1. Tests

  Arris 2952: Interactieve TV wordt volwassen

  KPN levert een nieuwe decoder in bruikleen bij een abonnement op Interactieve TV. Decodermodel 2952 is afkomstig van fabrikant Arris.
  Jarco Kriek
  4 augustus 2016
  8.0
  comments 18
  Arris 2952: Interactieve TV wordt volwassen
  KPN levert een nieuwe decoder in bruikleen bij een abonnement op Interactieve TV. Decodermodel 2952 is afkomstig van fabrikant Arris.

  De decoder die we dit keer op onze testbank plaatsen is nergens te koop, maar wordt uitsluitend in bruikleen geleverd. De Arris VIP 2952 wordt naast de Arcadyan HMB2260 door KPN geleverd aan nieuwe klanten met een Interactieve TV-abonnement. Abonnees met een glasvezelaansluiting kunnen met deze tv-decoder ook de tien belangrijkste Nederlandse HD-kanalen in hogere bandbreedte – en dus betere beeldkwaliteit – bekijken.

  Lichtgewicht mini-decoder
  De decoder heeft een klein formaat van 19x13x4cm en weegt slechts 380 gram. De reden is simpel: in het apparaat is alleen de hoognodige hardware geplaatst. Dit is mogelijk omdat KPN veel diensten naar de cloud heeft verhuisd. Hierdoor is bijvoorbeeld de interne harde schijf voor het opnemen van programma's niet meer nodig. Opnemen gebeurt op het netwerk van KPN. Op het front zien we alleen een viercijferig display. Aan de bovenzijde is de aan/uit knop te vinden. Deze brandt rood als de ontvanger in stand-by staat en wordt groen als hij in bedrijf is. 

  Aansluitmogelijkheden
  Achter op de decoder zijn alleen de hoognodige aansluitingen aanwezig. Met het aansluitpunt voor de ethernetkabel moeten we de decoder aan de Experia Box KPN-modem koppelen. Omdat het tv-signaal bij Interactieve TV via het internet aangeleverd wordt, is er altijd een werkende netwerkverbinding met de modem nodig. De USB-aansluiting op de decoder is niet voor consumentendoeleinden geschikt. Voor het aansluiten van de decoder aan een televisie vinden we HDMI- en scart-aansluitingen. Natuurlijk verdient HDMI de voorkeur. Audio voor geluidsinstallaties is digitaal via optische S/PDIF beschikbaar. Voor analoge audio is er een 3,5mm jack aansluiting. Er is een hardwarematige aan/uit schakelaar. KPN levert bij de Arris 2952 een langwerpige rechthoekige afstandsbediening die lekker in de hand ligt en een goede knopindeling heeft. De communicatie tussen afstandsbediening en decoder verloopt prima. Verder wordt een externe adaptervoeding meegeleverd. Omdat alleen de hoogstnodige hardware in de decoder geplaatst is, is het verbruik slechts 5,8 watt. Het stand-by gebruik is met 5,2 watt slechts een fractie minder omdat de decoder altijd contact houdt met de modem.

  Makkelijke installatie
  Wanneer de internetaansluiting - in ons geval via glasvezel - actief is en de KPN modem werkt, is het aansluiten en installeren van de Arris 2952 kinderspel. Wel moeten we al onze abonnementsgegevens bij de hand houden. Na het invoeren van deze gegevens wordt via de cloud - lees: het netwerk van KPN - alle benodigde middleware, zenderlijsten, EPG-informatie in de decoder geladen. Dit proces kan enige tijd duren, soms wel twintig minuten. In de toekomst ververst KPN op de achtergrond waar nodig de benodigde firmwarematige onderdelen. De kijker hoeft hierdoor nooit zelf nieuwe firmware of zenderlijsten in te laden en heeft zo altijd toegang tot de zenders waarvoor is betaald. Zenders waarvoor men geen abonnement heeft worden ook niet in het zenderoverzicht opgenomen. Bij het zappen komen we dus nooit een bericht tegen dat een zender niet kan worden weergegeven omdat er geen abonnement op is genomen. Wie het abonnement wil uitbreiden kan dat doen via het menu van de decoder. Binnen enkele minuten kan men daarna naar de gewenste zenders kijken, die ook direct automatisch in de eigen zenderlijst worden opgenomen.

  Geen stroperige bediening 
  Oudere KPN-decoders hadden nogal eens last van stroperige en langzame bediening, maar dit kan van de Arris 2952 absoluut niet gezegd worden. KPN haalt diensten die via het menu beschikbaar zijn en EPG-informatie uit de cloud op. Voor een vlotte bediening is een snelle processor van groot belang. Het gaat hier om een exemplaar met een snelheid van 1,3GHz 3000+ DMIPS, in combinatie met een intern geheugen van 1GB en een flashgeheugen van 512MB. Het zorgt voor een echt zalige werking van de decoder, vergelijkbaar met die van een reguliere decoder waarin veel meer hardware aanwezig is. 

  Beter HD-beeld
  Een veel gehoorde klacht over KPN is de beeldkwaliteit, en dan vooral die van de HD-zenders. De Arris 2952 kan via glasvezel gebruikmaken van de speciale glasvezelaanvoer van de tien belangrijkste Nederlandse HD-zenders van NPO, RTL Nederland en SBS Broadcasting. Het verschil tussen de normale HD-kanalen en de speciale glasvezelaanvoer is duidelijk zichtbaar. Nu is beeldkwaliteit een persoonlijke smaak, maar tijdens de test moesten we vaststellen dan de kwaliteit van de HD-kanalen via KPN glasvezel niet onderdoet voor die van UPC. KPN wil in 2015 oudere decoders van nieuwe firmware voorzien, zodat glasvezelklanten met oudere decoders ook de HD-kanalen in hogere kwaliteit kunnen zien. Ook bekijkt KPN of het aantal HD-kanalen dat met hogere bandbreedte wordt aangeboden kan worden uitgebreid.

  De voordelen van Interactieve TV
  KPN Interactieve TV via de Arris 2952 heeft enkele belangrijke voordelen. Zo worden programma's in de cloud opgenomen. Hierdoor kunnen meerdere programma's – tot zes tegelijk – opgenomen worden. Alle opnames zijn een jaar beschikbaar op alle aan het abonnement gekoppelde decoders. Ook kunnen we via de app voor mobiele apparaten opnames terugkijken via tablet en smartphone. Met Begin Gemist kunnen programma's die al begonnen zijn met één druk op de afstandsbediening direct - ook zonder dat het programma opgenomen is - vanaf het begin worden teruggekeken. Het video on demand-aanbod bestaat uit films en series, gemist-diensten van de belangrijkste zenders en on demand-diensten van betaalzenders. Tevens kan via de decoder met een abonnement op Videoland Unlimited voor een vast bedrag per maand onbeperkt naar films en series worden gekeken.

  Ook nadelen
  De grootste nadelen zijn eigenlijk niet direct de Arris-decoder te wijten, maar kleven aan het product Interactieve TV. In onze testperiode kregen we tijdens het kijken vaak een melding in beeld dat de zender niet meer beschikbaar was. Even omhoog/omlaag zappen loste dit probleem direct op. Opvallend is dat melding soms een hele poos niet voorkomt en dan opeens drie of vier keer per uur. Het probleem zit niet in de Arris-decoder, want een eveneens aanwezige decoder van Motorola vertoonde dezelfde kuren. Verder blijft – net als bij andere cloudgebaseerde oplossingen – het een nadeel dat de meeste diensten via internet lopen. Zonder actieve internetverbinding kunnen we geen live tv meer kijken, maar ook opgenomen programma's zijn niet meer af te spelen. Daarnaast heeft het opnemen in de cloud - dat KPN CloudPVR noemt - nog een ander nadeel: de houdbaarheid. Dat mooie popconcert dat maar één keer werd uitgezonden kan slechts 365 dagen bekeken worden, om daarna voorgoed van de KPN-servers te verdwijnen. Wellicht dat KPN de klant de mogelijkheid moet geven om - bijvoorbeeld tegen betaling - hun favoriete opgenomen programma’s langer in de cloud op te slaan.

  Conclusie
  De Arris 2952 maakt KPN Interactieve TV een meer volwassen tv-product. De kijker krijgt hierdoor een betere gebruikservaring en tv-beleving. KPN levert de Arris 2952 ook via dochterondernemingen XS4All en Telfort bij zowel DSL- als glasvezelaansluitingen.
   

  VERBRUIK EN OPSTART De Arris 2952 gebruikt in stand-by 5,2 watt. In volledig bedrijf is het verbruik 5,4 watt. De opstarttijd vanuit stand-by bedraagt minder dan twee seconden.

  Reacties

 1. Doe mee en win!

  • *

   5X2 BIOSCOOPKAARTEN THE BEACH BUM

   Moondog is een succesvolle dichter die zijn leven volgens zijn eigen regels leeft. Samen met zijn rijke vrouw is het leven één groot feest vol drugs en drank. Wanneer het noodlot plotseling toeslaat, moet hij zich echter herpakken en zich richten op zijn grote talent: schrijven. Totaal TV mag vijf keer twee kaarten voor deze komedie weggeven.

  TV-TIP Verborgen verleden

  Verborgen verleden
  NPO 2 om 20:25 uur
  Er lopen verschillende Indische lijnen door de familiegeschiedenis van Georgine Verbaan. Zo is haar vader in het toenmalige Nederlands-Indië geboren en pas op zijn elfde naar Nederland verhuisd. Om meer over haar voorouders te weten te komen, volgt Georgina hun spoor naar Indonesië. Want ze heeft eigenlijk maar één vraag: hoe zit het met mijn Indische roots?

  TV-TIP Friends with Benefits

  Friends with Benefits
  om 10:22 uur
  Headhunter Kunis heeft Timberlake naar New York gehaald, en om hem de stad te leren kennen, trekken ze elke dag met elkaar op. De chemie tussen de twee heeft één nadeel: als kijker vraag je je af waarom het zo lang duurt voordat ze aan elkaar gaan friemelen.

  Interview

  • *

   Olav Mol

   Formule 1

   Met een tegensputterende Renault-motor kon Max Verstappen geen gooi naar de wereldtitel doen. Brengt zijn nieuwe Honda daar verandering in?
   Reacties0 reactie(s)