1. Tests

  Apple TV 4de generatie: Apple TV: beter dan ooit, maar niet perfect

  Het heeft lang geduurd, maar Apple heeft eindelijk de vierde generatie van de Apple TV mediaspeler op de markt gebracht.
  Jarco Kriek
  1 september 2016
  8.0
  comments 7
  Apple TV 4de generatie: Apple TV: beter dan ooit, maar niet perfect
  Het heeft lang geduurd, maar Apple heeft eindelijk de vierde generatie van de Apple TV mediaspeler op de markt gebracht. 

  Ondanks de lange ontwikkeltijd zijn niet alle klantenwensen in de nieuwe mediaspeler terug te vinden. De Apple TV 4 heeft geen ander uiterlijk gekregen. De vormgeving is dezelfde als van zijn drie voorgangers. Wel is het apparaat iets dikker geworden. Ook de afstandsbediening is veranderd: deze heeft nu een touchpad gekregen en kan met een USB lightning kabel opgeladen worden.

  Minimale accessoires
  Apple levert altijd alleen de hoogstnodige accessoires mee. Dat is ook bij de Apple TV 4 het geval. Naast de mediaspeler zelf wordt alleen de afstandsbediening, een stroomkabel en USB lightning kabel meegeleverd. Handleidingen zijn alleen via het internet beschikbaar. En over het meeleveren van een HDMI-kabel zullen we het helemaal maar niet hebben. Aan de voorzijde van de Apple TV zien alleen een led-lampje. De aansluitmogelijkheden aan de achterzijde zijn minimaal. Terwijl de voorgaande generaties van de Apple TV nog een digitale optische geluiduitgang hadden, is deze in de nieuwste variant van de mediaspeler plots verdwenen. We kunnen alleen de stroom-, HDMI- en netwerkkabel aansluiten. De aanwezige USB C-poort is er alleen voor servicedoeleinden en biedt de gebruiker dus geen functionaliteit.

  Extra koeling
  De Apple TV 4 is met 35mm bijna een centimeter dikker dan zijn voorganger. Apple heeft het apparaat dikker moeten maken omdat er een koelblok in de behuizing is toegevoegd. Dat is ook aan het gewicht van de mediaspeler te merken. De koeling is nodig omdat er krachtigere hardware wordt gebruikt. Het hart wordt gevormd door de Apple A8-processor, met daaraan gekoppeld een RAM geheugen van 2GB. De Apple TV 4 is er in twee uitvoeringen: 32GB en 64GB. Beide varianten beschikken over ingebouwde bluetooth 4.0 en Wi-Fi 802.11ac. 

  Afstandsbediening
  De nieuwe afstandsbediening is stijlvoller dan zijn voorganger. Toegeven, aan het touchpad moeten we even wennen. Apple maakt bij de Apple TV niet langer gebruik van een cursor. Alles verloopt via het navigeren en klikken op het touchpad. Als we dit na enkele minuten onder de knie hebben, wordt duidelijk dat deze nieuwe manier van navigeren een groot pluspunt is. De mediaspeler wordt via bluetooth aan de afstandsbediening gekoppeld. Via het ingebouwde infraroodoog kunnen we via de afstandsbediening van de Apple TV het geluid van de televisie bedienen.

  Eerste installatie
  De eerste installatie van de Apple TV 4 is een simpele klus. Tenminste, als we in het installatiemenu direct de goede menutaal selecteren. Doet men dit niet - bijvoorbeeld omdat de afstandsbediening nog wat wennen is - dan is het een hele klus om alsnog de juiste menutaal te kiezen. Kijk dus goed uit hiervoor. De eerste installatie zeker eenvoudig als we ervoor kiezen om de Apple TV via een iPad of iPhone in te stellen. Hiervoor moeten we dit iOS-apparaat met de bluetooth-functie aan dicht bij de Apple TV 4 plaatsen. Daarna hoeven we bijvoorbeeld niet meer een wifi-netwerk te kiezen als we besluiten om de mediaspeler draadloos op het internet aan te sluiten.

  Apps 
  Het grootste en belangrijkste voordeel is dat Apple TV 4 voorzien is van een eigen appstore. In tegenstelling tot eerdere varianten, waarbij Apple bepaalde welke diensten er via apps beschikbaar waren, kunnen we met de nieuwe Apple TV net als bij de iPad en iPhone speciale apps in de appstore downloaden. Omdat Apple de mogelijkheid voor het maken van apps ook voor ontwikkelaars heeft opengesteld is het aanbod op dit moment al groot, maar in de directe toekomst zal het nog eens flink groeien. Naast apps voor buitenlandse diensten zijn er ook al enkele apps voor diensten die in Nederland veel gebruikt worden. Denk hierbij aan Netflix, Videoland en NOS. We kunnen daarnaast naar de belangrijkste Nederlandse internetradiostations luisteren en via visual radio direct een kijkje nemen in de studio's van radiozenders als NPO Radio 2, NPO 3FM en Radio Veronica. Een deel van de apps kunnen we gratis gebruiken, maar vooral voor games moet worden betaald.

  Apple ID
  Om bij zowel gratis als betaalde apps te kunnen inloggen moeten we een actieve Apple ID gebruiken. Dit mag dezelfde Apple ID zijn als die we op andere Apple-apparaten gebruiken. Het is een nadeel dat er slechts één Apple ID op de Apple TV gebruikt kan worden. Omdat dit apparaat door de hele familie kan worden gebruikt, was het handig geweest om te kunnen switchen van Apple ID. En als we het dan toch over minpunten hebben, vinden we het jammer dat de nieuwe Apple TV niet via de remote-app op iPad of iPhone te bedienen is. Vooral het invoeren van zoekopdrachten en inloggegevens zou hierdoor veel handiger zijn geweest. De ondersteuning van de spraaktechnologie voor de Nederlandse taal is in het huidige tvOS besturingssysteem nog niet aanwezig.

  4K
  Wat opvalt is dat de Apple TV een perfect en voortreffelijk beeld op het televisiescherm levert. Dat is onder meer goed zichtbaar als we naar de ingebouwde screensavers kijken. Nadeel is wel dat het apparaat alleen SD- en HD-beeldkwaliteit kan tonen. Ondersteuning van 4K is er nog niet, en dat is teleurstellend nu 4K in steeds meer huiskamers gemeengoed wordt. Zo kunnen we met de Apple TV bijvoorbeeld niet naar de 4K content van Netflix kijken. De geruchten dat Apple om deze reden over een jaar al met een nieuwe Apple TV op de markt komt, maakt van deze vierde generatie een twijfelgevalletje. Is het verstandig om hem nu te kopen, of kun je beter wachten op de volgende generatie die mogelijk wel 4 Ultra HD ondersteunt?

  Video en muziek
  Als mediaspeler kan Apple TV video en muziek afspelen via iTunes. Films en series kunnen we op deze manier ook makkelijk direct via de mediaspeler digitaal huren. Met een abonnement op de muziekdienst Apple Music kunnen we deze ook via de Apple TV 4 gebruiken. Het streamen van video-, foto- en muziekbestanden van computers en NAS-servers binnen het thuisnetwerk is eveneens mogelijk. Via een aanwezige app kunnen we daarnaast via het internet luisteren naar duizenden radiozenders die wereldwijd uitzenden.

  Apple TV of Chromecast?
  Apple TV biedt via de streamingtechniek Air Play ongeveer dezelfde streamingmogelijkheden als de Chromecast van Google. Toch is de Apple TV 4 een heel ander en veelzijdiger apparaat dan Chromecast. Door de mogelijkheid om apps op het apparaat zelf te installeren en dankzij de krachtigere hardware haalt men meer functionaliteit uit de Apple TV 4. Ook is het apparaat direct via de eigen afstandsbediening te bedienen en hoeft men - in tegenstelling tot bij de Chromecast - niet altijd een tablet of smartphone bij de hand te hebben. De vraag is echter of de consument de extra functionaliteit en mogelijkheden persoonlijk een toegevoegde waarde vindt, en of hij daarvoor een prijsverschil van rond de 150 euro wilt betalen. Eén van de belangrijkere toegevoegde waarden van de Apple TV 4 is wellicht de mogelijkheid om games te spelen die in het interne geheugen kunnen worden opgeslagen, en dus niet te hoeven worden gestreamd.

  Conclusie
  Hoewel Apple met de Apple TV 4 een grote stap vooruit heeft gemaakt en het apparaat als online mediaspeler uitblinkt, is deze Apple TV nog lang niet de ideale mediaspeler voor 2016. Het gemis van 4K Ultra HD ondersteuning is ernstig.


  VERBRUIK EN OPSTART De Apple TV 4 gebruikt in stand-by minder dan 0,5 watt. In volledig bedrijf is het verbruik 18 watt. De opstarttijd bedraagt minder dan twintig seconden.

  FIRMWARE We hebben Apple TV 4 getest met tvOS 9.1

  Reacties

 1. Doe mee en win!

  • Win de dvd van Motherless Brooklyn

   Win de dvd van Motherless Brooklyn

   Lionel Essrog, een eenzame privédetective die met het Tourette-syndroom leeft, waagt zich aan de moord op zijn mentor en enige vriend. Gewapend met slechts een paar aanwijzingen en de motor van zijn obsessieve geest, ontrafelt Lionel nauwkeurig bewaakte geheimen die het lot van New York op het spel zetten. Totaal TV mag de dvd van deze dramathriller vijf keer weggeven.

  TV-TIP The Courier

  The Courier
  RTL 7 om 20:30 uur
  De koerier levert pakketjes af en stelt geen vragen. Zijn nieuwste opdracht: een koffertje binnen zestig uur bezorgen bij de mysterieuze gangsterbaas Sevile. Lukt de koerier dat niet, dan betaalt hij de ultieme prijs. Het probleem is dat Sevile tien jaar geleden spoorloos verdween. Iedereen dacht dat hij dood was, maar nu is hij terug om wraak te nemen.

  TV-TIP Opstandelingen

  Opstandelingen
  NPO 2 om 20:30 uur
  Burgers en ondernemers in Almelo worden soms tot wanhoop gedreven door het plaatselijke bestuur. Sophie Hilbrand praat met de boze burgers.

  Interview

  • Elisabeth Moss The Handmaid's Tale

   Elisabeth Moss

   The Handmaid’s Tale

   De met vijf Emmy’s bekroonde dramaserie The Handmaid’s Tale is vanaf 8 juni voor het eerst ‘op tv’ bij FOX. Voorheen was de serie alleen on demand te zien. Een gesprek met hoofdrolspeelster Elisabeth Moss.
   Reacties0 reactie(s)