1. Tests

  Apple iPad 3: De tablet met het mooiste beeld

  De nieuwe iPad lag op 23 maart in de Nederlandse winkels. Apple-fans stonden uren in de rij om hem te mogen kopen. Is de hype terecht?
  Jarco Kriek
  24 mei 2016
  9.0
  comments 1
  Apple iPad 3: De tablet met het mooiste beeld
  De nieuwe iPad lag op 23 maart in de Nederlandse winkels. Apple-fans stonden uren in de rij om hem te mogen kopen. Is de hype terecht? 

  Wie als een van de eersten de nieuwe iPad in handen wil houden, moet lang in de rij staan en hopen dat het model waar de voorkeur naar uitgaat nog wel beschikbaar is als men de winkel binnen mag. 

  Halen we de nieuwe iPad – en we noemen hem gewoon de iPad 3 – uit de doos, dan zien we op het eerste oog dat hij uiterlijk vrijwel gelijk is aan zijn voorganger. Als we ze naast elkaar houden, zien we dat de iPad 3 een fractie dikker is. Dat heeft te maken met de batterij, die een veel grotere capaciteit heeft. Deze is nodig vanwege het nieuwe beeldscherm van de iPad3. 

  En daarmee hebben we direct de grootste verbetering van de nieuwe iPad te pakken. Het nieuwe Retina-beeldscherm heeft namelijk een resolutie van 2048 bij 1536 pixels. Dat is scherper dan een Full HD beeldscherm. Met een dichtheid van 264 pixels per inch komt dit overeen met 3,1 miljoen pixels op het hele scherm van 9,7 inch. Hiermee heeft de iPad 3 het beste beeldscherm van alle tabletcomputers die op dit moment verkrijgbaar zijn. 

  Voor de gebruiker heeft dit plezierige voordelen. Het lezen op de tablet rustig aan de ogen en er is meer detail zichtbaar, waardoor onder meer foto’s en spelletjes er veel mooier uitzien. Wie de iPad 3 gebruikt voor het kijken naar tv-zenders ziet dit goed bij bewegende teksten in het beeld. Die zijn nu goed leesbaar, terwijl dit bij de iPad 2 toch problematisch was.

  Het nieuwe Retina-beeldscherm gebruik meer stroom. Vandaar dus die grotere batterij. Hierdoor is de iPad 0,6 mm dikker dan zijn voorganger. De grotere batterij heeft ook wel nadelen. De iPad wordt door de grotere capaciteit warmer tijdens het gebruik. Dat houdt zeker niet in dat je je vingers eraan brandt, maar bij gebruik in de zon kan de extra warmte die de batterij afgeeft toch een rol gaan spelen. Als de iPad te warm wordt, slaat namelijk een warmtebeveiliging aan en is de tablet tijdelijk niet bruikbaar. 

  Het nieuwe beeldscherm maakt lezen in omstandigheden met veel omgevingslicht makkelijker, maar verwacht niet dat in het volle zonlicht het beeldscherm altijd perfect zichtbaar is. Een ander nadeel is de langere oplaadtijd van de grotere batterij. Wanneer deze helemaal leeg is, dient met rekening te houden met een oplaadtijd van 6½ uur. Drie uur meer dan zijn voorganger. 

  Apple heeft hier een grote kans laten liggen. Men levert namelijk dezelfde stroomadapter mee als bij zijn voorgangers, met een vermogen van 10 Watt. Een adapter met hoger vermogen had de oplaadtijd van de batterij van de iPad 3 kunnen verkorten. Door de nieuwe batterij raden wij het af om de iPad 3 via de USB-aansluiting van computer of laptop op te laden.

  Ook een beetje een tegenvaller is dat Apple de iPad 3 niet van de quad core A6 processor heeft voorzien. Het bleef bij een verbeterde versie van de dual core A5 processor, die de naam A5X heeft meegekregen. Deze heeft net als zijn voorganger een kloksnelheid van 1 GHz. Deze wordt aangevuld met een grafische chip die wel quad core is en die daarnaast een RAM-geheugen van 1GB heeft, het dubbele van de iPad 2. Ook de nieuwe processor en de grafische chipset zorgen naast het Retina-beeldscherm voor een hoger stroomverbruik. 

  De iPad 3 is natuurlijk ideaal om mee te internetten, mail te bekijken, sociale media te gebruiken en alle andere basis zaken die je met een computer kan doen. De laatste tijd zien we steeds vaker dat de iPad gebruikt wordt als tweede scherm tijdens het tv-kijken of zelfs als vervanging voor de televisie bij het bekijken van tv-programma’s. Met de iPad 3 zijn deze extra functies op dit moment beter te gebruiken dan met welke andere tablet dan ook. 

  Een verbetering zien we ook bij de aanwezige camera. Jammer genoeg nog zonder flitser, maar met zijn vijf megapixels maakt hij betere foto’s dan de iPad 2. Ook het opnemen van videobeelden kan nu in de hoogste HD-beeldkwaliteit van 1080p.

  Na alle lofzang over de iPad hebben we zeker ook een lijstje met zaken die Apple kan verbeteren. Nog steeds ondersteunt de iPad geen Flash, waardoor verschillende internetpagina’s niet te bekijken zijn. Het ontbreken van een geheugenkaartslot blijft een groot manco. En verder missen we – ondanks dat het nog niet in de Nederlandse taal aanwezig is - de spraaktechnologie Siri in dit nieuwe Apple-product. Siri is bijvoorbeeld wel op de iPhone 4S aanwezig. 

  Sommige critici noemen de iPad 3 meer van hetzelfde. Dat is zeker niet het geval. De iPad 3 verslaat al zijn concurrenten op het gebied van het beeldscherm. Hierdoor is Apple op dit moment op de tabletmarkt met afstand de koploper. Alleen daarom is de aankoop van een iPad 3 meer overwegen waard.


  CATEGORIE We hebben de nieuwe iPad getest in de categorie gadgets

  FIRMWARE De iPad werd getest met firmwareversie OS 5.1. Beschikbaar gesteld door Apple Premium Reseller iAm Store Dordrecht.

  Reacties

 1. TV-TIP Goede tijden, slechte tijden

  Goede tijden, slechte tijden
  RTL 4 om 20:00 uur
  Anton klopt bij Ludo aan voor juridische hulp. Lana grijpt het ceremonie-meesterschap aan om haar moeder te tonen hoe zelfstandig ze is. Bing, Rik en Amir maken er een mannenmiddag van.

  Doe mee en win!

  • *

   5X2 BIOSCOOPKAARTJES COLD PURSUIT

   De hardwerkende familieman Nels Coxman (Liam Neeson) woont in een klein plaatsje in Colorado. Zijn rustige leven is afgelopen wanneer zijn zoon vermoord wordt door een drugsbaron. Nels’ zoektocht naar gerechtigheid wordt een wraakzuchtige jacht op de drugsbaron. Totaal TV mag vijf keer twee kaartjes voor deze actiethriller weggeven.

  TV-TIP Het leven van Hitler - een blauwdruk voor dictators

  Het leven van Hitler - een blauwdruk voor dictators
  NPO 2 om 20:25 uur
  Wat gebeurde er tussen 1889 en 1929 in het leven van een in Oostenrijk geboren Duits jochie, dat ervoor zorgde dat de wereld in vuur en vlam stond? Dat gaat niet over een zakkie knikkers. In deze vierdelige docu wordt uiteengezet hoe Adolf Hitler Adolf Hitler werd.

  Interview

  • *

   Miljuschka Witzenhausen

   Miljuschka in Japan

   In een poging de geheimen van de Japanse keuken te ontrafelen, waagde Miljuschka Witzenhausen zich aan extreem giftige en nog bewegende visgerechten.
   Reacties0 reactie(s)