1. Tests

  Amiko Spiel Mini: Kijken én spelen: campingideaal

  De moderne satellietontvanger is tevens een mediaspeler en interactieve decoder. De Amiko Spiel voegt daar een gamefunctie aan toe.
  Jarco Kriek
  10 august 2016
  9.0
  comments 2
  Amiko Spiel Mini: Kijken én spelen: campingideaal
  De moderne satellietontvanger is tevens een mediaspeler en interactieve decoder. De Amiko Spiel voegt daar een gamefunctie aan toe.

  Amiko brengt twee modellen van de Amiko Spiel op de markt. Wij testen hier de kleine versie die onder de naam Amiko Spiel Mini wordt verkocht. Mini is de ontvanger zeker, want hij werd speciaal gemaakt voor montage achter een televisie. Om de ontvanger te kunnen bedienen wordt standaard een infraroodoog meegeleverd. Aan de onderzijde van de ontvanger zitten twee stevige rubberstrips met goed klevend dubbelzijdig plakband, die zorgen voor een stevige bevestiging achter de tv.

  Veel accessoires meegeleverd
  In de kleine verpakking zit naast de Amiko Spiel Mini een groot aantal accessoires. De externe stroomadapter is een verstandige keuze: omdat de ontvanger op 12 volt draait kan hij prima in de caravan of op de camping worden gebruikt, en tevens voorkomt het dat de warmteontwikkeling in de kleine behuizing te hoog oploopt. Dat is extra belangrijk omdat de smartcardlezer zich aan de onderzijde van de decoder bevindt: als het daar te warm wordt, bestaat de kans dat een plastic smartcard gaat vervormen. Verder wordt een afstandsbediening met bijbehorende AAA-batterijen, een HDMI-kabel, een verloopkabel van mini jack naar A/V cinch en een verloopkabel van mini jack naar RS232 meegeleverd. Importeur Astrasat levert tijdelijk als extra een gratis USB-gamecontroller mee voor de spelletjes in de Amiko Spiel.

  Klein formaat ontvanger
  De Amiko Spiel Mini heeft een lengte van 14,4cm, een breedte van 11cm en een hoogte van 4cm. De aansluitmogelijkheden vinden we aan de zijkant - de eerste USB-aansluiting - en aan de achterkant van de ontvanger. Naast een tweede USB-poort zijn er de mini jack ingangen voor A/V-cinch, RS232 en het infraroodoog. Digitale audio is via een optische aansluiting beschikbaar. Voor internet- en netwerk connectiviteit is er de ethernetaansluiting. Digitaal beeld en geluid is beschikbaar via HDMI. De LNB-ingang van de satelliettuner maakt het geheel compleet. Er is geen doorlusmogelijkheid.

  USB-opslagapparaat
  Om meer functies te kunnen gebruiken, is het aan te raden om een USB-opslagapparaat aan de Amiko Spiel Mini te koppelen. Bij gebruik van een USB harde schijf is het aan te raden om deze via een externe voeding van stroom te voorzien. In de praktijk werkt een USB-stick van 32 of 64GB ook prima. Met een USB-opslagapparaat kunnen tv-programma’s opgenomen worden. Omdat er slechts één tuner beschikbaar is, zijn de mogelijkheden beperkt. Wel worden opnames in vrijwel alle gevallen ongecodeerd opgeslagen. Ook timeshift hoort tot de mogelijkheden. 

  Mediaspeler en OTT-mogelijkheden
  De beschikbare mediaspeler kan overweg met de meest gebruikte bestandsformaten als MKV, AVI, MP4 en MPG voor video, MP3 voor muziek en JPEG voor foto's. De DNLA-functie maakt het mogelijk om deze bestanden ook via het thuisnetwerk van NAS-apparaten en harde schijven in computers naar de satellietontvanger te streamen. Via DNLA kunnen we zelfs een multiroom-omgeving creëren waarbij met één smartcard op meerdere schermen naar satelliet-tv kan worden gekeken. Dit is alleen mogelijk op apparaten die DNLA ondersteunen, zoals ontvangers, tv's en tablets of smartphones met een DLNA-app. Over The Top (OTT) zijn er ook enkele toepassingen beschikbaar. Zo kunnen we naar YouTube kijken, is er een RSS-lezer, een weerbericht en Google Maps. Ook ontvangen we via het internet tienduizenden radiozenders van over de hele wereld. Door het installeren van plugins is het OTT-aanbod nog verder uit te breiden. Op internet is er ook 'stoute' firmware te vinden waarmee cardsharing binnen handbereik komt.

  Smartcards CanalDigitaal en TV Vlaanderen bruikbaar
  De interne kaartlezer is in principe geschikt voor de Conax-codering, maar kan via de firmware ook in multicas-stand worden gezet. Hierdoor zijn de smartcards van CanalDigitaal en TV Vlaanderen bruikbaar. Het gaat hier dus om niet-gecertificeerd gebruik, met in theorie de kans op uitval. Als dit gebeurt, is de ontvanger alleen voor ontvangst van ongecodeerde FTA kanalen bruikbaar. Met de kaartlezer kan niet naar het sportkanaal FOX Sports 2 HD worden gekeken, omdat deze een speciale codering gebruikt. De zoekmogelijkheden van de satelliettuner zijn ruim voldoende. Zo wordt de fastscanfunctie ondersteund waarmee abonnees van CanalDigitaal en TV Vlaanderen altijd de meest recente zenderlijst in de ontvanger hebben. Bij frequentieverhuizingen of toevoeging van nieuwe zenders kan dankzij een nieuwe fastscan zenderlijst altijd naar alle zenders binnen het abonnement worden gekeken. Ook het toevoegen van meerdere zenders gaat probleemloos dankzij de verschillende zoekmogelijkheden, inclusief blindscan. Er is ruimte voor opslag van vijfduizend zenders. Door de ondersteuning en de probleemloze werking van de DiSEqC-protocollen 1.0, 1.1, 1.2 en USALS is het aansluiten van DUO LNB, Triple LNB, multi-satelliet en draaibare schotelantennes mogelijk. Behalve via de afstandsbediening kan de ontvanger dankzij een speciale app ook worden bediend met Android-tablets en smartphones.

  Eerste installatie: simpel
  Hoewel er geen speciaal menu is voor de eerste installatie, is het instellen kinderspel. Voor klanten van CanalDigitaal en TV Vlaanderen staat alles direct op zijn plek als men fastscan gebruikt. Ook wie niet de DUO- of Triple LNB van deze aanbieder gebruikt kan met de auto-DiSEqC functie automatisch de LNB-instellingen goedzetten. Deze functie werkt prima. Meer uitgebreide instellingen kan men zelf in het menu toepassen. Er zijn meer dan voldoende instelmogelijkheden om de ontvanger te personaliseren. Het menu oogt zeer simpel, maar overzichtelijk. Dat geldt ook voor alle andere schermafbeeldingen. Fastscan wordt vanaf de Astra1-satelliet geïnstalleerd. Ontvangst van deze positie is dus noodzakelijk. De tunergevoeligheid is goed, en we kunnen zonder problemen SCPC-zenders die met een lage bandbreedte uitzenden ontvangen en bekijken. De koppeling tussen EPG en opname loopt soepel. Alle via de EPG ingestelde opnames werden keurig op tijd opgenomen. De beeldkwaliteit is prima, zowel bij HD- en SD-zenders. Het zappen bij ongecodeerde kanalen verloopt snel. Bij gecodeerde kanalen duurt het soms wat langer.

  Spelen via de satellietontvanger
  De meest opvallende extra optie van de Amiko Spiel Mini is de gamefunctie. Die is natuurlijk niet vergelijkbaar met de Xbox of PlayStation, maar zeker op de camping goed voor uren tijdverdrijf. Bekende klassiekers - zogenaamde retro-games - als Tetris zijn beschikbaar, naast spellen uit de stal van Sega. Een vijftal is al geïnstalleerd. Via de beschikbare gamestore kunnen we naar hartenlust spellen downloaden en spelen. Het gaat hierbij helaas niet om de originele rom-sets van de spellen uit de arcade, maar toch is deze extra mogelijkheid zeker een leuke aanvulling. Als er toevallig niets op tv wordt uitgezonden, kan het hele gezin ervan genieten. Voor het downloaden en spelen van spellen is het noodzakelijk dat er een USB-stick of harde schijf is aangesloten.

  Conclusie
  Een satellietontvanger, mediaspeler, OTT-box en gameconsole in één apparaat. En dat voor nog geen honderd euro. Je krijgt veel waar voor je geld met de Amiko Spiel Mini.


  VERBRUIK EN OPSTART De Amiko Spiel Mini verbruikt in stand-by minder dan 0,5 watt. In volledig bedrijf is het verbruik 18 watt. De opstarttijd ligt rond de twintig seconden. 

  FIRMWARE We hebben de Amiko Spiel Mini getest met firmwareversie 1.1.73. Apparatuur beschikbaar gesteld door Astrasat, Groningen.

  Reacties

 1. Doe mee en win!

  • Game of Thrones Daenerys Targaryen Emilia Clarke

   3X GoT COMPLETE BOXSET!

   Game of Thrones is een spectaculair fenomeen zo groot als de zeven koninkrijken. De hitserie wist de afgelopen jaren miljoenen kijkers aan de buis te kluisteren. Naast het laatste achtste seizoen op dvd en blu-ray is ook de The Complete Series verkrijgbaar, een box met daarin alle seizoenen en vele extra’s. Totaal TV mag drie keer de blu-ray box weggeven.

  TV-TIP Louis Theroux

  Louis Theroux
  NPO 3 om 20:25 uur
  Geen onderwerp gaat te ver voor documentairemaker Louis Theroux. Ditmaal verdiept hij zich in het onderwerp aanranding.

  TV-TIP Zombieland

  Zombieland
  Spike om 20:30 uur
  Twee mannen genaamd Columbus (Jesse Eissenberg) en Tallahassee (Woody Harrelson) moeten zien te overleven in een wereld die overbevolkt is door zombies. Tijdens hun strijd met overleving bundelen ze krachten met Wichita (Emma Stone) en Little Rock (Abigail Breslin), die ook een manier hebben gevonden om in leven te blijven.

  Interview

  • Rico Verhoeven Badr Hari

   Rico Verhoeven

   Rico

   In de SBS6-reality-docu RICO wordt Rico Verhoeven gevolgd in het spannendste jaar van zijn leven. De voorbereiding op weg naar hét gevecht tegen Badr Hari vormt de rode draad van de serie.
   Reacties0 reactie(s)