1. Tests

  Apple Watch: De functionele gadget

  Is de Apple Watch alleen een leuke gadget, of heeft hij daadwerkelijk toegevoegde waarde? Totaal TV nam de proef op de som.
  Jarco Kriek
  23 augustus 2016
  7.0
  comments 2
  Apple Watch: De functionele gadget
  Is de Apple Watch alleen een leuke gadget, of heeft hij daadwerkelijk toegevoegde waarde? Totaal TV nam de proef op de som.

  De smartwatch bestaat natuurlijk al een poosje, maar nu Apple deze markt betreedt staan alle schijnwerpers gericht op het slimme horloge. De Apple Watch is zonder twijfel een leuk hebbeding. In deze test kijken we of hij iets toevoegt in de vorm van nieuwe functies of toepassingen. Zoals we van Apple gewend zijn, is het nieuwste product niet goedkoop. Een sportuitvoering met gekleurde kunststof polsband is er voor rond de vijfhonderd euro. De door ons geteste standaardversie van de Apple Watch met blauwe lederen band met magnetische sluiting en het grootste beeldscherm van 42mm kost 829 euro. En dat is best wel prijzig voor een horloge.

  Bewaardoos
  De Apple Watch wordt geleverd in een goede, redelijke zware bewaardoos. Deze is niet alleen voor het verzenden bedoeld: als de Apple Watch niet gebruikt wordt, kan hij hierin veilig worden opgeborgen. Verder wordt er een USB-oplaadkabel en een stroomadapter meegeleverd. Voor de rest is er slechts een minimale handleiding, wat natuurlijk opvallend is bij een nieuw apparaat. Wie het horloge in een Apple Store koopt, krijgt daar verdere uitleg. In het geval van een online aanschaf krijgt de koper een e-mail met daarin een link naar de online handleiding van de Apple Watch. Verder wordt men uitgenodigd voor een online afspraak. Op een heel duidelijke manier - inclusief live videostream - wordt men daarbij wegwijs gemaakt in de - wereld van de Apple Watch. Een goede zet van Apple, want dit interactieve en slimme horloge heeft veel meer mogelijkheden dan wordt gedacht. Ook is de bediening natuurlijk ongebruikelijk.

  Uiterlijk
  Een horloge geeft primair natuurlijk de tijd aan. Bij de Apple Watch kunnen we kiezen uit meerdere designs van de 'wijzerplaat' op het display. Daarbij kunnen we het uiterlijk naar onze eigen smaak aanpassen. Naast de tijd kunnen ook het batterijniveau, aandelenkoersen, temperatuur en weergegevens in één scherm worden weergegeven.

  Beveiliging
  De Apple Watch kan zelfstandig gebruikt worden, zonder koppeling met een iPhone. De interactiviteit is dan wel verdwenen. Het horloge heeft namelijk geen eigen simkaart. Wel kunnen we van te voren muziek op het horloge zetten. Voor het opslaan van de firmware, apps en muziek- en fotobestanden is er een intern - niet uitbreidbaar - geheugen van 6,2GB aanwezig. Om muziek via de Apple Watch - dus zonder tussenkomst van een iPhone - te beluisteren is een Bluetooth hoofdtelefoon nodig. De koppeling met een iPhone is echter aan te bevelen. Daarbij kunnen we de beveiliging via een pincode instellen, zodat niet iedereen met een Apple Watch onze persoonlijke gegevens kan bekijken. Halen we het horloge van de pols, dan moeten we opnieuw de pincode voor koppeling met de iPhone invoeren. Als we de Apple Watch met een andere iPhone willen gebruiken, moeten we eerst een eventuele koppeling met de ene iPhone ongedaan maken voordat we de Apple Watch aan een andere iPhone kunnen koppelen. Apple heeft dus goed over de beveiliging nagedacht.

  Gezondheid
  Gezondheid is een belangrijk thema bij de Apple Watch. Zo is er een hartslagmeter ingebouwd. Deze is een stuk nauwkeuriger dan die van andere smartwatches of goedkopere hartslagmeters. Na het invoeren van persoonlijke informatie zoals leeftijd, lengte en gewicht geeft de Apple Watch diverse gezondheidsadviezen. Het invoeren van informatie in de Apple Watch is alleen mogelijk via een app die voor geschikte iPhones automatisch aanwezig is. Verder zijn er diverse loop- en fietsapps beschikbaar die ondersteuning voor de Apple Watch hebben toegevoegd. Tijdens het sporten krijgen we via het horloge direct overzichtelijke informatie in een oogopslag. Voor de sportende doelgroep heeft de Apple Watch dus duidelijk een toegevoegde waarde.

  Notificaties
  De notificaties die op de iPhone worden ontvangen, zijn ook op de Apple Watch beschikbaar. De Apple Watch vraagt onze aandacht door middel van een geluidsignaal, een tril- en tiksignaal of een combinatie van beide. Via het scherm kunnen we dit direct instellen. Ook kunnen we daar de functie 'niet storen' activeren. In dat geval worden er geen meldingen of notificaties doorgegeven: handig tijdens een vergadering of als we om een andere reden niet gestoord willen worden. Omdat de Apple Watch en iPhone gekoppeld zijn, geldt deze instelling ook direct voor de iPhone. Notificaties op de Apple Watch zijn handig, omdat we niet naar onze telefoon hoeven grijpen. Een nadeel is dat we vaker gestoord en afgeleid worden, omdat elke notificatie direct onze aandacht vraagt.

  Gesproken berichten
  Het is duidelijk dat veel makers van apps de kat nog even uit de boom kijken als het gaat om het toevoegen van functionaliteit voor de Apple Watch. Apple zelf wacht natuurlijk niet, en dat heeft voordelen. Zo kunnen we voor het versturen van een bericht via iMessage de spraakfunctie van de Apple Watch gebruiken. We spreken dan het bericht via de Apple Watch in, waarna deze er automatisch geschreven tekst van maakt en deze verstuurt. Jammer genoeg werkt deze mogelijkheid (nog) niet bij Whatsapp. Wel kunnen we op dezelfde manier een e-mail via de Apple Watch beantwoorden. De omzetting van spraak naar tekst werkt opvallend goed. Alleen bij merknamen vinden soms vreemde omzettingen plaats. De Apple Watch heeft net als de iPhone ook Siri spraakbediening. Via speciale apps kunnen we via het horloge gesprekken of vergaderingen opnemen. Voor gebruikers die vaak naar het buitenland gaan zijn er apps die via spraakherkenning vreemde talen naar het Nederland kunnen omzetten. Of omgekeerde natuurlijk: een in het Nederlands ingesproken tekst wordt door de app vertaald naar de gewenste taal en op de Apple Watch zichtbaar gemaakt.

  Afstandsbediening
  We kunnen de Apple Watch misschien nog het beste zien als een afstandsbediening voor de iPhone: geluiden harder en zachter zetten, instellingen beheren en ga zo maar door. Aan deze aanvulling op de telefoon hangt een pittig prijskaartje. De functionaliteit van de smart watch is nog beperkt, maar zal in de komende versies alleen maar beter worden. Het gemis van zelfstandige functies - waardoor koppeling met de iPhone vaak essentieel is - gaat in de toekomst opgelost worden door de virtuele sim-technologie. De huidige Apple Watch kan het beste vergeleken met de eerste versie van de iPhone: het idee is er, de verdere uitwerking komt er in de toekomst. Het is aan de koper om te bepalen of de Apple Watch in zijn huidige versie het aankoopbedrag waard is.

  Conclusie
  De Apple Watch staat nog in de kinderschoenen. Het is hierdoor op dit moment voornamelijk een gadget. De horloge is prettig om te dragen en niet opvallend zichtbaar in het dagelijks gebruik.


  VERBRUIK De Apple Watch moet elke dag opgeladen worden. Het is aan te bevelen om dat tijdens het slapen te doen. De oplaadtijd is overigens kort: binnen een uur is de batterij helemaal vol.

  FIRMWARE We hebben de Apple Watch getest met Watch OS 1.0.1.
  Reacties

 1. Doe mee en win!

  • *

   5X VIP-PAKKET THE HUSTLE

   The Hustle draait om twee vrouwelijke oplichters die elkaar per toeval ontmoeten. De elegante Josephine leert de nog amateuristische Penny de kneepjes van het oplichtersvak. Totaal TV mag van deze hilarische komedie vijf keer een VIP-pakket weggeven, met daarin een telefoonring, een powerbank in de vorm van lippenstift én natuurlijk twee bioscoopkaartjes.

  TV-TIP Jack Reacher: Never Go Back

  Jack Reacher: Never Go Back
  om 06:57 uur
  Met twintig Reacher-boeken van Lee Child, kon Cruise alle kanten op met zijn bikkelharde personage. Hij koos ervoor de menselijke kant van de geweldenaar te verkennen in een film die zwaarder leunt op de personages en minder op plot. Als Reacher een contact bij het leger wil opzoeken, blijkt dat zij op verdenking van hoogverraad is opgepakt. Hij ruikt direct onraad en inderdaad: als hij haar wil helpen, zitten er al snel achter ongure types achter hem aan.

  TV-TIP NCIS: Los Angeles

  NCIS: Los Angeles
  Net5 om 20:30 uur
  Het hing er een beetje om, maar de fans van NCIS: Los Angeles kunnen opgelucht ademhalen: het tiende seizoen, dat vanavond bij ons z’n finale beleeft, zal niet het laatste zijn. Nog meer goed nieuws: vanaf deze maand staat het achtste seizoen van de serie in z’n geheel op Videoland.

  Interview

  • *

   Beau van Erven Dorens

   Beau en de veteranen

   Beau van Erven Dorens duikt weer de samenleving in. Dit keer trekt hij zich het lot aan van zeven getraumatiseerde oorlogsveteranen.
   Reacties0 reactie(s)