1. Tests

  Apple TV 2: Eindelijk: Apple TV in Nederland

  Apple-fanaten hadden hem al langer in de huiskamer staan, maar officieel is Apple TV in Nederland pas sinds kort verkrijgbaar.
  Jarco Kriek
  14 mei 2016
  8.0
  comments 0
  Apple TV 2: Eindelijk: Apple TV in Nederland
  Liefhebbers en Apple-fanaten hadden hem natuurlijk al langer in de huiskamer staan, maar officieel is Apple TV in Nederland pas sinds kort verkrijgbaar. We krijgen dan wel direct de tweede versie, Apple TV 2. Dit kleine, maar o zo mooie apparaatje legden we natuurlijk graag op onze testbank. 

  Een klein vierkant doosje herbergt de Apple TV 2. In de doos vinden we slechts een minimale inhoud. Eigenlijk te weinig naar ons zin. Een klein zwart vierkant plastic boxje met hoogglans elementen en het bekende Apple-logo vinden we als eerst. Daaronder een kleine afstandsbediening met fraai design, en daaronder de stroomkabel. 

  Dat Apple aandacht heeft voor het kleinste detail blijkt wel uit deze meegeleverde kabel: geen standaard draadje, maar ook deze is hoogglans en zeer dun. Bij alle meegeleverde onderdelen krijg je direct het gevoel dat je te maken heb met kwaliteit en betrokkenheid van de fabrikant bij zijn product. Wat we dan weer heel erg jammer vinden is dat er geen HDMI-kabel of netwerkkabel is meegeleverd. Een beknopte handleiding vinden we wel.

  Aansluiten is kinderspel. Apple heeft het simpel gehouden. Aan de achterkant van het apparaat vinden we alleen een netwerkingang, digitale audio-uitgang, een HDMI-poort en de stroomtoevoer. De netwerkaansluiting speelt natuurlijk een belangrijke rol bij Apple TV. Hiermee sluiten we hem aan op het thuisnetwerk, en daarmee op het internet. Op deze manier kunnen we communiceren met computers die op het netwerk zijn aangesloten en met Apple-apparaten die gekoppeld zijn aan het Apple-ID dat we gebruiken. 

  Wie nog geen Apple-apparaten in bezit heeft dient wel voor gebruik van deze Apple TV een iTunes-account aan te maken op het internet. Onze voorkeur gaat uit naar gebruik van de Apple TV via een bekabelde verbinding met de router. Is dit om niet mogelijk, dan is er altijd nog de mogelijkheid om het apparaat draadloos met de router te verbinden. Maar zeker bij het bekijken van videobestanden is een bekabelde aansluiting het beste.

  Aan de voorkant van het apparaat vinden we geen knoppen. Een helwit klein led-knopje is het enige dat verraadt dat onze Apple TV aanstaat. Dit kleine element geeft de Apple TV een nog chiquere uitstraling. Eenmaal aangesloten zien we dat er direct nieuwe firmware beschikbaar is. Dit wordt via een melding op het scherm aangekondigd. De gebruiker kan zelf bepalen of hij de nieuwe firmware wilt installeren. Wij raden aan dit wel te doen. 

  Na installatie van de nieuwe firmware – hetgeen via internet verloopt en waarbij de gebruiker zelf na de keuze voor de firmware-update geen handelingen hoeft te verrichten – zijn er diverse nieuwe onderdelen op de Apple TV beschikbaar. Het gebruiksgemak is ook vergroot, omdat Apple TV 2 sneller werkt. De nieuwe onderdelen zijn: Airplay Mirroring (waarmee we draadloos HD-beelden van de iPad 2 naar de tv kunnen streamen), Trailers (honderden trailers van films die we direct via iTunes kunnen huren), Wall Street Journal Live (hiermee kunnen we het laatste nieuws van Wall Street live via ons beeldscherm volgen) en Photostream (waarmee we foto’s die op de iPhone en iPad aanwezig zijn op het tv-scherm kunnen weergeven).

  Minpuntje is dat de Apple TV niet direct in de goede menutaal opstart. Aan de hand van de inlog via ons Apple-ID zou duidelijk moeten zijn dat Nederlands gewenst is, maar toch start het apparaat in het Engels. Via de settings hebben we de mogelijkheid om de menutaal Nederlands te selecteren. In dit menugedeelte kunnen we de Apple TV 2 geheel naar eigen wens personaliseren. 

  Daarna kunnen we echt aan de slag met de Apple TV. We zien dan direct dat we Apple TV meer als een interessante stand alone-optie voor Connected TV moeten zien dan als een volwaardige mediaspeler. We moeten op onze computers speciale software installeren om deze aan de Apple TV te kunnen koppelen. Als we dat gedaan hebben, zien we dat er vooral op het gebied van videobestanden veel beperkingen zijn met betrekking tot de ondersteunde videobestanden. Op het gebied van audio- en fotobestanden zijn er vrijwel geen beperkingen. Alleen daarvoor is het aan te raden om computers aan de Apple TV te koppelen. 

  Wanneer men over een iPhone, iPod of iPad beschikt wordt de functionaliteit veel groter. Alle videoapplicaties die op deze Apple-apparaten beschikbaar zijn, kunnen we via deze apparaten en de Apple TV 2 op ons beeldscherm afspelen. En dat biedt veel voordelen. Zo kunnen we ‘gemist’-diensten van alle Nederlandse publieke- en commerciële omroepen via de Apple TV op de tv afspelen. En dat doet in Nederland op dit moment geen één mediaspeler of Connected TV apparaat de Apple TV na. 

  We kunnen dus tot de conclusie komen dat de Apple TV 2 eigenlijk onmisbaar is voor consumenten die al over Apple-apparaten beschikken en zo multimediaal zijn ingesteld dat ze de mogelijkheden van deze apparaten ook naar het tv-scherm willen brengen. Het beeld is natuurlijk niet van HD-kwaliteit, maar is toch zeer acceptabel als je bedenkt dat het gaat om een rechtstreekse internetstream.

  Wie niet beschikt over een iPod, iPhone of iPad heeft in mindere mate de beschikking over Connected TV onderdelen. Zo zijn Wall Street Journal Live, het Amerikaanse honkbalkanaal MLB TV, YouTube, Vimeo, Podcasts, Flicker en internetradio op deze manier beschikbaar. Daarbij moet men er wel vanuit gaan dat deze toepassingen niet specifiek op de Nederlandse markt zijn afgestemd. Bij het onderdeel internetradio vinden we dan ook honderden internationale radiozenders en is het bij de Nederlandse radiozenders zoeken naar een speld in een hooiberg. 

  Voor radioliefhebbers met een iPhone of iPad is er dan weer een goede uitkomst. Vele radio-applicaties voor deze Apple apparaten hebben ondersteuning via Airplay voor de Apple TV en hierdoor zijn vrijwel alle Nederlandse landelijke, regionale en lokale radiozenders te beluisteren. Dit natuurlijk los van de duizenden internetradiostations die Nederland rijk is en de tienduizenden wereldwijde radiozenders die met applicaties als TuneIn en Wunderradio beschikbaar zijn. 

  Een volwaardige mediaspeler is Apple TV zeker niet. Te weinig videobestanden worden ondersteund en de koppeling met computers is te omslachtig. Toch maakt de Apple TV 2 iets bij ons los. Noem het een stukje Apple-magie.   CATEGORIE We hebben Apple TV 2 getest in de categorie mediaspelers


  FIRMWARE We hebben Apple TV 2 getest met firmwareversie 4.4.3 

  Reacties

 1. TV-TIP The Bold and the Beautiful

  The Bold and the Beautiful
  RTL 8 om 17:36 uur
  Zoe en Reese hebben een vader-dochtergesprek over Reese's gevoelens voor Taylor. Hope wil voordat de baby komt nog op vakantie met Liam en gaat met hem naar Catalina Island. Baby Kelly krijgt cadeautjes.

  Doe mee en win!

  • *

   5X2 KAARTEN WHAT MEN WANT

   Ali David is een sportagente die moet concurreren met haar mannelijke collega’s. Door een samenloop van omstandigheden kan ze ineens de gedachten van mannen horen. Met deze nieuwe gave is ze haar collega’s te slim af maar zet ze wel haar relaties, waaronder die met haar vriend, op het spel. Totaal TV mag vijf keer twee kaartjes voor deze komedie weggeven.

  TV-TIP Goede tijden, slechte tijden

  Goede tijden, slechte tijden
  RTL 4 om 20:05 uur
  Daan heeft een geheime ontmoeting op een afgesproken locatie. Nina twijfelt als Lucas zichzelf als kinderoppas van Max opwerpt. Kimberly baalt dat ze alleen reacties krijgt van macho's en dubieuze types.

  Interview

  • *

   Miljuschka Witzenhausen

   Miljuschka in Japan

   In een poging de geheimen van de Japanse keuken te ontrafelen, waagde Miljuschka Witzenhausen zich aan extreem giftige en nog bewegende visgerechten.
   Reacties0 reactie(s)