Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Tests

  Amiko T765 DVB-T2 ontvanger: een voordelige reispartner

  Wie op vakantie binnen Nederland naar de NPO wil kijken, heeft met de Amiko T765 voor maar drie tientjes een geschikte ontvanger.
  Jarco Kriek
  30 mei 2023
  8
  comments 1
  Amiko T765 DVB-T2 ontvanger: een voordelige reispartner

  Het vakantieseizoen is weer begonnen. Honderdduizenden Nederlanders gaan er met de camper of caravan op uit om stoom af te blazen. Wie toch op de hoogte wil blijven van het laatste nieuws en geen sport of entertainment wil missen, neemt een televisie mee. Nederlandse zenders kijken op vakantie kan natuurlijk al langer. Dit is onder meer mogelijk via Digitenne van KPN en via de schotelantenne met Canal Digitaal. Hiervoor moet dan wel een duur abonnement worden afgesloten, dat ook nog eens veel langer doorloopt dan de vakantieperiode. Het aanbod is voor veel kijkers bovendien wat overvloedig, omdat ze tijdens de vakantie hoofdzakelijk in de avonduren eventjes tv kijken om de nieuws-, sport- en/of actualiteitenprogramma's mee te pikken.

   

  Kijken via de ether

  Het is dan ook prettig dat in Nederland de landelijke zenders NPO 1, NPO 2, NPO 3 en minimaal twee regionale tv-zenders gratis te zien zijn via de ether. Er is dan wel een geschikte ontvanger nodig, een zogeheten DVB-T2 ontvanger. Wie in het buitenland op vakantie gaat kan hiermee in meerdere landen eveneens zonder abonnement naar enkele zenders uit het vakantieland kijken.

   

  Amiko

  DVB-T2 ontvangers zijn er in verschillende vormen en in diverse prijsklasse. Voor wie een paar weken op vakantie gaat en alleen in deze periode een dergelijke DVB-T2 ontvanger gebruikt, zetten we de Amiko T765 op de testbank. Voor nog geen dertig euro is deze ontvanger al te koop. Het is hiermee een van de goedkopere ontvangers voor digitale televisie die in Nederland verkrijgbaar is.

   

  Simpel

  De Amiko T765 is een heel simpele ontvanger met toch wel interessante mogelijkheden. Omdat het een eenvoudig apparaat is, is de bediening ook kinderspel. De ontvanger is dus ook geschikt voor de minder technische gebruiker die gewoon zonder gedoe op een stoel in de zon en met een versnapering in de hand tv wil kijken.

   

  Installatie

  De installatie stelt eigenlijk weinig voor. We halen het apparaat uit de doos, sluiten de ontvanger aan, kiezen de gewenste menutaal en laten hem naar zenders zoeken. Wie met een camper, caravan of boot naar meerdere gebieden reist, kan via het - eveneens eenvoudige - menu op elke nieuwe locatie opnieuw een zenderscan uitvoeren. Op deze manier kan men - zeker in Nederland - vrijwel altijd naar de beschikbare gratis tv-zenders kijken. Houd er wel rekening mee dat bij deze ontvanger geen antenne wordt geleverd. Die moet afzonderlijk gekocht worden, wat enkele tientallen euro's kost. Het aansluiten van de antenne gaat simpel via een RF-ingang.

   

  Klein

  De Amiko T765 is een kleine ontvanger met afmetingen van 13 bij 6,5 bij 3 centimeter. Helaas is er geen mogelijkheid om een infraroodoog op deze decoder aan te sluiten. Het is daardoor niet altijd mogelijk om de ontvanger uit het zicht achter de tv te plaatsen. Opvallend is dat de afstandsbediening vrijwel dezelfde afmeting heeft als de ontvanger zelf. Er zitten dus veel knopjes op, waarmee de ontvanger volledig te bedienen is. De communicatie tussen afstandsbediening en ontvanger is goed mits er een goede zichtverbinding is.

   

  Aansluitingen

  Door de kleine behuizing zijn de aansluitmogelijkheden beperkt. Aan de achterzijde zien we heel verrassend wel een scartaansluiting: een pluspunt voor veel mensen die voor recreatiedoeleinden een oudere televisie gebruiken zonder HDMI-aansluiting. Ook op zo'n ouder model kan deze Amiko T765 dus aangesloten worden. De beeldkwaliteit is dan natuurlijk wel minder vergeleken met de HDMI (versie 1.3) aansluiting. Aan de achterzijde van de ontvanger is naast de stroomtoevoer ook de RF-antenne-ingang te vinden. Aan de voorzijde van de Amiko zien we een cijferdisplay met vier posities. Ook zijn er drie bedieningstoetsen waarmee we de ontvanger kunnen inschakelen en zappen tussen kanalen in de zenderlijst. Ook is er een USB 2.0 aansluiting aanwezig aan de voorkant.

   

  Mediaspeler

  Ondanks de lage aanschafprijs biedt de Amiko T765 enkele leuke mogelijkheden, naast natuurlijk de ontvangst van DVB-T of DVB-T2 via de ether, met ondersteuning van H.265/HEVC. Zo kunnen vakantiefoto's via USB in JPG-bestandsformaat op het televisiescherm bekeken worden. Ook op een USB-stick aanwezige mp3 muziekbestanden kunnen via de luidspreker van de televisie afgespeeld worden. Dit geldt ook voor een beperkt aantal videoformats. Zo kan video of film in onder meer de bestandsformaten MKV, AVI, MPG en MP4 worden afgespeeld. Het is ook mogelijk om met gebruik van een externe USB-stick een live gekeken tv-programma tijdelijk te pauzeren voor bijvoorbeeld een sanitaire stop of het halen van een drankje. Als laatste kan de USB poort gebruikt worden voor het inbrengen van nieuwe software in het apparaat. Wel moeten we opmerken dat de softwareondersteuning van de fabrikant minimaal is.

   

  Antenne

  Veel antennes die voor ontvangst van tv-signalen via de ether worden gebruikt, hebben een 5 volt voedingsspanning nodig. Hiermee wordt de ingebouwde antenneversterker van stroom voorzien. Zonder deze voedingsspanning worden hooguit zenders ontvangen in de buurt van een zendmast. Voor antennes waarbij geen eigen stroomvoorziening wordt meegeleverd, heeft deze ontvanger de mogelijkheid om via de RF-verbinding een antenne van stroom te voorzien. Alle antennes met 5 volt-versterker zijn met de Amiko T765 dus zonder extra stroomadapter te gebruiken.

   

  Ontvangst

  De Amiko T765 is voorzien van een DVB-T/T2 tuner met een goede ontvangst. Dit betekent dat het ontvangstsignaal niet overdreven krachtig hoeft te zijn om toch goed beeld op te leveren. Wel is de tuner zeer gevoelig voor storing van externe bronnen. Denk hierbij aan een magnetron of langsrijdende brommer. Vervelend voor een recreant is dat de tuner vaak storing geeft tijdens onweersbuien, want dat is juist het momenten dat vaak de televisie wordt aangezet. Wat betreft beeldkwaliteit is er geen klagen voor gebruikers van de Amiko T765. De maximale beeldresolutie is 1080p/50. Ondersteuning van 4K is er dus niet.

   

  Conclusie

  Deze Amiko T765 is een ideale reispartner voor wie met boot, caravan of camper vakantie viert in Nederland en zonder extra te betalen toch de Nederlandse publieke zenders wil kijken. Makkelijk in gebruik, eenvoudig te installeren en vooral goedkoop.

  AmikoDVB-T2DVB-Tongecodeerdfree-to-airFTAAmiko T765ontvanger

  Reacties