabel. 

  Met de USB-poort kunnen we de Amiko Mini HD als mediaspeler gebruiken. Door de 400 MHz snelle processor kunnen we ook naar HD-videobestanden kijken. Het geheugen van 1024MB is fors voor dit soort ontvangers, en daarnaast is er een flashgeheugen van 64MB. Daarmee gaat de Amiko Mini HD alle concurrenten in het recreatiesegment voorbij. Ook op het gebied van ondersteunde beeldformaten is dat het geval: de Amiko Mini HD ondersteunt zelfs 1080p. Ook foto’s en muziek zijn via de mediaspeler af te spelen.

  De Amiko Mini HD ondersteunt firmware-updates via OTA, maar dit is op de Nederlandse satellieten nog niet actief. Het opwaarderen van de firmware moet dus handmatig gebeuren. Er is een mogelijkheid om dit via RS232 te doen, maar onze voorkeur gaat uit naar USB. Het opwaarderen van de firmware is makkelijk en gebeurt via het menu. Het is natuurlijk altijd aan te bevelen om te checken of de laatste versie gebruikt wordt, zeker als men dit soort satellietontvangers met grote tussenpozen gebruikt. 

  De firmware is ook belangrijk voor de interne kaartlezer. Deze is namelijk standaard vanuit de fabriek niet geschikt voor de door CanalDigitaal en TV Vlaanderen Nagra/Mediaguard-codering, maar met de juiste firmware wordt hij dat wel. De Mini HD is geen trage zapper, maar in een toekomstige update zou de zapsnelheid nog eens verbeterd mogen worden.

  Omdat er geen Common Interface-slot aanwezig is, moet men als consument wel volledig vertrouwen op een blijvende ondersteuning van de fabrikant en importeur mocht er een wijziging aan de codering van CanalDigitaal en TV Vlaanderen plaatsvinden. Wij hebben met Amiko geen enkele aanleiding om daar aan twijfelen.

  Door het koppelen van een externe harde schijf of een snelle USB-stick aan de satellietontvanger krijgen we ook opnamemogelijkheden en timeshifting. We kunnen een live uitgezonden tv-programma pauzeren als we tijdelijk willen stoppen met kijken. Het programma wordt dan op de harde schijf opgenomen en we kunnen op elk geschikt moment verder kijken vanaf het punt dat we gestopt zijn. We kunnen natuurlijk ook bij afwezigheid een tv-programma opnemen. De koppeling met de aanwezige Elektronische Programma Gids werkt uitstekend. Deze tv-gids is net als het menu simpel maar overzichtelijk.

  De Amiko Mini HD is de ideale instap HD-satellietontvanger die zowel thuis, op de camping of op de boot te gebruiken is. Wat ons betreft de campingontvanger van 2013. Klein, fijn en betrouwbaar.


  VERBRUIK EN OPSTART De Amiko Mini HD heeft een opstarttijd van minder dan twintig seconden en verbruikt in bedrijf 24 watt. Er is standby-stand met een verbruik minder dan 1 watt.

  FIRMWARE We hebben de Amiko Mini HD getest met firmwareversie 1.5.51 EMU. De ontvanger werd geleverd door Astrasat, Groningen.

  Reacties

 1. TV-TIP UEFA Champions League

  UEFA Champions League
  Ziggo Sport Select om 20:00 uur
  Slaagt Ajax er vanavond in om, na het gelijkspel van vorige week, in de Johan Cruijff Arena af te rekenen met het lang niet malse Standard Luik, dan rest de Amsterdammers nog één tweeluik op weg naar de Champions League. Het zal vást niet zo simpel gaan als in de duels met Sturm Graz.

  Doe mee en win!

  • *

   5X DVD PICNIC AT HANGING ROCK

   In 1900 maakt een groep schoolmeisjes een dagtocht naar het donkere, broeierige Hanging Rock. Tijdens de picknick verdwijnen drie meisjes en hun gouvernante in de Australische bush. Deze miniserie naar de roman van Joan Lindsay verschijnt 25 september op dvd en via lumiereseries.com streaming vanaf 18 september: Totaal TV mag de dvd vijf keer weggeven.

  TV-TIP Say Yes to the Dress: Benelux

  Say Yes to the Dress: Benelux
  TLC om 20:30 uur
  Meteen na Say Yes To the Dress UK volgt Fred van Leer met de Benelux-editie. De traanklieren zitten niet verstopt bij de stylist, maar de verhalen van de koppels zijn dan ook niet mis dit seizoen. Peggy (40) werd op haar 16de uitgehuwelijkt in Syrië en trouwt nu eindelijk met iemand van eigen keuze.