1. Tests

  Apple iPad mini: Voltreffer voor Apple

  Apple heeft met de iPad de meest verkochte tablet in handen. Als antwoord op de felle concurrentie is er nu ook de kleinere iPad mini.
  Jarco Kriek
  9 juni 2016
  8.0
  comments 0
  Apple iPad mini: Voltreffer voor Apple

  Apple heeft met de iPad de meest verkochte tablet in handen. Als antwoord op de felle concurrentie is er nu ook de kleinere iPad mini.


  Afgaande op de specificaties is de iPad mini eigenlijk een stap terug in de tijd. De bescheiden tablet valt voor een groot deel terug op de techniek die bij de ‘oude’  iPad 2 werd gebruikt. Dus met een kwalitatief minder beeldscherm en een langzamere processor. Maar betekenen die mindere specificaties ook een mindere gebruikerservaring?


  Aan de doos zien we direct dat we met een veel kleiner apparaat te maken hebben. Ook het geringe gewicht is opvallend. In de doos vinden we naast de iPad mini maar weinig anders. Met de USB-oplader en -kabel kan de iPad mini aan de stroom of een computer worden gehangen. Verder levert Apple voor de hoge aanschafprijs niets; zelfs geen hoofdtelefoon. Datzelfde zien we trouwens bij de grotere iPad-versies. 


  De USB-kabel is voorzien van de nieuwe zogeheten ‘lightning’-aansluiting. Deze is veel kleiner dan de aansluiting die Apple voorheen in haar apparaten gebruikte. Oude opladers, bureaudocks en randapparatuur zijn hierdoor niet met de iPad mini te gebruiken. Datzelfde geldt voor de nieuwste iPad – die gelijktijdig met de iPad mini op de markt kwam – en de iPhone 5. 


  Helaas wordt er bij de iPad mini een USB-oplader van slechts vijf watt meegeleverd. Hierdoor duurt het opladen van de iPad mini veel langer. Bij de nieuwste iPad levert Apple een USB-adapter van twaalf watt, bij de overige iPad-versies eentje van tien watt.


  Voordat we hem in gebruik nemen moet de iPad mini voor synchronisatie aan de computer worden gekoppeld. Hiervoor gebruiken we het programma iTunes, dat gratis via het internet te downloaden is. Op deze manier kunnen we ook de instellingen van een mogelijk eerder aangeschafte iPad naar de iPad mini kopiëren. Ook als we dit niet doen, kunnen we alle al eerder in de appstore opgehaalde apps – zowel gratis als betaald – op de iPad mini installeren. 


  In de hand is het gewicht van de iPad mini goed te vergelijken met dat van een e-reader. Veel lichter dus dan de grote iPad, die voor sommige gebruikers te zwaar is om langere tijd een boek of tijdschrift te lezen. 


  Nadeel is dat lezen in fel licht of in de zon moeilijker is omdat de iPad mini nog niet over een Retina-beeldscherm beschikt. Dat wil overigens niet zeggen dat het huidige beeldscherm kwalitatief onder de maat is. Natuurlijk ziet men het verschil met het kraakheldere Retina-beeldscherm van de nieuwe iPad, maar omdat het beeldschermoppervlak kleiner is, wordt dit verschil nauwelijks op. De beeldresolutie van het 7,9 inch beeldscherm is 1024 bij 768 pixels. Ook dat is weer hetzelfde als bij de iPad 2. Omdat er per inch meer pixels gebruikt worden, ziet het beeld er op de iPad mini echter veel scherper uit.


  Zelfs het bekijken van live televisie via apps van tv-aanbieders levert een goede beeldervaring op. Alleen wanneer er een tickertape – een bewegende informatiebalk aan de onder- of bovenkant van het scherm – door het beeld loopt, valt duidelijk op dat het een beeldscherm met een lagere resolutie is. Het bekijken van YouTube en andere internetfilmpjes verloopt zonder problemen. 


  Het hart van de iPad mini is een A5 dual core processor met een kloksnelheid van 1 GHz. Apple gebruikte dezelfde processor in de Apple TV, de iPad 2 en de iPhone 4S. Een Retina-beeldscherm vereist een snelle processor, maar de mini kan met wat minder ook uit de voeten. Met een snellere processor en een Retina-beeldscherm zou de iPad mini ook dikker zijn geworden, en juist het slanke formaat is één van de grote pluspunten. Met 308 gram is hij half zo licht als zijn grotere iPad-broertjes. Ideaal voor het lezen van een boek of tijdschrift, of het bekijken van een tv-programma of film.


  De iPad mini is uitgerust met een 5 megapixel fotocamera met autofocus en gezichtsherkenning. Deze maakt kwalitatief goede foto’s. Het kleinere formaat van de mini maakt hem handiger bij het maken van foto’s. Er is ook een 720p videocamera aan de schermzijde van de iPad mini aanwezig. Hiermee kunnen we onder meer van de gratis Apple videomessagedienst Facetime gebruik maken. Vergelijken we de camera’s met de iPad 2, dan zijn deze kwalitatief veel beter. 


  Voor de gamers onder ons is de iPad mini ook aantrekkelijk. Het beeldscherm en de processorkracht zijn dan wel minder dan bij de nieuwe iPad-modellen, maar vrijwel alle spellen zijn probleemloos te spelen. Dat de tablet lichter is, maakt hem ideaal om langdurig mee te gamen. 


  Naast gamen, foto’s nemen en video’s bekijken kunnen we met de iPad mini natuurlijk ook naar muziek luisteren. Opvallend is dat de mini het eerste mobiele Apple-apparaat is met stereo geluidsweergave. Verwacht daarbij geen concertervaring, maar het is wel een stap vooruit. Ook kan men met deze iPad natuurlijk internetten, mailen en chatten. Gebruik van alle iPad-apps is mogelijk. 


  De iPad mini wordt geleverd met de iOS besturingssysteem versie 6.0 en kan het beste direct via het menu worden geüpdate naar versie 6.01. De iPad Mini is in zes uitvoeringen te koop: 16GB, 32GB en 64GB in de varianten Wi-Fi en Wi-Fi/3G.


  Apple moet uitkijken dat het de trouwe Apple-gebruikers niet tegen zichzelf in het harnas jaagt. De doorlooptijd van Apple-producten is korter geworden. Iets meer dan een half jaar na de introductie van de iPad 3 is de verbeterde iPad 4 al te koop en heeft Apple het vorige model alweer van de markt gehaald. Dat lijkt nu ook met de iPad mini te gebeuren. Er zijn namelijk volop geruchten dat er op korte termijn een verbeterde iPad mini met Retina-beeldscherm op de markt komt. 


  CATEGORIE We hebben de iPad mini getest in de categorie tablets


  FIRMWARE We hebben de iPad mini getest met het iOS 6.01 besturingssysteem 


  Reacties

 1. TV-TIP Haar naam was Sarah

  Haar naam was Sarah
  RTL 8 om 20:32 uur
  In 1942 helpen de Fransen met het opruimen van hun joodse medeburgers: duizenden worden opgepakt en doorgestuurd naar Polen. In 2009 haalt journaliste Julia het hartverscheurende verhaal van de tienjarige Sarah boven water. Enkele zwakke punten wegen niet op tegen de dramatiek en het ijzersterke acteerwerk.

  Doe mee en win!

  • *

   5X BLU-RAY THE FLORIDA PROJECT

   De zesjarige Moonee woont met haar moeder Halley in een motel in de schaduw van Disney World Florida. Motelmanager Bobby lijkt de enige volwassene in de omgeving te zijn die de kinderen in het gareel probeert te houden. Totaal TV mag de Blu-ray van deze dramafilm vijf keer weggeven.

  TV-TIP Time to Dance

  Time to Dance
  RTL 4 om 20:33 uur
  In deze eerste halve finale moeten de overgebleven dansers hun heupen pas écht los gooien om de concurrentie net voor de finale de strijd uit te wippen. Het niveau is torenhoog, wat betekent dat Dan, Robin en Gianinni een aantal pittige beslissingen moeten nemen.