1. Tests

  Apple iPad 2: Lichter, dunner, sneller

  Nederland heeft er naar uitgekeken en op 25 maart was het zo ver. Ook wij stonden in de rij om een testexemplaar van de iPad 2 te bemachtigen.
  Jarco Kriek
  28 april 2016
  8.0
  comments 1
  Apple iPad 2: Lichter, dunner, sneller

  Nederland heeft er naar uitgekeken en op 25 maart was het zo ver. Ook wij stonden in de rij om een testexemplaar van de iPad 2 te bemachtigen.

   

  Amerika ging Europa voor bij de lancering van de iPad 2. Twee weken eerder was daar de nieuwe Apple tablet al te verkrijgen, en de vraag was er nog groter dan bij de lancering van de eerste iPad. De grote voorraad die Apple voor de lancering had klaarliggen was binnen enkele dagen uitverkocht. En dat had gevolgen voor de Europese introductie van de iPad 2. Slechts mondjesmaat werd Nederland op 25 maart bevoorraad. De vraag was groter dan het aanbod, wat leidde tot lange rijen voor de winkels en - aan het einde van de dag - veel teleurgestelde gezichten.

   

  In onze test gebruiken we de witte Wi-Fi 64GB uitvoering van de iPad 2. Dit is het op één na duurste model. Het topmodel beschikt naast Wi-Fi ook over 3G mogelijkheden. Met een micro-simcard kan hiermee via het mobiele netwerk van een telefoonaanbieder internettoegang worden verkregen. In onze versie kan dat alleen via een draadloos Wi-Fi netwerk.

   

  Gebruikers met een mobieltje dat zich laat instellen als accesspoint kunnen de iPad 2 op deze manier aan het mobiele netwerk koppelen. Deze koppeling werkt goed. Zo sparen we 100 euro uit en kunnen we met onze Wi-Fi uitvoering toch gebruik maken van internet via het mobiele netwerk.

   

  We zijn natuurlijk vooral benieuwd naar de verschillen tussen de iPad 2 en de eerste generatie iPad, die een jaar geleden door Apple werd gelanceerd (zie Totaal TV 13, 2010). Waar de eerste iPad alleen in het zwart verkrijgbaar was, kan men bij de iPad 2 kiezen voor de kleuren zwart en wit.

   

  Als we beide modellen naast elkaar leggen, zien we meteen dat de iPad 2 dunner is. Hierdoor ligt hij lekkerder in de hand, waardoor het lezen van boeken, surfen op het internet, bekijken van foto en film een stuk comfortabeler wordt. Naast een dunnere behuizing is de iPad 2 ook veel lichter geworden. Daarmee komt Apple de criticasters tegemoet die de eerste iPad te zwaar vonden om bijvoorbeeld een boek te lezen.

   

  De dunnere en lichtere uitvoering heeft Apple vooral weten te bereiken door de glasplaat voor het display dunner, en dus lichter te maken. Wie denkt dat hierdoor de kans op het breken van de glasplaat – bijvoorbeeld bij een onverwachte val – groter is geworden, heeft het mis. Testen wijzen uit dat de nieuwe glassoort flexibeler is, en daardoor minder broos.

   

  Door de A5-dualprocessor met een snelheid van 1GHz is de iPad 2 sneller dan zijn voorganger. Apple beweert dat de iPad 2 tweemaal zo snel is, maar in de praktijk wordt deze snelheidsvermeerdering niet waargemaakt. Dat hij wel wat vlotter is, merkten we goed bij het binnenhalen van onze dagelijkse RSS-feeds. Met de eerste iPad duurde het binnenhalen van deze uitgebreide lijst tussen de 8 en 10 minuten. Met de iPad 2 is dit klusje geklaard in hooguit 5 minuten. Dat heeft vooral te maken met de snellere verwerking naar de interne harde schijf. Ook zien we dat multitasking op de iPad 2 soepeler en sneller gaat. Met de nieuwe app iMovie kunnen we op de iPad 2 duidelijk vlotter videobestanden bewerken.

   

  De iPad 2 heeft ook een aantal nieuwe mogelijkheden. Die hebben vooral te maken met de twee ingebouwde camera’s. Verwacht van deze camera’s overigens geen wonderen. Aan de voorzijde komt de camera niet verder dan VGA-kwaliteit. De camera aan de achterkant heeft een iets betere beeldkwaliteit, maar met 1 megapixel is dat onvoldoende om goede en mooie foto’s te maken. De camera’s zijn dan ook vooral bedoeld voor de nieuwe features, waarvan FaceTime de belangrijkste is. Hiermee kunnen we beeldchatten met personen in onze contactlijst die beschikken over een iPhone 4 of iPad 2. Een gimmick op de iPad 2 is Photo Booth. Hiermee kan de gebruiker het beeld van zichzelf via de frontcamera op diverse manieren manipuleren en opslaan.

   

  Een andere verbetering is de bewegingsmelder. De iPad 2 reageert vele malen sneller op het bewegen van het beeldscherm. Dit is leuk voor gamers, want veel racespellen op de iPad maken hier gebruik van. De iPad wordt daarbij als het ware als een stuur tussen beide handen gehouden. Men stuurt door de bochten met de iPad en een betere bewegingsmelder levert daarbij dus een betere spelervaring. Dat het scherm sneller kantelt van horizontale naar verticale houding – en visa versa – geeft ook bij grafische en zakelijke applicaties een prettigere gebruikservaring.

   

  Toch lost de iPad 2 zeker niet bij alle gebruikers de hoge verwachtingen in. Dat komt vooral door het beeldscherm. De verwachting was dat het nieuwe beeldscherm een volledige HD-resolutie zou hebben, maar dat is jammer genoeg niet het geval. Apple houdt vast aan de resolutie 1024 x 768. Dat is een gemiste kans, al kunnen we ons afvragen of er op een beeldscherm van 10 inch (25cm) een duidelijk HD-ervaring te behalen is.

   

  Ook heeft Apple niets gedaan om de lichtweerkaatsing op de glasplaat te verminderen. Hierdoor is het bekijken van het beeldscherm in de volle zon niet echt een pretje. Ook hebben we in de zon nog steeds te maken met de ingebouwde beveiliging die de iPad op ‘non-actief’ zet als hij te warm wordt. Lekker met de iPad de sauna in is dus ook met dit tweede generatie model nog niet mogelijk.

   

  Een ander nadeel is dat de opslagcapaciteit van de iPad 2 niet kan worden uitgebreid met bijvoorbeeld een externe hare schijf. Maak dus vóór aankoop een weloverwogen beslissing welke versie iPad 2 u wilt kopen. Neem het benodigde geheugen gerust wat ruim. Een iPad met te weinig geheugen doet niet wat u ervan verwacht, en de enige oplossing is dan om een nieuwe iPad met grotere opslagcapaciteit te kopen.

   

  Voor wie is de iPad 2 interessant? Natuurlijk voor de grote schare Apple-fans die eigenlijk alles van dit merk in huis willen hebben. Maar ook voor gebruikers van de eerste generatie iPad is de iPad 2 een aanrader. De zakelijke en grafische gebruiker heeft baat bij de extra snelheid. Mobiel gebruik en het lezen van boeken en websites wordt aangenamer door het mindere gewicht en de betere handgreep door de dunnere behuizing. Voor de gamer is vooral de snelheidsverbetering en de snellere bewegingssensor belangrijk. Voor andere gebruikers is de iPad1 op dit moment meer dan voldoende.

   

  De keus is dan ook niet eenvoudig: nu een iPad 2 kopen, wachten tot over een jaar de iPad 3 op de markt komt, of toehappen op de verlaagde prijs van de iPad 1, die meer dan 100 euro goedkoper is dan zijn opvolger. Onze ervaring tijdens de test is echter dat de iPad 2 zijn hogere prijskaartje wel waard is. De iPad 2 is geen revolutie, maar zeker wel evolutie. Wie nu een iPad wil kopen moet voor de iPad 2 kiezen.

   

  CATEGORIE We hebben de Apple IPad 2 getest in de categorie overige/gadgets.


  FIRMWARE We gebruikten bij deze test de IOS versie 4.3.1. 

  Reacties

 1. TV-TIP Wildernis onder water

  Wildernis onder water
  NPO 2 om 19:50 uur
  De makers van Wildernis onder water zijn aanbeland bij het tweede couplet van het Limburgs volkslied: Waar de brede stroom der Maas, statig zeewaarts vloeit; weeldrig sappig veldgewas, kost'lijk groeit en bloeit. Je hoort het al: ze nemen een frisse duik in de Zuid-Limburgse beken en rivieren die door de provincie kronkelen.

  Doe mee en win!

  • *

   5X DVD WESTWORLD S2

   Chaos overheerst in dit volgende hoofdstuk over de geboorte van een nieuwe levensvorm. Dolores neemt de touwtjes in handen, terwijl Maeve haar eigen missie heeft. De net bevrijde hosts hebben een appeltje te schillen… Totaal TV mag de dvd van dit tweede seizoen van Westworld vijf keer weggeven.

  TV-TIP Je geld of mijn leven

  Je geld of mijn leven
  NPO 1 om 20:30 uur
  Bert van Leeuwen maakt de wereld een beetje beter. Is het niet middels een diner voor gebroken families, dan zoekt (en vindt) hij wel vier patiënten die een crowdfunding gestart zijn om hun operatie of onderzoek te bekostigen. Bertje zou Bertje niet zijn als hij de patiënten vervolgens niet volgt.