1. Tests

  Archos 101 G9: Veel Android voor weinig

  De Archos 101 G9 is een betaalbare Android tablet met alle mogelijkheden van een topmodel. Totaal TV stelde hem op de proef.
  Jorrit van Broekhoven
  21 mei 2016
  8.0
  comments 0
  Archos 101 G9: Veel Android voor weinig
  De Archos 101 G9 is een betaalbare Android tablet met alle mogelijkheden van een topmodel. Totaal TV stelde hem op de proef.

  Tablets komen tegenwoordig in vele soorten en maten. Tenminste, voor de consument die kiest voor Android. Voor Apple gebruikers is er alleen de iPad, die deze maand een opvolger krijgt met de iPad 3. Met minder dan 500 euro hoeft u de Apple Store niet binnen te stappen, en voor een model met wat meer geheugen en 3G bent u al snel honderden euro’s duurder uit.

  Android tablets zijn er al vanaf 70 euro. Met een 10 inch scherm - het formaat van de iPad - zijn ze te koop vanaf 130 euro. Niet dat u blij zult worden van zo’n tablet overigens: merken als Yarvik zijn berucht om hun matige bouwkwaliteit en technische mankementen. Maar dan hebben we het ook over de allergoedkoopste klasse Android tablets.

  Aan de andere kant van het spectrum bevinden zich onder meer de Samsung Galaxy Tab, de Acer Iconia Tab en Motorola Xoom, voor prijzen vergelijkbaar met die van de iPad. De tablet die we in deze test onderhanden nemen bevindt zich ergens tussen deze klassen in. 

  De Archos 101 G9 is verkrijgbaar in verschillende uitvoeringen. Het basismodel heeft een processorsnelheid van 1 GHz, de turbo-uitvoering heeft 1,2 GHz. Daarnaast is hij te koop met een opslagcapaciteit van 8 GB, 16 GB en in een speciale uitvoering met een 25- GB miniharddisk aan boord. Wij testen de 16 GHz turbo-versie, met een adviesprijs van ongeveer 350 euro en een winkelprijs rond de 300 euro. 

  Hoeveel mag je verwachten van een apparaat dat 200 euro minder kost dan bijvoorbeeld de fraaie Samsung Galaxy Tab? Heel wat, zo blijkt. Wel is direct duidelijk waar het forse prijsverschil vandaan komt. De bouwkwaliteit van de Archos is niet top. We zien en voelen veel plastic, met onhandig geplaatste en naar buiten stekende knopjes voor power en het geluidsniveau. In de achterkant zit een dun plastic uitklappootje waarmee de tablet rechtop op tafel kan worden geplaatst. Dat gaat op zich prima, maar ziet er zo kwetsbaar uit dat we hem maar snel weer inklappen.

  Als we de tablet aanzetten zien we meteen dat ook het beeldscherm niet van topklasse is. De resolutie is met 1280 x 800 beeldpunten voldoende, maar we missen vooral de helderheid. Zelfs als we deze op de maximale stand zetten, houdt het niet over. Vergeleken met het OLED-scherm van onze smartphone is het beeld wollig, en door de backlight oogt alles wat grauw. De beperkte kijkhoek maakt het er niet beter op. 

  Maar vanaf dat punt is het verder puur genieten met de Archos 101 G9. Op gebied van functionaliteit blijkt hij namelijk niet onder te doen voor de meeste topklassers. De tablet wordt geleverd met het actuele Android 3.2 Honeycomb besturingssysteem, en kan inmiddels worden opgewaardeerd naar Android 4.0 Ice Cream Sandwich. Het capacitieve scherm moet bij ingebruikname beslist worden gekalibreerd, maar werkt daarna exact en feilloos. Dankzij de ARM dual core Cortex A9 processor reageert de tablet lekker vlot en worden applicaties snel gestart.

  Shoppen in de Android Market gaat probleemloos. Bij veel goedkopere tablets heeft dit nogal wat voeten in de aarde. In de Market kunnen we naar hartenlust shoppen, en veel applicaties zijn bovendien gratis. Archos levert zelf wat broodnodige toepassingen mee, zoals een browser, muziek- en videospeler, YouTube en navigatie, maar niet de overbodige apps waarmee sommige andere fabrikanten hun tablets volproppen. 

  De tablet heeft slechts één (matige) camera, waar veel andere tablets er twee hebben. Een echt gemis is dat niet. Opties als gps en een accelerometer ontbreken niet. Er is een insteekslot voor micro-SD kaartjes, een micro-USB aansluiting en een mini-HDMI poort waarmee de tablet op een tv kan worden aangesloten.

  Fabrikant Archos heeft al tien jaar een goede naam op het gebied van videospelers, en op dit punt voldoet de tablet dan ook uitstekend. Voor het afspelen van MPEG2 (dvd’s) en geluid in AC3-kwaliteit dient eerst een plug-in te worden aangeschaft of ‘geregeld’. Daarna is het beeld indrukwekkend. Dat het scherm minder helder is dan dat van duurdere tablets blijkt bij videoweergave helemaal niet storend te zijn. Via het draadloze netwerk is de weergave van HD-video in 1080p-kwaliteit net iets te zwaar, maar vanaf een SD-kaart is het geen enkel probleem. Met iso-bestanden weet de tablet zich echter geen raad. Via HDMI toont de Archos ook een mooi plaatje op een flatscreen tv. Zo kunnen we hem dus ook als mediaspeler inzetten. Er is zelfs een app waarmee we de tablet op afstand kunnen bedienen met een Android smartphone.

  De Archos 101 G9 is natuurlijk uitgerust met Wi-Fi, maar dat kan worden aangevuld met 3G om via het mobiele netwerk te internetten. Hiervoor heeft Archos een speciale 3G USB-stick op de markt gebracht die naadloos in de tablet past. Wie bij aankoop nog niet zeker weet of hij met de tablet ook onderweg online wil, kan die beslissing dus later nemen. De stick is los te koop voor rond de 50 euro, en daarmee een stuk goedkoper dan de meerprijs die bij andere tablets moet worden betaald voor 3G-connectiviteit. Bij het testen merkten we wel dat de Archos uitsluitend werkt met de eigen 3G-stick, niet die van een andere fabrikant.

  Ook wat betreft de levensduur van de accu stelt de tablet niet teleur. Bij normaal gebruik houdt hij het zes tot zeven uur vol; iets korter wanneer de 3G-stick wordt gebruikt. Opladen gaat vrij langzaam en kan vreemd genoeg alleen als de tablet aanstaat.


  CATEGORIE De Archos 101 G9 werd getest in de categorie tablets

  FIRMWARE We hebben de Archos 101 G9 getest met firmwareversie 3.2.80 (Android 3.2.1 Honeycomb)

  Reacties

 1. TV-TIP Star

  Star
  Fox om 20:05 uur
  De getalenteerde zangeres Star Davis droomt van een muziekcarrière en begint een meidengroep. Het duurt niet lang voordat het trio ontdekt wordt, maar dan beginnen de problemen pas echt.

  Doe mee en win!

  • *

   5X DVD KLEM S2

   Er kleeft bloed aan de handen van Hugo Warmond en hij is meer dan ooit verstrengeld met ex-topcrimineel Marius Milner. Ze krijgen dan ook al snel te maken met malafide accountants, ontsporende gezinsbeslommeringen en de wraakzuchtige lange arm van de onderwereld. Totaal TV geeft dit tweede seizoen vijf keer weg op dvd.

  TV-TIP The Roast of Johnny de Mol

  The Roast of Johnny de Mol
  Comedy Central om 20:30 uur
  Patty Brard, Peter Pannekoek, Tooske Ragas, Najib Amhali, Heleen van Royen, Ruben van Zwieten, Tatum Dagelet en Danny Froger roesten vanavond Johnny de Mol. De Roast Master is Jeroom.