1. Tests

  Apple iPad: De iPad verovert Nederland

  Totaal TV liet de Apple iPad een trans-Atlantische vlucht maken voor een bezoek aan onze testbank.
  Jarco Kriek
  10 april 2016
  0.0
  comments 0
  Apple iPad: De iPad verovert Nederland

  Er werd wat cynisch naar gekeken, de tablet van Apple met de naam iPad. In Nederland is hij nog niet verkrijgbaar, maar wel in diverse andere Europese landen en Amerika. Wij lieten een iPad een trans-Atlantische vlucht maken voor een bezoek aan onze testbank.

  De eerste indruk is dat dit toch vooral een grotere versie is van onze iPhone. Alleen weegt de iPad 16 GB Wi-Fi versie wat meer. Hoewel hij aanzienlijk lichter is dan bijvoorbeeld een netbook met dezelfde schermgrootte, is het langdurig in de hand houden van de iPad wel even wennen. Het 24,6 cm LED-scherm dat Apple voor de iPad gebruikt is glanzend. Dat heeft enkele nadelen. Schittering van omgevingslicht is hinderlijk, en omdat de iPad via touchscreen-technologie wordt bediend zijn direct vette vingerafdrukken te zien. De maximale schermresolutie bedraagt 1024 x 768 pixels. Dat is voldoende om te surfen met de standaard geïnstalleerde Safari-browser, maar ook om bijvoorbeeld games te spelen of films te bekijken in HD-beeldkwaliteit (tot 720p).

  We blijven het een nadeel vinden dat Apple-producten geen Flash ondersteunen. Hierdoor kunnen we websites die voor bepaalde onderdelen Flash gebruiken niet optimaal benutten. Dat is bijvoorbeeld een nadeel als we via naar Uitzending Gemist willen kijken. Via de website is dat niet mogelijk, omdat voor de keuze van het te bekijken programma een Flash-applicatie wordt gebruikt. Via een omweg - de iPhone-app van Uitzending Gemist - kunnen we dit omzeilen, maar om het programma beeldvullend te maken moeten we de iPhone-app tot iPad-formaat uitrekken. Dit komt de beeldkwaliteit niet ten goede. Het zou mooi zijn als de NPO de website aanpast voor iPad-bezitters door Flash-onderdelen te verwijderen, of een speciale iPad-app beschikbaar stelt. Bij RTL Gemist gaat het overigens veel beter. Deze heeft namelijk voor iPad-bezitters een speciale webpagina gemaakt waar met een iPad prima een programma kan worden gekozen.

  Apps zijn programmaatjes die men via iTunes kan installeren op de iPad. De meeste apps zijn op dit moment bestemd voor de iPhone. Deze kunnen ook geïnstalleerd worden op de iPad. Het beeldformaat is echter gebaseerd op de iPhone, en dus te klein voor de iPad. Met de knop ‘2x’ kan er worden ingezoomd, waardoor het beeld op de iPad bijna beeldvullend is. De speciale apps voor de iPad zijn natuurlijk altijd geheel beeldvullend. Gelukkig komen er steeds meer apps die speciaal gemaakt zijn voor de iPad. Nu de iPad eind juli ook in Nederland verkrijgbaar wordt, komen daar ook steeds meer Nederlandse apps bij. Zo is De Telegraaf als eerste krant druk in de weer met een iPad-app. Maar ook Veronica Uitgeverij werkt voor Veronica Magazine aan een indrukwekkende app waarbij een gepersonaliseerde televisiegids tot de mogelijkheden behoort.

  Nieuw uit de doos moet de iPad eerst aangesloten worden op de computer om hem te laten synchroniseren met iTunes. Dan wordt direct de vraag gesteld of we i-Books op onze iPad willen installeren. Dat doen we natuurlijk, want dit programmaatje maakt van onze iPad een e-reader. Omdat we al een Sony e-reader hebben, bekijken we of onze digitale boekaankopen ook bruikbaar zijn op de iPad. Omdat het zogenaamde e-pub bestanden zijn gaat dit goed. En dan zien we ook direct de grote voordelen van de iPad. Hij is namelijk veel sneller dan de Sony e-reader. Het kleurenscherm geeft extra glans aan het lezen, maar het glanzende scherm maakt lezen in de zon moeilijker. We lopen ook direct tegen een ander probleem aan: hitte. De iPad heeft, mede door zijn zeer dunne en compacte vormgeving, geen echte afvoermogelijkheid voor warmte. Als we de iPad dan ook nog eens gaan gebruiken in de krachtige zon, bijvoorbeeld boeklezend op het strand, raakt de iPad oververhit. Om schade te voorkomen detecteert de iPad oververhitting en schakelt automatisch in een beveiligde modus. De iPad is in dat geval pas weer te gebruiken als de temperatuur is gedaald tot aanvaarbare waarden. Een half uurtje in de schaduw doet in dit geval wonderen.

  De snelle processor die Apple zelf heeft ontwikkeld maakt de iPad een volwaardige computer. We betrapten ons er op dat we de netbook steeds minder gingen gebruiken. En ’s avonds op de bank voor de televisie blijft de laptop uit en bekijken we onze mail via de iPad. Natuurlijk kunnen we ook gamen, lezen, films en foto’s bekijken en onze agenda bijhouden. En natuurlijk kunnen we via de iPad ook naar muziek luisteren. Alle muziek, films, foto’s en boeken dienen via iTunes op de iPad gezet worden. Daarvoor is alleen inwendige opslagcapaciteit beschikbaar: we kunnen dus geen externe opslagcapaciteit toevoegen. De iPad is beschikbaar in drie modellen met verschillende opslagcapaciteit, namelijk 16 GB, 32 GB en 64 GB. Het is dus van belang om voor aankoop goed na te denken waarvoor men de iPad wil gaan gebruiken. Voor alleen surfen, mailen en zo nu en dan een film kijken is een 16 GB uitvoering voldoende. Voor uitgebreid gamen en archivering van de muziekcollectie van de plaatselijke discotheek is het, om latere teleurstelling te voorkomen, aan te bevelen om direct de 64 GB versie te kopen.

  Wij gebruiken tijdens deze test een Wi-Fi versie van de iPad. Dat wil zeggen dat we de iPad via de draadloze Wi-Fi aansluiting aan het internet moeten verbinden. Daarbij wordt de nieuwe en snelle 802.11n-technologie ondersteund. Ook kan men externe apparatuur via Bluetooth (versie 2.1) aansluiten. Mobiel internet is met onze iPad alleen maar mogelijk bij een Wi-Fi hotspot of als we toevallig een plek ontdekken waar onbeveiligd draadloos internet beschikbaar is. Voor mobiel gebruik komen er op korte termijn ook duurdere versies van de iPad op de markt waarbij 3G ondersteund wordt. Dat wil zeggen dat we een (mini) simkaart in de iPad kunnen plaatsen, waardoor we hem echt vrijwel overal in Nederland mobiel kunnen gebruiken. En in het buitenland, maar dan wordt het lezen van een dagblad op de iPad door de dataroaming 3G internetverbinding wel erg duur.

  De vraag blijft of de iPad een gadget blijft voor de echte freaks, of dat hij een revolutie gaat veroorzaken. Voorlopig is dat koffiedik kijken, maar in onze ogen heeft de iPad meer dan alleen gadgetpotentie. Voor een grote groep mensen zal het werken met een iPad zeker even wennen zijn. Wie de tijd neemt om hem te leren kennen, ziet echter al gauw de voordelen. De iPad maakt internet in de huiskamer laagdrempelig. Iedereen die wij met de iPad hebben laten kennismaken is verrast door de makkelijke bediening en de vele mogelijkheden. Het succes van de iPad lijkt dan ook af te hangen van de bereidheid van de Nederlandse consument om zich open te stellen voor nieuwe ontwikkelingen. Doet men dit, dan gaat de iPad nog voor veel plezier zorgen.


  ACCU
  Lekker lang gebruik maken van de iPad is geen probleem. De lithiumbatterij kan bij intensief gebruik meer dan acht uur mee. Bij normaal gebruik zelfs tot 10 uur.

  PROCESSOR
  Apple maakte speciaal voor de iPad een 1 GHz processor met de naam Apple A4. Hierdoor krijgt de iPad de snelheid die we bij de iPhone zo nu en dan moeten missen.

   

   

  Reacties

 1. TV-TIP The Martian

  The Martian
  Veronica om 20:30 uur
  Na een ongeluk tijdens een missie naar Mars wordt astronaut Mark (Matt Damon) voor dood achtergelaten. Klein detail: hij leeft nog. Zo begint voor hem een bijna onmogelijke opgave om te laten weten dat hij niet dood is. Damon kan prima ­zonder tegenspelers en doet keer op keer een ­geniale zet om van die planeet af te komen.

  Doe mee en win!

  • *

   5X VIP-PAKKET JURASSIC WORLD: FALLEN KINGDOM

   Favoriete personages keren terug in dit 3D actie-spektakel. De film vol imposante dinosaurussen introduceert nieuwe soorten die nog angstaanjagender zijn dan ooit tevoren. Totaal TV mag vijf keer een VIP-pakket voor deze avonturenfilm weggeven met daarin een pet en natuurlijk twee bioscoopkaartjes voor de film.

  TV-TIP The Martian

  The Martian
  Veronica om 20:30 uur
  Na een ongeluk tijdens een missie naar Mars wordt astronaut Mark (Matt Damon) voor dood achtergelaten. Klein detail: hij leeft nog. Zo begint voor hem een bijna onmogelijke opgave om te laten weten dat hij niet dood is. Damon kan prima ­zonder tegenspelers en doet keer op keer een ­geniale zet om van die planeet af te komen.