Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Tests

  Apple TV 4K 2022: Meer van hetzelfde

  Apple heeft net voor de feestdagen een nieuwe versie uitgebracht van zijn online mediaspeler Apple TV. Is model 2022 echt een verbetering?
  Jarco Kriek
  14 december 2022
  comments 0
  Apple TV 4K 2022: Meer van hetzelfde

  Het hart van menig Apple-liefhebber gaat sneller kloppen als het bedrijf met het appel-logo een nieuw product aankondigt. Dat is bij deze nieuwe versie van de Apple TV niet anders. Samen met de duurdere Android TV/Google TV-streamers zoals de Nvidia Shield hoort de Apple TV al een poos tot de beste online mediaspelers op de markt. Maar wat biedt het nieuwe model aan vernieuwing? Die vraag willen we in deze test beantwoorden.

   

  Goedkoper

  Als eerste een financieel punt dat in deze tijd als muziek in de oren klinkt: de introductieprijs van de nieuwe Apple TV 4K is lager dan die van voorgaande modellen. Het instapmodel met een opslagcapaciteit van 64GB is voor 169 euro verkrijgbaar. Dit model heeft echter geen ethernetaansluiting. Dit betekent dat er alleen draadloos via wifi verbinding met het internet kan worden gemaakt. Voor een meerprijs van 20 euro is er een variant met ethernetaansluiting. Dit model komt tevens met een opslagcapaciteit van 128GB en uitgebreidere ondersteuning voor Smart Home. Ons advies is om die 20 euro extra te betalen. Zeker nu er bij steeds meer streamingdiensten 4K-content beschikbaar komt, heeft ethernet de voorkeur boven wifi. Het is natuurlijk ook mogelijk om via wifi in 4K te kijken, maar dan moet het draadloze thuisnetwerk wel optimaal zijn ingericht.

   

  Kleiner en lichter

  Aan de nieuwe Apple TV 4K vallen enkele zaken direct op. Op de bovenkant is alleen het overbekende Apple-logo te zien. De toevoeging 'Apple TV' van de eerdere modellen is verdwenen. Met afmetingen van 3,5 bij 10 bij 10 cm is de nieuwe Apple TV kleiner dan het vorige model, en in de hand voelt het apparaat ook lichter aan. Meten is weten, en met nog net geen 210 gram op teller van de weegschaal blijkt dat de nieuwe Apple TV maar de helft weegt van zijn voorganger uit 2021, die 425 gram woog. Dat de speler kleiner en lichter is komt doordat Apple bij het nieuwe model een interne ventilator uit de behuizing heeft verwijderd.

   

  Afstandsbediening

  Ondanks eerdere geruchten over een nieuwe innovatieve afstandsbediening levert Apple bij het nieuwe model de afstandsbediening van het voorgaande model. De knopindeling en het design is identiek. Er is echter wel een belangrijke wijziging: de lightning connector voor het opladen van de afstandsbediening is vervangen door USB-C.

   

  Sneller

  Eigenlijk is de belangrijkste vernieuwing 'onder de motorkap' te vinden. Apple levert de nieuwe Apple TV 4K met de A15 Bionic chipset. In het 2021 model was dat nog de A12 Bionic chipset. De A15 wordt door Apple ook gebruikt in de nieuwe generatie iPhone-modellen. Apple geeft aan dat de A15 - een processor met vijf kernen - tot 50 procent sneller is dan de A12. Wellicht leuk voor mensen die hun Apple TV als gameconsole gebruiken, maar voor gebruik van apps voor tv- en videocontent maakt het niet zoveel uit. Ook bij het vorige model werkte dit al snel en probleemloos. Het aandeel van Apple TV op de gamingmarkt is trouwens klein, omdat echte gamers voor de pc, Xbox of PlayStation kiezen.

   

  tvOS

  De Apple TV 4K wordt geleverd met tvOS 16 firmware. Deze firmware is ook gewoon beschikbaar voor oudere modellen van de Apple TV, dus ook op dit punt is er weinig tot geen echte vernieuwing te ontdekken. Mogelijk vervalt de ondersteuning van de nieuwe versies van tvOS voor de oudere modellen eerder dan voor de nieuwe Apple TV 4K.

   

  4K

  De Apple TV was voorheen ook in een goedkoper HD-model verkrijgbaar, maar daar is Apple vorig jaar al vanaf gestapt. 4K is voor Apple de standaard geworden bij de online mediaspeler. Toch heeft het 2022-model een extraatje. De voorgaande modellen ondersteunden HDR en Dolby Vision, en daar is nu bij het nieuwe model HDR10+ bijgekomen. Wat betreft geluid blijft alles gelijk, dus inclusief ondersteuning van Dolby Atmos. Een digitale geluidsuitgang is er echter niet. Dit betekent dat de nieuwe Apple TV 4K met een HDMI-kabel op een geluidsinstallatie of soundbar moet worden aangesloten als het geluid niet via de televisie zelf moet klinken. Een andere mogelijkheid is om de televisie via een digitale uitgang aan de AV-receiver of soundbar te koppelen. De HDMI-standaard die de nieuwe Apple TV 4K gebruikt is versie 2.1. De beeldkwaliteit die de Apple TV 4K levert is nog steeds verbluffend goed, dus daarover hoeft de koper zich geen zorgen te maken.

   

  Appstore

  De Apple TV mediaspelers kunnen zelf worden ingericht via het downloaden van apps uit de appstore. Enkele apps, zoals die van de eigen streamingdienst Apple TV+ en YouTube, zijn al voorgeïnstalleerd. De belangrijkste streamingdiensten voor de Nederlandse en Belgische markt kunnen op het beginscherm worden geplaatst door ze zelf te downloaden. Alle gangbare diensten zijn als app beschikbaar, ook die van de laatste nieuwkomer SkyShowtime. Ook van de grotere Nederlandse tv-providers zoals Ziggo zijn apps voor Apple TV beschikbaar. Een opvallende uitzondering is KPN, maar mogelijk komt hiervoor in 2023 ook een Apple TV-app beschikbaar. Kijken via NLZIET kan eveneens probleemloos.

   

  Conclusie

  Wie nog geen Apple TV in huis heeft, kan met een gerust hart de nieuwe Apple TV 4K aanschaffen. Het apparaat is snel, betrouwbaar en zelfs goedkoper dan ooit. Voor wie al een Apple TV in bezit heeft is het een ander verhaal. Zeker vergeleken met de Apple TV 4K van 2021 is de vernieuwing uiterst beperkt en biedt de speler eigenlijk meer van hetzelfde. Deze kijkers kunnen beter wachten op een nieuwer model met significante verbeteringen.

  Apple TVApple TV 4KApple TV 4K 2022mediaspelertvOSApple

  Reacties

 1. TV-TIP Gort over de Grens

  Gort over de Grens
  NPO 2 om 20:28 uur
  Ilja Gort weet wel hoe je een lekker wijntje moet brouwen – hij bottelt zich al jaren een slag in de rondte in zijn chateau in het dorpje Saint-Émilion, zo’n 20 kilometer ten oosten van Bordeaux. Toch waagt hij zich dit keer niet alleen aan een peperdure Franse klassieker, maar laat hij ook een Chateau Migraine de Touraine door zijn keel glijden. Moet hij de strip paracetamol alvast klaarleggen of valt de mythische wijn best te pruimen?

  TV-TIP Je Huis op Orde

  Je Huis op Orde
  SBS 6 om 20:30 uur
  Het huis van Esther en Jacob uit Heemstede was altijd al een puinhoop, maar sinds Esther de diagnose borstkanker kreeg, heeft ze helemaal geen energie meer om de bezem door de overvolle stulp te halen. Het resultaat is dat het duo en hun twee pubers inmiddels verdrinken in de janboel. Omdat Jacob zijn vrouw in deze woelige tijd een schoon en opgeruimd huis gunt, worden Viktor en zijn team van professioneel opruimers opgetrommeld. Maar of Esther daar nou op zit te wachten…

  Interview

  • *

   Maarten Remmers

   Keuringsdienst van Waarde

   Verslaggever en researcher Maarten Remmers zoekt in Keuringsdienst van Waarde naar de verhalen achter producten.
   Reacties0 reactie(s)