1. Tests

  Apple iPad Pro 9,7 inch: Beste tablet van dit moment

  Apple heeft een nieuwe iPad op de markt gebracht, natuurlijk met een stevig prijskaartje. Is de iPad Pro 9,7 inch deze hoge prijs waard?
  Jarco Kriek
  9 september 2016
  9.0
  comments 0
  Apple iPad Pro 9,7 inch: Beste tablet van dit moment

  Apple heeft een nieuwe iPad op de markt gebracht, natuurlijk met een stevig prijskaartje. Is de iPad Pro 9,7 inch deze hoge prijs waard?

   

  In onze test gebruiken we de duurste uitvoering van de iPad Pro 9,7 inch: met 256GB opslaggeheugen en de mogelijkheid om een mobiel internetabonnement te gebruiken in gebieden waar geen wifi beschikbaar is ('Wi-Fi + Cellular', om met Apple te spreken). De nieuwe iPad is verkrijgbaar in de kleuren spacegrijs, zilver, goud en roségoud. Naast een model met 256GB opslagcapaciteit zijn er ook modellen met opslag van 32GB en 128GB. Standaard wordt de iPad Pro 9,7 inch geleverd zonder module voor mobiel internet (meerprijs 159 euro). De prijzen van de nieuwe iPad van Apple variëren van 689 tot 1199 euro. Wie de originele cover er bij wil hebben moet daar nog eens 138 euro bij optellen. De optionele Apple Pencil heeft een prijskaartje van 109 euro en het toetsenbord kost 149 euro. Wie deze iPad Pro dus met alle toeters en bellen in huis wil halen, is een klein fortuin kwijt.

   

  Perfect beeld

  Het beeldscherm van de iPad Pro 9,7 inch heeft een resolutie van 2048 x 1536 pixels. Dat is dezelfde resolutie als de iPad Air 2, het vorige iPad-model met een schermgrootte van 9,7 inch. Toch zijn er duidelijke verschillen die ervoor zorgen dat de beeldbeleving met de nieuwste iPad beter is. Het nieuwe True Tone-scherm zorgt ervoor dat het beeldscherm niet alleen in de zon minder reflecteert, maar ook dat de kleurverzadiging tot 25 procent beter is dan bij andere iPads. Dat is vooral bij wit en grijstinten goed te zien. Een aantal sensoren zorgt ervoor dat het getoonde beeld op de iPad overeenkomt met de kleurtemperatuur van de omgeving waar men zich bevindt. Wie liever geen gebruik maakt van deze True Tone-techniek, kan dit bij de instellingen uitzetten.

   

  Geluid belangrijk

  Apple heeft niet alleen aandacht besteed aan een beter beeld: bij goed beeld hoort namelijk ook goed geluid. En dat is bij de iPad Pro 9,7 inch dan ook zeker aanwezig. In elke hoek van de tablet is een luidspreker aanwezig. De vier luidsprekers zorgen niet alleen voor een luider, maar ook een voller geluid. Kijkt men een film of serie via bijvoorbeeld Netflix of Videoland Unlimited, dan is de geluidsbeleving ideaal. Film kijken via iPad Pro 9,7 inch heeft hierdoor wat weg van de bioscoop. Draaien we tijdens het kijken de tablet, dan wordt automatisch de rol van de vier gescheiden luidsprekers aangepast. Datzelfde geldt natuurlijk als er een game op de tablet gespeeld wordt.

   

  Chipset

  De iPad Pro 9,7 inch beschikt over de A9X-chipset. Deze dualcore processor heeft een kloksnelheid van 2,15 GHz. Hieraan gekoppeld is een 2GB RAM-geheugen. Daarmee is de kleine iPad Pro minder snel dan de grote 12,9 inch versie. Ook heeft de kleinere Pro minder RAM-geheugen. In praktijk merken we daar echter weinig van. De iPad Pro 9,7 is één van de snellere tablets die wij in handen hebben gehad.

   

  Camera

  Natuurlijk is een iPad eigenlijk een veel te groot apparaat om te gebruiken als fotocamera. Het ligt niet lekker in de hand. Maar dat betekent niet dat je er geen mooie foto’s mee kunt maken. Integendeel. De iPad Pro beschikt over twee camera's. De camera aan de achterzijde van de iPad Pro 9,7 inch is gelijk aan die van de iPhone 6S. Hij heeft 12 megapixels en een dubbele led-flitser met True Tone-techniek. Daarmee is dit het beste iPad-model om foto's mee te maken. Met dezelfde camera kunnen we ook video opnemen, zelfs in 4K Ultra HD-kwaliteit. Apple heeft ook de frontcamera verbeterd. Deze heeft nu 5 megapixels, waardoor bijvoorbeeld selfies er veel beter uitzien. Ook als we videochatdiensten als Skype of Facetime gebruiken, wordt de beeldervaring en beeldbeleving beter dan bij voorgaande iPads.

   

  Batterijduur

  Apple geeft op dat we met een volle batterij tot tien uur van wifi gebruik kunnen maken. Het sleutelwoord hier is 'tot', want dat blijkt wel een heel gunstige opgave. Als we de tablet met wat meer achtergrondbelichting gebruiken, is tien uur onhaalbaar. Dat geldt ook als we constant naar video's kijken of spellen spelen. Een batterijduur van acht uur is dan meer reëel.

   

  Tv en video kijken

  We hebben de iPad Pro 9,7 inch uitgebreid getest bij gebruik van apps waarmee films, series en live tv-zenders bekeken kunnen worden. We maakten gebruik van de apps van Horizon GO, KPN Interactieve TV Online, Netflix, NLziet en Videoland. Bij alle apps zorgde de combinatie van beeld en geluid bij deze iPad voor een optimale beeld- en geluidbeleving. Het is op dit moment de beste tablet die dit soort doeleinden.

   

  Extra mogelijkheden

  Met de optionele Apple Pencil worden de mogelijkheden van de iPad Pro 9,7 inch nog verder uitgebreid. Zeker als men creatief is aangelegd, is de pencil een goede uitbreiding van de functionaliteit van deze tablet. Maar ook zakelijk kan de pencil van pas komen. Zo kan men via de iPad opgestelde brieven ondertekenen met een met de hand gezette handtekening. Een ander accessoire is het toetsenbord. Met dit toetsenbord is de iPad Pro al snel een vervanger voor de kleinere laptop en dat is vooral voor zakelijk gebruik interessant.

   

  Installatie

  De installatie van de iPad Pro 9,7 inch verloopt hetzelfde als bij andere Apple-apparaten die werken met het iOS-besturingssysteem. Heeft men al een iPad in gebruik, dan kan men via een reservekopie de inhoud van de oude iPad op deze nieuwe iPad Pro overzetten. Het is aan te raden dit niet via iCloud te doen maar via een computer en het programma iTunes. Dat scheelt veel tijd bij het overzetten van bestanden, omdat dit niet via internet hoeft te gebeuren.

   

  Wifi en mobiel

  Bij een iPad Pro 9,7 inch die beschikt over de mogelijkheid om via een simkaart een mobiel internetabonnement te gebruiken, krijgt men voor het eerst een multi-sim mogelijkheid. Naast de simkaart van de mobiele provider is het apparaat ook van de virtuele Apple simkaart voorzien. In de toekomst komen er toepassingen voor deze virtuele simkaart. Natuurlijk kan men de iPad Pro 9,7 inch altijd via wifi draadloos met het internet verbinden. Alle Wi-Fi protocollen worden ondersteund en hierdoor is zeer snelle draadloze dataoverdracht mogelijk. Door meerdere intern aanwezige antennes is het wifi-bereik van het apparaat goed en kunnen zelfs minder sterke wifi-signalen gebruikt worden.

   

  Conclusie

  De iPad Pro 9,7 inch is op dit moment de beste tablet die in dit formaat te koop is. De vraag is echter of de consument bereid is om de hoge prijs te betalen. Een iPad Pro met een beetje accessoires en voldoende opslagcapaciteit kost al snel duizend euro. En dat is heel veel geld; in onze ogen voor normale gebruikers zelfs teveel.

   

  BESTURINGSSYSTEEM We hebben de iPad Pro 9,7 inch getest met het iOS 9.3.2 besturingssysteem

  Reacties

 1. TV-TIP Genaaid

  Genaaid
  NPO 3 om 20:25 uur
  Vijf beginnende modeontwerpers krijgen de kans om een duurzame collectie te ontwikkelen. Er is alleen één voorwaarde: ze moeten eerst zelf ervaren hoe het er in de kledingindustrie aan toe gaat. Samen met Jennifer Hoffman reizen ze naar Myanmar, waar ze aan den lijve ondervinden welke prijs er écht voor onze kleding wordt betaald. Het blijkt voor alle kandidaten een confronterende ontdekkingsreis naar de schaduwkant van de mode-industrie.

  Doe mee en win!

  • *

   5X DVD KLEM S2

   Er kleeft bloed aan de handen van Hugo Warmond en hij is meer dan ooit verstrengeld met ex-topcrimineel Marius Milner. Ze krijgen dan ook al snel te maken met malafide accountants, ontsporende gezinsbeslommeringen en de wraakzuchtige lange arm van de onderwereld. Totaal TV geeft dit tweede seizoen vijf keer weg op dvd.

  TV-TIP Inglourious Basterds

  Inglourious Basterds
  Veronica om 20:30 uur
  Een groep Joods-Amerikaanse soldaten, bekend als The Basterds, krijgt tijdens Wereldoorlog II de opdracht om in Frankrijk terreur te zaaien bij de nazi's.